Bakelit óceáni műanyag hulladékból

- 3 perces olvasmány
bakelit óceán műanyag hulladék

bakelit óceán műanyag hulladék

Napjainkban egyre felkapottabb téma a globális környezeti válság, melynek kapcsán néha azért hallani biztató megoldásokról. A környezetünkben megjelenő problémák miatt, a fesztiválok is próbálnak zöldebbé válni, és egyes cégek is arra törekszenek, hogy a zeneimádók bakelit lemez megszállottságát, földünket a lehető legkevésbé terhelve, környezetbaráttá tegyék. 

A bakelit lemezek népszerűsége az elmúlt pár évben folyamatosan növekedett. A formátum környezet kárósító előállítása viszont évről-évre egyre súlyosabb terhelést jelent a bolygónknak, ezért a Tangible Records bakelit lemezek gyártásával foglalkozó cég, a környezetszennyezés csökkentése érdekében elkészítette az első 10” inch-es újrahasznosított műanyagból készült hanglemezt. 

A lemez előállításához használt műanyag hulladék, az Anglia déli részén található Cornwall tengerpartjáról származik és a Mercury díjnyertes, Nick Mulvey dalait tartalmazza. A kiadvány stílusosan, Az antropocénben nevet viseli, ezzel is utalva a földtörténeti korra, és az emberi tevékenységre, ami jelentős a föld ökoszisztémáira gyakorolt globális hatás szempontjából. Az előadó egyébként mind a digitális mind pedig a fizikai eladások után befolyt összeget az angliai „Szörfösök a vízszennyezés ellen” nevű jótékonysági szervezetnek ajánlotta fel. 

Az ötlet példamutató, na de mennyire piacképes? A gyűjtőkben is valószínűleg felmerül a kérdés, hogy technikai szempontból mennyire lehet más egy ilyen újrahasznosított műanyag lemez, mint a megszokott, elterjedt bakelit? A már a jó ideje létező különböző színezett bakelit lemezeknél is lehetett tudni, hogy nem biztosított konstans minőség a színezés miatt, valamint az is kiderült, hogy a nem színtiszta fekete lemezeknél csökken a zenék dinamikatartománya, és egyéb más jellemzője. Tehát azok a gyűjtők, akik biztosra akarnak menni a hangminőség tekintetében azok, véleményünk szerint, valószínűleg továbbra is fekete bakelit lemezeket részesítik majd előnyben, környezetszennyezés ide vagy oda. Persze azoknak, akik a hangminőséget feláldozva inkább környezettudatosak lennének még a zene hallgatási-gyűjtési, szokásukat illetően is, azoknak az újrahasznosított műanyag lemezek tökéletes alternatívát jelenthetnek a jövőben.

A környezettudatos kezdeményezések egyébként Angliában, azon belül is a fővárosban egyre inkább terjednek. Legutóbb például két londoni klub az Oval Space és a Pickle Factory vált meg az egyszer használandó műanyag poharaktól és cserélte újrahasznosíthatóakra.