Így volt: Alkotótábor 2019

- 3 perces olvasmány
alkotótábor fesztivál kerekasztal beszélhgetés 2019
alkotótábor fesztivál kerekasztal beszélhgetés 2019

Az Alkotótábor azon kevés hazai fesztiválok közé tartozik, ahol az underground művészet képviselői évről évre kivételes lehetőséget kapnak megmutatkozni az ott megjelent válogatott közönség számára, idén már 16. alkalommal. Ezúttal a +Beats csapata is képviseltette magát a megmozduláson, mivel a Telekom Electronic Beats nyári egyetem kerekasztal beszélgetésére kaptunk meghívást és így egyúttal betekintést nyertünk az Alkotótábor világába. Első alkalommal tettük be lábunkat a tábor területére és ezáltal nyílt lehetőségünk megtapasztalni miben más az atmoszférája.

Az előző napi vihar és a kialakult kellemetlenségek ellenére érkezésünkkor egy cseppet sem tapasztaltuk, hogy bármennyire is lankadt volna a táborozók kedve. A beszélgetés kezdése előtt pár órával korábban érkeztünk, hogy legyen időnk körülnézni és belehallgatni Io (Mulen) szettjébe. Persze, annyira nem tudtunk és nem is akartunk elmerülni munkásságában, mert a terepszemle elengedhetetlen része volt ottlétünknek.

Úgy jellemeznénk a helyszínt, mint a nyugalom és békesség “szigete”  ahol pár napra kiszakadhatsz a mindennapok szürkeségéből.

Alkothatsz, de alapból is körbevesz a művészet, (mint például Berkes Dorka képkiállítása vagy Luilák Ferenc alkotásai) elfolyhatsz a függőágyban, frizbizhetsz a haverokkal, flashelhetsz a tájban miközben élvezheted az e-zene nyújtotta beateket.

A feeling magáért beszél, ahogy a képek is.

Folytatásként pedig először lehetőségünk nyílt, hogy kollégáinkkal közösen kifejtsük a véleményünket a szakmával kapcsolatos témákban. A topik pedig  “Az elektronikus zene hazai sajtójának múltja, jelene és jövője” volt. Összegezve a beszélgetést, jó magyarhoz illően sikerült egy időre a múltban ragadni. Nem létező médiumok létjogosultságát, működését és küldetését elemeztük. A fontosabb témákat, mint a jelen-jövő kérdését, kerültük vagy csak részben érintettük. 

A jelent illetően nem volt semmilyen gondolat címke, a jövő tekintetében pedig annyira előre rohantunk, hogy az már inkább felesleges volt, mint előremutató. Sajnálatos mód a felvázolt topikokból szinte semmi nem került szóba. Pedig remek alapjai lehettek volna egy igazán izgalmas és előremutató beszélgetésnek a mesterséges intelligencia boncolgatása helyett.

Tanulság, legközelebb nem szabad felülni a rossz hullámra, hanem újat kell generalni és nem szabad veszni hagyni az értékeket generáló gondolatokat.

A beszélgetés végéhez közeledve megcsapták az orrunkat a jó illatok felhője, így hát, már nyálcsorgatva ráztunk kezet a körasztalos csapat tagjaival. Majd rohantuk, hogy megkóstolhassuk a LARM-es csapat humuszos kebab fúzióját.

Eláruljuk, finom volt

Beköszöntött az este és eljött az idő, hogy megcsodáljuk Török János folia installációját az Organicon közbenjárásával. Amelyek minden lehetséges felületen megjelentek. Ezek után már csak egy dolgunk maradt, élvezni a zenét a és Glowing Bulbs, Meet Lab vizuáljait.

Köszönjük a meghívást. Hálásak vagyunk, hogy ott lehettünk, hogy véleményt formálhatunk, jó tapasztalat volt.

Alkotótábor | Akt records | Larm