A zenei emlékeinken az alzheimer és a demencia sem fog ki

- 2 perces olvasmány
buli zene emlék memóriazavar
buli zene emlék memóriazavar

Megnyugtató kutatási eredmény látott napvilágot, ami egyértelműen bebizonyította, hogy a zenével kapcsolatos emlékeink minden egyéb, az életünk folyamán szerzett emlékünknél erősebben rögzülnek. A kísérletben súlyos alzheimer kórral és demenciával diagnosztizált betegeket vizsgáltak a Utah Egyetem tudósai, akik egyértelmű bizonyosságot szereztek annak tekintetében, hogy a zenével kapcsolatos élményeket, az előrehaladott memóriazavar ellenére is fel tudták idézni a páciensek.

„Napjainkban lassan sajnos népbetegségnek számít a demencia, miközben a kezelésében még nagyon gyerekcipőben járunk. Senki nem állítja, hogy ez a kór zenével orvosolható, de az egyértelműen látszik, hogy alkalmas bizonyos emlékek felidézésére, ami mindamellett, hogy segítséget jelent a kezelésben, a beteg közérzetére is jótékony hatással bír.”

– nyilatkozta a vizsgálatot vezető, Jeff Anderson professzor.

Ezek szerint, ha egyszer majd el is felejtünk mindent ami egykor velünk történt, a zenékre a bulikra és az ezekhez kapcsolódó élményekre biztosan emlékezni fogunk, tehát ismételten bizonyosságot nyert, hogy a bulizással és zenehallgatással töltött idő igenis értékesnek számít.
Forrás: YourEdm