Nem vagyok abban a helyzetben, hogy helyettem mások építsék a karrierem

- 9 perces olvasmány
andrea lane dj előadó house műfaj
andrea lane dj előadó house műfaj

Andrea Lane a hazai újgenerációs DJ-k egyik legérdekesebb előadója, ez nem csak zenéjében és tehetségében, de eddigi pályafutásában is megmutatkozik. A fiatal magyar lány a house vonalon mozogva a keményebb ütemekkel és a vidám hangulatú dallamokkal is egyaránt mesterien bánik szettjeiben. Most megtudtuk tőle, hogy melyik részét szereti legjobban a DJ létnek, hogy mi jár azzal, ha valaki önállóan akar boldogulni, valamint mesélt motivációiról és jövőbeli terveiről is.

Hogyan jött az ötlet, hogy a house vonalon mozogva próbálj idehaza érvényesülni?

Amióta csak elkezdtem zenélni, a house műfajban utazom. Igaz, néhány éve, -amikor belecsöppentem ebbe a szakmába -, a nyári hangulatú deep house, nu-disco kapott nálam nagyobb szerepet és később vettem az irányt az erősebb ütemek felé. Amikor először jártam Londonban, ami nevezhető a house zene egyik fővárosának is, más megvilágításból láthattam az egészet és ez nagy hatással volt rám.

Olyannyira, hogy az első szempillantásra törékeny női előadó már többek között, az ADE-n (Amsterdam Dance Event) keretén belül is zenélt. Eredményei saját bevallása szerint is a célravezető életvitelének, gondolkodásának, és újdonságok iránti fogékonyságának köszönhető.

Folyamatosan kihívásokat támasztok magam elé, miközben maga a folyamat tart lázban. Mondhatni, hogy a kezdetektől fogva a nemzetközileg elismert előadókat, brandeket figyelem, kutatom az újdonságokat. Hibának tartom, ha valaki csak az országhatáron belül gondolkodik és nem képes kilépni a komfortzónájából.

Andrea Lane szerint nőként beilleszkedni egy alapvetően férfi centrikus szakmába ma már nem számít önmagában különösen nehéznek, azonban az ezt körüllengő sztereotípiák még mindig jelen vannak a szcénában, melyről a hazai tehetség így vélekedik:

Úgy lehet ezt orvosolni, hogy bizonyítunk. Tudással, stílussal és hozzáállással. Engem nagyon jó érzéssel tölt el, hogy a visszajelzések zöme arról szól, milyen jó zenéket vittem az adott buliba, podcastekbe, nem pedig a szép sminkről és a dekoltázsomról.

A zenélés mellett, komoly háttérmunkát is folytat, a kitartó hozzáállása pedig a siker következő lépcsőfokaként hozott áttörést. Igazi fordulópontot jelentett az életében, amikor a zenélés kicsit háttérbe szorult, de úgy tűnik ez csak azért történt, hogy még erőteljesebb legyen a visszatérés.

Három éve kezdtem komolyan foglalkozni a zenéléssel. Így kimondva ez valóban rövid időnek tűnik, de visszagondolva elég sok minden történt azóta. Szerintem nem igazán van recept a sikerre, mindenkinek más az útja. Én nem voltam és most sem vagyok abban a helyzetben, hogy helyettem építik a karrierem, így rengeteget kellett tanulnom. Elvégeztem egy DJ sulit, jártam producerképzésre, megtanultam egyedül képet, videót szerkeszteni stb. Az egyetemen elnyert ösztöndíjjal fél évet Hollandiában töltöttem, ahol zenei menedzsmentet tanulhattam. Próbálok gyakran részt venni külföldi bulikon, konferenciákon, például az ADE-n is, ahol nem csak fellépőként, de a szervező csapat tagjaként is sok tapasztalatot gyűjtöttem. Fontos kapcsolatokat építeni szerte a világban és rálelni azokra az emberekre, akikkel később szívesen dolgozol együtt. Nagyon igaz a mondás, hogy jó időben kell jó helyen lenni, viszont ahhoz neked is tenned kell, hogy egyáltalán lehetőség legyen erre.

Mindezek mellett legalább ilyen fontos a dalok szelekciója is, melyről Andrea elárulja, hogy a műfajon belül milyen trekkeket és miért szeret pörgetni.

A house most leginkább meghatározó alakjai szerintem a Defected Records táborát képezik, rengeteg megjelenésüket játszom. Persze jelen vannak a legendák is, akiknek a zenéit mindig örömmel fogadja a közönség, ilyen például Mark Knight vagy Jack Back (David Guetta alteregója). Az új és feltörekvő producereket is figyelem, sokszor kapok promo trackeket.

De a fellépései során odafigyel a közönség igényeire, és a kellő „meglepetésfaktor” megteremtésére is.

Ha fesztiválra érkezem, arra inkább előre készülök és playlistet állítok össze. Egy club estén sokkal inkább szükséges alkalmazkodni, hogy épp mit kíván meg a pillanat. Mindkét helyzet érdekes, az egyik esetben sokkal több lehetőség van a technikás, változatos szettre, míg az improvizálásnál több idő kell a váltásokhoz, de minden pontosan az épp kialakult hangulatra összpontosul és a DJ együtt van “flowban” a közönséggel.

A külföldi és a hazai szcéna jelenlegi helyzetét tekintve a Djane is szembesült a hatalmas különbségekkel, és ennek kapcsán tanácsait is elmondja, a szakmával most ismerkedő pályakezdőknek.

Egy-két műfajt kivéve elmondható, hogy most elég nagy a szakadék a hazai és a nemzetközi szcéna között. Akit külföldön már elismert előadóként emlegetnek, arról itthon a nagyközönség meglehet, hogy még sosem hallott. És ez fordítva is igaz. Tehát nehéz erről véleményt mondani, viszont van néhány alapszabály, ami valószínűleg mindenhol érvényes lehet. A kezdőknél fontos, hogy legyen bennük alázat és kitartás. Sok tehetséges producer és DJ azért nem éri el a céljait, mert idő előtt feladja. Ez egy olyan szakma, ahol 5-10 vagy akár több év is szükséges lehet, hogy 0-ról a megálmodott nagyszínpadra tudjunk lépni.

Nem kellemes kimondani, de tények igazolják, hogy itthon jelenleg sokan feltűnést keltő külsőségekkel, akár zeneileg minőségtelen produkciókkal igyekeznek felhívni magukra az emberek és a szervezők figyelmét. Viszont azt gondolom, hogy ez hosszútávon közel sem lesz olyan eredményes, mintha sokkal nagyobb ambícióval kezdenék a szakmát és a zeneiségre, profizmusra összpontosítva próbálnának érvényesülni. Saját zene, egyedi DJ szett, igényes művészi arculat, kapcsolatépítés és sok tanulás. El kell dönteni, mi a cél és ahhoz mérten belevágni.

Arról, hogy a mainstream kultúrát mennyire érdemes, és kell, szemmel tartani, valamint követni, így vélekedik:

Azt gondolom, egy jó előadó törekszik arra, hogy egyedi és stílusához hű legyen, de közben figyeli a trendeket és megpróbál előrelátó lenni. Fellépéseimen mindig igyekszem egy fokozatosan épülő és változatos szettet játszani, aminek íve is van. Ez azt jelenti, hogy nem csak az erős house vonal, hanem a finomabb trekkek is sorra kerülnek nálam. Nagyrészt olyan zenéket játszom, amiben van vokál, és a piano leadekkel átszőtt darabokat is kifejezetten szeretem. Ma már rengeteg producer van, ezáltal nagyon sok zene kerül ki nap mint nap és iszonyú rövid ideig tud egy-egy darab az élvonalban maradni. Tehát DJ-ként érdemes mindig naprakésznek lenni.

A zene szeretete mellett, Andrea Lane-nek csak Sonny Fodera iránti rajongása nagyobb. 

View this post on Instagram

Hello @amsterdamdanceevent 💛

A post shared by ANDREA LΛNE (@andrealanedj) on

Aki ismer vagy követi a munkásságom, simán a homlokomra írná, hogy Sonny Fodera legnagyobb rajongója. Ezt nem is cáfolom, szerintem igazán inspiráló a pályafutása és az egyedi zenei világ, amiben a house zene stílusjegyeit a pop dalokban jellemző top line-okkal köti össze.

Az pedig, hogy az ausztrál DJ zenéje hogyan inspirálta rengeteg munkára és stúdiózásra Andrea Lane-t, jövőre mindenki számára kiderül, ugyanis több kiadványa is érkezik majd, saját kiadója elindulása által.

A zenék és a kiadó is elejétől a végéig az én alkotásom, minden eddigi tudásomat és tapasztalatomat felhasználva. A kiadóm januárban fog debütálni, így most teljes mértékben erre fókuszálok és nagyon élvezem az előkészületeket, már izgulok az első megjelenés miatt. Mondhatni én az a típus vagyok, aki magát a folyamatot élvezi és nem a ranglétra megkerülésével vágyik azonnal a reflektorfénybe. Ami számomra a szakma csúcsa lenne, ha a stílusommal, zenéimmel tudnék maradandót alkotni és olyan előadókkal együtt dolgozni, akik előtte a példaképeim voltak.

Az út mindenesetre adott, akár csak töretlen kitartása ahhoz, hogy ez jövőbeli karrierje során megvalósuljon, mindaddig, amíg a lemezlovas szakmára, olyan alázattal tekint, mint ahogy az alábbi válaszában elmondja. 

Azt mondanám, hogy a DJ-zés buli és munka is. Helyzettől függ, hogy épp mi történik. Hollandiában az egyik mentorom kedvenc mondata volt a “Work hard, play hard!”. Itt nincs beosztott munkaidő, majd fix szabadnap. Sokszor nem lehet előre tudni, hogy mennyi teendő van és milyen sokáig fog tartani. A DJ-k többségének ma már több dolga van annál, hogy beül a kocsiba, repülőre száll, zenél, majd hazamegy. Ez egy sokkal összetettebb szakma és vannak olyan kötelező feladatok, amik kevésbé szórakoztatóak. Például van, hogy én is szívesebben néznék meg egy sorozatot vasárnap este, mint hogy hajnalig a gép előtt üljek, mert pont le kell adni időben, mondjuk egy megjelenést vagy mixet. A fellépésekre is sokat kell készülni, viszont maga a fellépés valójában a munka gyümölcse, az a néhány óra, amíg a DJ pultban vagyok és látom a bulizó arcokat, az 100% boldogság.

Részünkről pedig 100% – a hazai rajongóival egyetemben – a tehetsége támogatása, így a jövőben is sok sikert kívánunk.  Andrea Lane-t az alábbi helyeken követheted figyelemmel.

soundcloud.com | facebook.com | instagram.com