120 Bpm felett veszélyessé válik a vezetés

- 2 perces olvasmány
bpm elektronikus zene figyelem vezetés
bpm elektronikus zene figyelem vezetés

A Dél-Kínai Technológiai Egyetem által végzett kutatás kimutatta, hogy a vezetés közben hallgatott zene erősen befolyásolja vezetési képességeinket. Főként a 120 Bpm feletti muzsikák hatására vezetnek meggondolatlanul az emberek, és ez tény egyértelműen, az elektronikus zenét hallgatókra tereli a figyelmet. 

A kutatók több tesztalanyt ültettek be egy szimulátorba, miközben egy 6 sávos autópályán kellett manőverezniük. A különböző zenei műfajok váltogatása közben figyelték az alanyok vezetési technikáját és arra jutottak, hogy átlagosan 70-szer váltanak az emberek sávot 20 perc alatt, míg a gyorsabb zenék hatására ez a szám megduplázódik. A kutatók álláspontja szerint ez a jelenség jelentősen növeli a baleset esélyét. 

A legveszélyesebb zenék listáját, ironikus módon a Green Day, American Idiot című száma vezette, a maga 189 Bpm-es tempójával. Kiderült a kutatásból, hogy a rock zene megemeli az ember pulzusát és összességében nagyobb sebességet eredményez. 

A vezető kutató így nyilatkozott:

Az eredmények hasznosak lehetnek a hatékony vezetésoktatás kialakításában és felhívja a figyelmet a zenehallgatás negatív hatásaira vezetés közben.

Forrás: Dancing Astronaut