Egy párizsi szobából az Eiffel torony tetejére

- 5 perces olvasmány
Cercle párizs sikertörténet
cercle párizs sikertörténet

Közel három éves, és egyértelmű sikerstory a Cercle, ami attól robbant nagyon nagyot, szinte egyik napról a másikra, hogy az elektronikus zenét elvitte olyan különleges helyszínekre, amelyekről korábban még álmodni sem mert senki. Derek Barbolla eleinte albérletének szobájában rögzítette a mixeket és, mint azóta is, beszélgetett a Dj-kel, ám miután a szomszédok egyre kevésbé tolerálták ezen tevékenységét, fogta a projektet és kivitte a szabadba. Először egy hajóról majd pedig 2016 októberében az Eiffel toronyból közvetítette Mome, épp akkor megjelent Panorama albumának bemutatóját. Rá egy évre Kölsch is játszott itt egy szettet, Nina Kraviz pedig már közönség előtt csapatott a torony második emeletén, az előző év októberében.

A projekt szóvivője, Pol Souchier nemrég elárulta a Billboard magazinnak, hogy a ma ismert forma, a kezdetek kezdetén még egyáltalán nem is létezett, utólag, a Facebook live indulásával öltött formát, az addigi tapasztalatok, illetve a technika adta lehetőségek kapcsán.
Na de, hogyan volt az lehetséges, hogy az akkor még alig ismert brand, ami mára annyi felkérést kap, hogy ők döntik el hová mennek, képes a világ egyik leglátogatottabb nevezetességében egy ilyen jellegű megmozdulást bevinni?

Az hiszem jó adag szerencsének is köszönhető, hogy akkor az a felvétel megtörténhetett. Teljesen ismeretlenül, a torony általános e-mail címére írtunk egy levelet, amire pozitív válasz érkezett, aztán pár hét alatt teljesen összeállt az egész projekt. Az, hogy ilyen gördülékenyen ment minden nagyban volt köszönhető az akkori vezető nyitottságának is.

Derül ki az első komoly nézettséget hozó forgatás háttértörténete. Manapság általában már több ezer ember előtt, szintén hasonlóan speciális helyszíneken lép fel az adott előadó, így a terep előkészítése már jóval nagyobb munkával jár.

Alapvetően ezeken a helyszíneken korábban soha nem volt ilyen jellegű rendezvény, így minden alkalommal nekünk kell beszerezni a megfelelő engedélyeket, nem csak a felvételek készítése kapcsán, de a látogatók miatt is. Mivel ez néha igencsak bonyodalmas folyamat, így gyakran fél évbe, de van, hogy akár több hónapba is beletelik, amíg minden engedélyt beszerzünk.

Alapjáraton sem egyszerű olyan nevezetességeknél forgatni, mint a már említett Eiffel torony, vagy egy több száz éves kastély, esetleg múzeum, de a srácok néha még ennél is messzebb mennek amikor az Alpokban vagy esetleg a  világ legnagyobb kiterjedésű só mezején, a Bolíviában található Salar de Uyuni kellős közepére álmodják meg a produkciót.

Az eddigi pályafutásunk legnehezebbik vállalása volt ott forgatni. 19 ember megfeszített munkájának az eredménye az a produkció, ami egyébként igazi nemzetközi összefogás eredménye. Végig bizonytalanok voltak az időjárási körülmények, végül egy napot csúsztatni is kellett a stream-et, de megérte, mert a végeredmény tényleg kivételes szépségű lett.

Manapság már jóval több felkérés érkezik helyszínektől, kiadóktól és előadóktól, mint aminek eleget tudnának tenni, miközben továbbra is a saját elképzelések és projektek megvalósítása élvez elsőbbséget, ugyanis még véletlenül sem szeretnék a piac szereplői által irányítva lenni. Persze kivételek is akadnak, mint például az idén 500 éves Chateau de Chambord kastély, ahol többek között Car Cox-al, Boris Brejcha-val és Dubfire-el is forgattak korábban.

Az évfordulóra való tekintettel felkérést kaptunk a kastély üzemeltetőitől, hogy találjunk ki valami különleges megmozdulást. Ebből a kezdeményezésből született meg a Cercle Festival gondolata, amire végül 20 000 látogató volt kíváncsi.

Az elképesztő siker és hype ellenére még nekik is mondnak nemet, jó pár helyszín egyszerűen nem szeretné, ha elektronikus zenei rendezvénnyel hoznák összefüggésbe, így hiába bírnak szemmel látható hatással akár a turizmusra is, nem egy esetben kaptak elutasító választ, egy – egy megkeresésük kapcsán. Nem így például a legutóbbi megmozdulás, a Brüsszel jelképének számító Atomium előtt lezajlott Amelie Lens szett kapcsán, ahová maga a városvezetés hívta őket. Hasonló meghívásnak örülnének az egyiptomi piramisok, esetleg a Machu Picchu kapcsán, de el tudnának képzelni stream-et egy vulkán mélyéből vagy a gleccserek tetejéről is. 

Forrás: Billboard.com