Leégett az egyik legnagyobb bakelit gyártó épülete

- 3 perces olvasmány
audio bakelit lemez technika gyár

A bakelit-iparban az utóbbi években egyértelmű fellendülés tapasztalható, annak ellenére, hogy a különböző digitális streaming platformok erősen vonzzák a zenefogyasztókat. A hanglemez eladás 2009 óta minden évben növekedett, sőt 2019-ben meghaladta a CD-eladásokat is, azonban a dél-kaliforniai vinyl lemezeket gyártó üzemben, az Apollo Masters-ben nemrég bekövetkezett tűz, pusztító hatással lehet a bakelit-iparra világszerte. A tűz ugyanis megsemmisítette a gyárat, amely a bakelit lemezek készítéséhez használt, mesterlemezek gyártásához nélkülözhetetlen lakklemezeket készítette.

A banningi Apollo Masters, az egyetlen gyártóüzem a világon, amely a hanglemezek nyomtatásához szükséges, a mesterlemezekhez használt lakkot gyárt. Ez a gyár szenvedett katasztrofális károkat múlthét csütörtökön.

A TŰZ KITÖRÉSEKOR TÖBBSZÖR IS ROBBANÁS VOLT HALLHATÓ. A TŰZ OKÁT MÉG NEM SIKERÜLT MEGHATÁROZNI.

-nyilatkozta Fernando Herrera a banningi tűzoltóállomás parancsnoka.
Az Apollo Masters leégése a hanglemezek gyártási idejére idén nagymértékű hatással lesz, mivel a folyamat a mesterlemezek nélkül nem kivitelezhető.

NAGYON SZOMORÚAN SZÁMOLUNK BE ARRÓL, HOGY AZ APOLLO MASTERS GYÁRTÓ- ÉS TÁROLÓ ÜZEMÉBEN PUSZTÍTÓ TŰZ ÜTÖTT KI ÉS KATASZTROFÁLIS KÁROK KELETKEZTEK. A JÓ HÍR AZ, HOGY MINDEN ALKALMAZOTTUNK BIZTONSÁGBAN VAN. JELENLEG BIZONYTALANOK VAGYUNK A JÖVŐNKET ILLETŐEN, ÉS ÉRTÉKELJÜK A LEHETŐSÉGEINKET, MIKÖZBEN PRÓBÁLUNK MEGBIRKÓZNI A HELYZETTEL.

– olvasható az Apollo Masters webhelyén található bejegyzés. 

Az iparág kiemelkedő szereplői már most kifejezik aggodalmukat a lakk hiány miatt, köztük Ben Blackwell, a Third Man Records társalapítója.

CSAK KETTŐ OLYAN CÉG VAN A VILÁGON AKIK LACQUER MÓDSZERREL DOLGOZNAK ÉS GYÁRTJÁK EZT AZ ALAPANYAGOT, A MÁSIK AZ MCD, AMI JAPÁNBAN VAN, AZONBAN MÁR A FEJLESZTÉS ELŐTT IS NEHÉZSÉGEKBE ÜTKÖZÖTT A NÖVEKVŐ KERESLET KIELÉGÍTÉSÉVEL.

Vannak azonban olyanok is, akik a kialakult helyzettel kapcsolatban derülátóbbak. Például David Read, a Duplication cég hanglemez gyártási és értékesítési koordinátora így nyilatkozott.

A KÖZEL 40 ÉVES TAPASZTALATAIM SZERINT A HANGLEMEZIPAR EGÉSZE HIHETETLENÜL RUGALMAS ÉS EMELLETT TEHETSÉGES SZAKEMBEREKKEL VAN TELE, AKIK ÖSSZEFOGNAK – SŐT EZT MÁR EZ EL IS KEZDTÉK, – HOGY MEGOLDÁST TALÁLJANAK A JELENLEGI PROBLÉMÁRA.

Noha az Apollo Masters megsemmisülése megdöbbentő csapást jelent az ipar számára, Read szerint a gyártók képesek lesznek idővel helyreállni.
Azt viszont, hogy ez mennyi időbe telik majd egyenlőre senki sem tudja, ahogyan azt sem, hogy a most bekövetkezett katasztrófa milyen irányban befolyásolja majd idén a lemezek keresletét.