Éjféli zárásra kötelezhetnek budapesti szórakozóhelyeket

- 2 perces olvasmány
budapest éjszakai szórakozóhely szabályozás 2020
budapest éjszakai szórakozóhely szabályozás 2020

Budapest belvárosában kicsit több mint 2 éve éleződik a Károly körút–Király utca–Erzsébet körút–Rákóczi út határolta terület problémája. Ha valaki ellátogat Erzsébetváros ezen szegletébe, fél kilométeres körzeten belül 400 kocsma, vendéglátóhely és szórakozóhely közül válogathat, ezért, nem meglepő módon évek óta a külföldi turisták és a hazai partyarcok elsőszámú célpontja ez a terület. 

A szórakozni vágyó fiatalok epicentrumaként szolgáló bulinegyed úgy tűnik, egy újabb szabályozás elé néz, mivel a belső-erzsébetvárosi döntés-előkészítő munkacsoport elfogadta azt a javaslatcsomagot, ami a bulinegyed működését szabályozná.

A főszabály értelmében, éjféli záróra lesz, ami alól csak azok a vendéglátóhelyek kaphatnak mentességet, amelyek teljesítik a szigorú kritériumrendszer feltételeit.

Egész konkrétan ezeknek a szabályoknak kell megfelelni mostantól:

  • Este tíz és reggel nyolc óra között nem végezhetnek áruszállítást.
  • Mindenki számára hozzáférhetővé kell tenniük a mellékhelyiségeket és ennek a lehetőségére fel kell hívni a figyelmet piktogramokkal.
  • Kötelező lesz legalább egy embert azért foglalkoztatni, hogy megakadályozzák az utcai alkoholfogyasztást.
  • A zajterhelés ellenőrzése is az ő feladatuk lesz, amihez venniük kell egy csúcslimitert és egy akusztikai szakértő igazolását is be kell majd mutatniuk.
  • Egy forgalomszámlálót is be kell üzemelniük, egyszerre csak annyi vendég tartózkodhat majd egy adott térben, amennyi a katasztrófavédelem előírásainak megfelel.
  • Naponta legalább egyszer meg kell tisztítaniuk az előttük lévő járdaszakaszt, és a hulladék elszállításáról is gondoskodniuk kell.
  • Éjfél után már nem használhatnak műanyagpoharat.

A feltételek teljesülése esetén a vendéglátóhelyek egy évre kaphatnak engedélyt az éjfél utáni nyitvatartásra, azonban az engedélyt évente meg kell majd újítaniuk. A kritériumrendszer megsértése esetén először figyelmeztetik a helyet, másodszor pénzbüntetést kap, harmadik lépésként jön a három napos bezárás, végül pedig visszavonják az éjfél utáni nyitva tartásra jogosító engedélyét.

A hamarosan érvénybelépő szabályozás valószínűleg inkább a kisebb befogadóképességgel rendelkező helyeknek lesz kihívás, sem mint a több száz négyzetméter területű nagyobb kluboknak.