Ha techno Dj vagy játssz technot!

- 5 perces olvasmány
charlottedewitte techno szupersztár interjú 
charlottedewitte techno szupersztár interjú 

Charlotte de Witte –el a Dj Mag ült le még az előző évben, amikor is, a magazin címlapján szerepelt a belga tehetség. Érdekes, őszinte néhol szomorkásabb, néhol vidámabb élethelyzetek a mindössze 25 éves Dj hölggyel, aki elképesztő sebességgel száguld a világhírnév felé.

View this post on Instagram

I'm on the cover of @DJMagOfficial this month!

A post shared by Charlotte de Witte (@charlottedewittemusic) on

Nyáron Londonban léptem fel. Gyönyörű idő volt, sütött a nap egy felhő nem volt az égen, a buli meg egy régi raktárban.. Azon izgultam, hogy senki nem fog bejönni a szettemre ilyen időben. És igazam lett, az első fél órában egy lélek nem volt a tánctéren. Aztán kiderült, hogy a szervezők elfelejtették kinyitni a kapukat, miközben én már javában zenéltem, sorok álltak a bejárat előtt, beengedésre várva. Mondanom se kell mekkora kő esett le a szívemről.

View this post on Instagram

Face of pure happiness after the show. 👽💦 @Awakenings

A post shared by Charlotte de Witte (@charlottedewittemusic) on

A másik félelmetes fesztivál élmény szintén múlt nyáron ért. A fesztivál jellege és a közönség nagysága is sok kihívást rejtett magában, ugyanis egy rock fesztiválon léptem fel, több mint 10 000 ember előtt, úgy, hogy előttem 45 perces átállás volt, én meg ott álltam árván a Dj pultban, farkasszemet nézve a közönséggel. Végül nagyon jól sült el ez is, de amit előtte átéltem, azt senkinek se kívánom.

Az iskolából hazafele jövet elgázoltak a gördeszkámmal. Elég komoly sérüléseket szereztem. Végül a biztosító igen komoly kártérítést fizetett, egész pontosan 5000 eurót. A teljes összeget felszerelésre költöttem. Vettem két lejátszót, egy keverőt meg egy laptopot.

View this post on Instagram

🎙 Another day at the Studio Brussel office.

A post shared by Charlotte de Witte (@charlottedewittemusic) on

Nagyon nem mindegy, hogy milyen trackek hagyják el a stúdiódat. Annak ellenére, hogy nem szeretném magam korlátok közé szorítani, nem tehetem meg, hogy akár több stílusban is nyomulok, a világ nem így működik. Ha nem vagy egyértelműen azonosítható egy bizonyos vonallal, soha nem fognak menő, kultikus helyekre, mint pl. a Berghain, elhívni játszani. Ha techno Dj vagy játssz technot, egyébként csak szörnyen megbonyolítod az életed. Ha csak nem vagy Nina Kraviz, mert akkor már bármit megtehetsz.

A kezdet nagyon nehéz és kegyetlen is volt egyben. Gyakran csak azért nem álltak szóba velem, mert nő voltam és nagyon fiatal is. Többek között ez is az oka annak, hogy egy ideig a Raving George álnevet használtam. Örülök, hogy mostanra elhagyhattam ezt a kényszer alteregómat, és mindenki bekaphatja, aki valaha is hozzájárult ahhoz, hogy használnom kelljen.

Fesztiválokon gyakran játszom a saját zenéimet, legyen az kiadott vagy még kiadás előtti. Pontosan tudom, hogy mi működik és mi nem, így igen, előfordul, hogy gyakran hallhatóak ugyan azok a zenék egy – egy szettben, de az nem igaz, hogy előre rögzített szetteket játszanék. Értek ilyen vádak is… Persze nem kellene foglalkoznom ezekkel a rosszalló kommentekkel, egyszerűen el kell engedni a füled mellett, mert azzal, hogy reagálok rá, csak életben tartom a jelenséget. Ezt még tanulnom kell kezelni.

Legyünk őszinték, amit Marco Carola, vagy jó pár Drumcode Dj játszik már egyáltalán nem nevezhető undergroundnak. Ezzel a vonallal én nem is tudok azonosulni. Ugyanakkor mindig eljön az a pillanat, amikor a műfaj kinövi underground jellegét és egyre több emberhez jut el. De nem mindegy milyen formában történik mindez. Ez engem is zavarba ejt, mert miközben nem szeretném, ha tovább hígulna a techno, ami egyben azt is jelenti, hogy több emberhez jut el és így számomra is fejlődési lehetőséget jelent, akár a karrierem szempontjából is.

Kiváló techno Dj szeretnék lenni, de szükségszerűen nem kommersz
is egyben. De ez mit is jelent? Attól nevezhető valaki kommersznek, mert egyszerűbb, többek által érthető, vagyis kommersz zenét játszik vagy attól, hogy nagy név lett és sok pénzt keres ezzel? Hajlamos vagyok mindent túl elemezni. Szerencsére a managerem mindig hamar rendbe teszi ezeket a kérdéseket, azzal, hogy soha ne tegyek olyat, ami pillanatnyilag kényelmes helyzetet teremt, mert hosszú távon ez nem biztos, hogy beválik.

Az idei B my Lake fesztivál nyitónapján biztos, hogy nem elemezni, hanem játszani fog, többek között  Boston 168, I Hate Models és Dax J  társaságában.