Továbbra is Berlin a feltörekvő előadók első számú desztinációja?

- 5 perces olvasmány
berlin dj underground elektronikus zene  
berlin dj underground elektronikus zene  

Az elektronikus zenerajongók és DJ-k térképén, Berlin valószínűleg viszi a pálmát és emellett minden partyarc úti célja között is első helyen szerepel. Másfelől, ha DJ-ként akar érvényesülni itt az ember,  ebből adódóan, nem könnyű feladat, mivel verseny az van, főleg ebben az ikonikus városban. Berlin az egyik bölcsője a techno-nak, s mint olyan, rengeteg legendát adott a világnak, de vajon napjainkban elég-e a kezdő DJ-nek hatalmas álmokkal, ambícióval nekivágni és szerencsét próbálni a neves város klubszínterén.

Vannak olyan elektronikus zenerajongók, akik csak a város egyedülálló klubkultúrája miatt látogatnak Berlinbe. Egyes becslések szerint 2018-ban mintegy 3 millió ember látogatta meg Berlint csak ezért, ez körülbelül 1,5 milliárd eurót hozott a város költségvetésébe. Legalábbis erre enged következtetni a berlini klubbizottság tanulmánya.

Beszédes szám, hogy több mint 700 zenei esemény zajlott le például 2019 szeptemberében Berlinben, és ezek 37% -át elektronikus kategóriába sorolták. Ha ezt még tovább bontjuk, akkor az összes elektronikus zenei rendezvény 35% -a techno,  41% -a pedig house műfajba volt sorolható. Persze ettől még Berlin a techno fővárosa marad mivel az adatok csak azt szemléltetik, hogy a havonta több mint 700 rendezvénye révén Berlin számos lehetőséget kínál rezidens és vendég DJ-k számára is. 

Ráadásul, ez egyben a legbarátságosabb város a női DJ-k számára is. Ez az oka annak, hogy a világ minden tájáról érkező művészek a német fővárosba érkeznek, annak reményében, hogy híressé válnak. Tehát nekünk sincs más dolgunk, mint összepakolni a DJ felszerelésünket, és keresni egy kiadó helyet a keleti Friedrichshain-én és már kereshetjük is a milliókat?

Ez nagyon jól hangzik, de sajnos a dolgok, mint általában, ennél azért nehezebbek és bonyolultabbak. Mivel a techno rajongók és zenészek, producerek számára is Berlin a nagybetűs Mekka, ezért tele van DJ-kel. Hiába kínál számos klub feltörekvő tehetségeknek lehetőséget a fellépésre, ha egy ismeretlen művész számára a piacon lévő erőteljes verseny miatt, ezekre még nehezebb bejutni. Persze akadnak pozitívumok is. Szerencsére a város ismert társadalmi hierarchiájának gyűlöletéről, amely egyúttal azt is jelenti, hogy a zeneiparban dolgozók meglehetősen megközelíthetőek és mivel eléggé nagy az underground szintér, ezért Berlin rengeteg lehetőséget kínál továbbra is. Ha még hozzávesszük azt, hogy Berlin olcsóbb, mint például London, mivel a Friedrichshain-ben található szobák havi 350 eurótól már bérelhetők, akkor értelmet nyer, hogy miért kényelmes az ott élő Dj számára és miért elsőszámú úti célja a feltörekvőknek ez a város.

Berlinben a klubok is kiveszik a részüket az új tehetségek felfedezéséből. Az ikonikus Tresor a város egyik leghíresebb klubja, a feltörekvő Dj számára a  „New Faces” partyt is rendez, általában minden szerdán. A klubnak meglehetősen nagy neve van, ebből következik, hogy ha egy kezdő Dj felkerül a line-up-ra, akkor határozottan megindul a karrierje a siker felé. 

Az About Blank klub, Staub (por) partijai is a legnépszerűbbek közé sorolhatók. Ezek általában minden hónap utolsó szombatján zajlanak és gyakran kevésbé ismert Dj-kkel várják a bulizni vágyókat. A line-up-ot előzetesen soha nem jelentik be és a zenék mellett, ennek is köszönhető a nagy népszerűsége. 

A Humboldthain klub is a kezdőket támogatja, a minden héten keddenként lezajló Open Decks partysorozata által, ezzel szintén lehetőséget kínálva az új tehetségeknek. Felmerül a kérdés, hogy ezek alapján jelenleg Berlin a techno producerek kikötőjének, legjobb választásának tekinthető továbbra is?

A válasz inkább igennek mondható, persze valahol mégsem tudható le egy egyszerű kijelentéssel. Tény, hogy fantasztikus lehetőségek vannak minden Dj számára, mivel az elektronikus zenei műfajok rendkívül népszerűek, a helyszínek pedig legendásak. Kijelenthető hogy ennél a városnál nincs jobb hely a szakma megismerésére. Továbbá érdemes megjegyezni azt is, hogy Berlin nem szereti, nem igényli annyira a nagy neveket, hanem leginkább az underground jelenetre koncentrál, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden ismeretlen Dj sikeres lehet és csillaggá válhat, legalábbis elméletben. Persze a korábban említett dolgok miatt a verseny rendkívül kemény, ezért a sikerhez jó kapcsolatok mellett még rendkívül tehetségesnek is kell lenni. A legtöbb Dj soha nem hagyja el a bárok, esküvők vagy privát bulik rengetegét, de azon keveseknek, akik ezt túllépik Berlinben, később már semmi sem lehetetlen.