Berlini klubok és politikusok fogtak össze a zöldebb éjszakai életért

- 3 perces olvasmány
berlin politika összefogás
berlin politika összefogás

A természetbarát klub környezet is hozzájárulhat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez.

Berlini politikusok és klubok fogtak össze annak reményében, hogy egy fenntarthatóbb éjszakai élet alakuljon ki, ami egyben új utat is mutathat a környezet és energia felhasználás megreformálásának céljaihoz.

„Úgy gondolom, hogy a berlini kluboknak trend alakító hatása van, nem csak a zene világában, de az életstílus terén is. Berlinben sok ezer ember jár klubokba, és rengeteg turista is érkezik szintén ezzel a céllal, így igazán sok embert érünk el, ha együtt dolgozunk velük, egy zöldebb környezetért.”

– nyilatkozta Georg Kössler, a német  Deutsche Welle magazinnak, aki a Green Party képviseletében az éghajlatvédelem és klubkultúrát érintő kérdésekben szólalt meg.

A berlini szenátus által alapított és a Német NGO szervezet valamint a Clubliebe egyesület által működtetett projekt, szakmai konzultációval segíti a klubok működését, a klímaváltozással kapcsolatban felmerülő problémák tekintetében, ugyanis fontosnak tartják, hogy minden segítséget megadjanak a környezetbarátabb működés kialakításához.
Így például a LED világítások használata terén, a zöld energiára való átállás,  a vízfelhasználás csökkentése valamint az energiatakarékos hűtő
és fűtő berendezések kialakításában adnak tanácsot, ugyanis  jelen pillanatban, egy berlini klub, hétvégente annyi elektromos áramot használ el, mint egy háztartás egész éves működése során.

A berlini Kreuzberg kerületben található SchwuZ például már elkezdett dolgozni a klíma projekten. Első körben, egy két napos vizsgálatot követően, ami a helyszín lehetőségeit vette célba, elkezdték a műanyag – felhasználás csökkentését, és alternatív megoldásokat próbáltak ki a légtér klimatizálására. De ennél radikálisabb döntések is születtek már, Daan Roosegaarde, Holland designer olyan speciális tánctér burkolatra tett javaslatot, ami  a táncosok energiájának elektromossággá alakítását segíti. Ezt a technológiát Rotterdam-ban már alkalmazzák is.

A Melt fesztivál mellett, számos egyéb rendezvénynek is helyt adó, legendás németországi helyszín, a  Ferropolis felvetette annak az ötletét, hogy az ott megtermelt hulladékból állítsanak elő energiát, miközben a 30 000 fő befogadására alkalmas helyszín jelenleg is az energiaszükségletének a 70%-át  napenergiából állítja elő.

A berlini városvezetés abban bízik, hogy a klubok és fesztiválok zöldebb jövőképe, a közösségre is ösztönző hatással lesz, így az állami források mellett, remélhetőleg egyre többen fordítanak majd pénzt és energiát ezen törekvések széles körben való elterjedéséhez.

Forrás: Resident Advisor