Rave The Planet néven éledhet újra a Loveparade

- 5 perces olvasmány
berlin loveparade techno fesztivál
berlin loveparade techno fesztivál

ÁLLJATOK KI MAGATOKÉRT!

– idézi Dr. Motte a néhai francia aktivistát Stephane Hessel-t.

A Loveparade megálmodója ezzel a felszólítással buzdítja a berlini fiatalokat, hogy szálljanak szembe a politikai elnyomással és harcoljanak a klubkultúra elnyomása ellen. Tavaly a különböző techno klubok folyamatosan zártak be Berlinben, legutóbb például a Gristmill és a KitKat bezárása szemléltette, hogy a szcéna, komoly további fenyegetésekkel néz szembe. Dr. Motte azaz Matthias Roeingh szerint a politikai támogatás hiánya az, ami a kultúrát nagymértékben rombolja.

A TECHNO TÖBB POZITÍV VÁLTOZÁST HOZOTT EBBEN A VÁROSBAN, MINT BÁRMELYIK KÉPVISELŐ HIRDETÉSI KAMPÁNYA. A VÁROSNAK GONDOSKODNIA KELL E KULTÚRA MEGŐRZÉSÉRŐL.

Azért hogy példával szolgáljon, a régi idők kultikus utcai fesztiválját, a Loveparade-t „a saját gyermekét” hozná vissza Berlinbe egy új projekt a Rave The Planet keretén belül. A Rave The Planet egy nonprofit cég, amit Matthias azért hozott létre, hogy teljes mértékben adományokból, egyszóval szponzoroktól és hirdetőktől mentesen függetlenül sikerüljön újra elhozni a méltán híres utcai parádét.

ÉVEK ÓTA SOKAN AZT KÉRDEZTÉK TŐLEM, HOGY MIKOR TÉR VISSZA A LOVEPARADE. AZ ÉRDEKLŐDÉS ÓRIÁSI!

A bulis felvonulásra a gyűjtést Matthias csapata viccesen „fundraving”-nek nevezte el, ezzel reflektálva az adománygyűjtésbe bujtatott eseményre. Mindehhez a Rave The Planet weboldalán bárki hozzájárulhat egy 5 eurós, általa választott műanyag figura vásárlásával. Amit aztán Motte csapata elhelyez Berlin ikonikus terének miniatürizált másán. Ha összejön a kívánt összeg, ami 1,5 millió figura eladásával teljesedik majd be, újra életre kel a Loveparde. A jelenleg 59 éves Dj/szervező egyébként tavaly az UNESCO-nál (Egyesült Nemzetek Kulturális Szervezete) is kilincselt, hogy az elektronikus tánczene és a techno kultúrája védve legyen a szervezet által. Az UNESCO döntése még nem született meg az ügyben, de elbírálása még idén megtörténik.

Ha visszatekintünk a múltra, az első Loveparade-t 1989-ben tartották Berlinben, és ez lett Európa legnagyobb utcai techno-fesztiválja. A német főváros vezetése és a szervezők azonban a 2007-es parádé előtt nem tudtak megegyezni a biztonsági és a logisztikai feladatokról, ezért Berlin úgy döntött, hogy nem biztosítja tovább a rendezvény helyszínét. A Loveparede-t először Dortmundba költöztették, majd később Essenbe, végül 2010-ben pedig Duisburgban indulhattak meg újra a technótól hangos kamionok. A 2010-es év volt az utolsó, amikor ez megtörtént mivel egy szörnyű tragédia következtében, 21-en meghaltak és több mint 650-en megsérültek az eseményen. A vizsgálatok szerint a szervezők, illetve a rendőrök részéről is súlyos hiányosságok történtek, a rendezvény biztonsági feltételeit illetően. A bíróság végül 10 embert állított elő, amiből 4 szervező, 6 pedig városi tisztviselő volt. A 10 emberből 7-en ismerték el felelősségüket, 3-an pedig ártatlannak vallották magukat. A bíróság erre a 3 emberre 10 ezer eurós bírságot szabott ki tavaly, amit valamely jótékony szervezet számára kellett befizetniük, a többiek viszont ez alól mentesültek.

A német jogban az eseteket korai szakaszban, jogi határozatok nélkül (jogerős ítélet) is be lehet fejezni, ha az ügyészek és az alperesek (vádlottak) megegyezzenek egy részének „vagy mindegyikének” az önkéntes büntetéséről (ez általában pénzbírság vagy adomány). Ez különösen gyakori azokban az esetekben, amikor az ügyészek attól tartanak, hogy nehéz lehet bebizonyítani a vádlottak bűnösségét, vagy amikor a teljes tárgyalás indokolatlan összegeket emészt fel, vagy ha nincs elég idő a tárgyalás befejezéséhez. 

Ebből mind a hármat kipipálhatja a 2010-es Laveparade tragédiája. Azonban a tényleges felelősök megállapításának legfőbb akadálya a tízéves elévülési idő, ami idén július 28-án következik majd be.

A TÁRGYALÁSOK SORÁN ELÉRTÜK AZ ALAPVETŐ CÉLUNKAT, ÉS FELFEDTÜK A NYILVÁNOSSÁG ELŐTT, HOGY MILYEN PROBLÉMÁK ÉS EMBERI MULASZTÁSOK OKOZTÁK A BALESETET. A JÖVŐBELI BIZONYÍTÉKOK ELISMERÉSE, ÉS TÖBBI TANÚVALLOMÁS MEGHALLGATÁSA IS CSAK KORLÁTOZOTT HATÁSSAL LEHET ARRA, AMIT A NYILVÁNOSSÁG TUD. A JELENLEGI ÁLLÁSPONTUNK SZERINT A TRAGÉDIA KOLLEKTÍV SIKERTELENSÉGEK ÖSSZEFÜGGŐ EREDMÉNYE VOLT, ÍGY A FELELŐSSÉG IS KÖZÖS. AZONBAN AZ EGYES EGYÉNEK CSAK KÖZEPES VAGY KISMÉRTÉKŰ MULASZTÁST KÖVETEK EL EZÉRT EGYÉRTELMŰEN MEGÁLLAPÍTANI, HOGY KI A BŰNÖS SZINTE LEHETETLEN.

 – nyilatkozta Uwe Mühlhoff főügyész.

Az ügy tovább folytatódik, de idén július végén mindenképp lezárul és mivel már a kiszabott pénzbüntetés is befizetésre került, így valószínűleg az ügyészség részéről nem várható a felelősök számára további büntetés.