A világtól teljesen elzárva írta meg Max Cooper az új albumát

- 3 perces olvasmány
Max Cooper @ Terem album tour 2018
Max Cooper @ Terem album tour 2018

Max Cooper menetrend szerint kétévente jelentkezik új albummal, így a 2014-ben
kiadott Human és a 2016-os Emergence-t követően idén, óriási várakozások közepette érkezik a rendkívül beszédes  One Hundred Billion Sparks (Százmilliárd Szikra) alkotás, amit, pont a rendkívüli figyelem elől elmenekülve, egy, a világtól teljesen elzárt walesi birtokon írt meg. Az önkéntesen vállalt száműzetés, az eddig kiszivárogtatott trackek alapján úgy tűnik meghozta a várt erdeményt, mert élete legkülönlegesebb albumát adhatja ki szeptember 20-án.

„Ez gyakorlatilag egy kísérlet, a remény, mint érzés, zenével való kifejezésére. Lehet, hogy nem is kell nagyon magyarázni, mert egyértelműen értelmezhető érzéseket fog kelteni a hallgatóban is, akárcsak az albumon található további trackek is.” – írta a Hope megjelenése kapcsán, még június elején Cooper.

Aztán érkezett is a folytatás júliusban, az Identity, vagyis Identitás címmel ellátott
trackel, ami gyakorlatilag számtalan, Montréalban rögzített hangminta káoszából áll
össze. Cooper békés, nyugalmat árasztó darabnak írja le az album kilencedik trackjét, legalábbis addig, amíg a gondosan bebugyolált alapból felszínre nem törnek a mérnöki precizitással összeillesztett zajok.

A teljes anyag megismerése előtt már csak a Rule 110, azaz a 110. Szabály zenét hallgathatjuk meg, ami kétségkívül az album egyik, ha nem a legkülönlegesebb
darabja.

„Rengeteg munka és szeretet van ebben a trackben, ami, mint hallható kicsit más vonalon is mozog, mint ami tőlem megszokott. Több mint 100 hangrétegből tevődik össze, így a maximális élmény érdekében meghallgatása fülhallgatón ajánlott.” – ad megszívlelendő utasítást a szerző.

„Ez a zene nagyon jó hangulatban született, úgy tűnt, hogy már az elsőre alkalmazott akkordok tökéletesen képesek átadni a közvetíteni kívánt üzenetet. Aztán úgy voltam vele, hogy elviszem az egészet egy kicsit a ’80-as évek szinti pop hangzásának világába, hogy végül valami glitch – pop-szerű szülessen, már ha egyáltalán valós ez a meghatározás. Még valami vokált is terveztem ráhúzni a végére, de végül elvetettem az ötletet, mert úgy éreztem az már szinte fölöslegessé tenné az addig szépen felépített apró részleteket.”

A zene mellett a látvány is fontos, így az új albummal gyakorlatilag párhuzamosan
készült el az új vizuál show is, ami az Aether nevet kapta. Az Architecture Social
Club-al közösen kifejleszetett több száz, külön-külön mozgó világítótestből
összetevődő installáció eddig soha nem érzékelt 3 dimenziós, audio vizuális
élményt biztosít a Max Cooper show-nak.

„Százmilliárd szikra vagyunk. Százmilliárd neuron, amik ezer fokon égve keltenek életre  ötleteket és érzéseket. Százmilliárd neuron ami mindannyiunkat megkülönböztet és összeköt.”

Ez az a koncepció amit Max Cooper showjával szeptember 29-én Budapesten,
a Teremben
Te is átélhetsz, Chriss Ronson, Yvel & Tristan és Metha társaságában.
Kedvezményes jegyek itt.