Letartóztatták Palesztina nemzetközileg is ismert Djane-jét

- 3 perces olvasmány
beatport dj techno palesztina
beatport dj techno palesztina

Ebben az évben történt egy s más és sajnos az elektronikus zenei életre, klub kultúrára, dj-re elég nagy hatást gyakorolt. Sajnálatos dolog, hogy még az év utolsó napjaiban is negatív dolgok történnek.

A palesztin techno DJ-t Sama Abdulhadit, ahatóságok december 27-én őrizetbe vették, egy ciszjordániai mecset közelében tartott eseményt követően. A történet helyszíne Nabi Musa, ami az egyik legfontosabb muszlim zarándok cél Palesztinában. A helyszínre a Beatport invitálta egy fellépés keretén belül, ami egy négyrészes videósorozatnak egyik epizódja volt. Zártkörű rendezvény volt, nyilvánosan jegyeket nem lehetett kapni, de nem elhanyagolható infó, hogy 30 fős közönséggel vágtak neki a streamnek.

Miután elindult a megosztás a már jól ismert felületeken, hamar rossz irányt vett, ahogy az a felvételeken is látható, esemény kimenetele. Olyan álhírek jelentek meg, minthogy meztelen nők táncolnak, alkohol és drogfogyasztás történik, de még a helyszín megjelölése is pontatlannak bizonyult. Úgy jött le a mintha az esemény a mecseten belül zajlana, ami tiszteletlenségnek minősül. Ugyanakkor a felvétel a mecset mellett zajlott. Ezek az apróbb de nem jelentéktelen tényezők hamar arra késztették a helyi erőket, hogy kezükbe vegyék az irányítást és rendet tegyenek.
Tíz tagú csoport érkezett a helyszínre, akik azonnali távozásra szólítottak fel mindenkit. Ezek után a szervezők összepakoltak és elhagyták a helyszínt. Közben gyorsan felpörögtek az események végül másnap a rendőrség Abdulhadit őrizetbe vette. 

December 29-én a főügyész 15 nappal meghosszabbította Abdulhadi őrizetét, amíg kivizsgáljak a vádakat: ami vallási hely megszentségtelenítése és az egészségügyi protokollok megsértése azáltal, hogy eseményt tartottak a Covid-19 járvány idején. Illetve a hosszabbítás másik oka a vádak kivizsgálásán felül, hogy “a techno zene nem része a palesztin örökségnek”.

beatport dj techno palesztina

A helyzet pikantériája, hogy az eseményt a Palesztin Turisztikai Minisztérium jóváhagyta csak nem tájékoztatták az Iszlám Vallásügyi  Minisztériumot, amely mecset védelméért felel. 

Indult egy felhívás Sama Abdulhadi azonnali szabadon bocsátására. Mi is szeretnénk felhívni a figyelmeteket erre a petícióra. Mi már aláírtuk, ha egyetértesz itt te is megteheted:  Petíció: Change.Org

Via: residentadvisor.net