Így volt: Watergate Berlin Showcase: Adana Twins, Extrawelt, Tiefschwarz

- 5 perces olvasmány
cinamahall adanatwins extrawelt tiefschwarz 2019
 cinamahall adanatwins extrawelt tiefschwarz 2019

Kevés az olyan alkalom, amikor tényleg elmondhatjuk, hogy Berlin, ha csak egy estére is, de Budapestre érkezik. Na persze nem teljesen szó szerint értve, hanem a négypernégy ütemeket illetően, melyek múlt hét pénteken lepték el egy szokásos éjszakai kezdéssel a Cinema Hall tágas belterét.

30 éve bontották le a berlini falat, 10 éve pedig megszületett az ikonikus Watergate kiadó, így volt mit ünnepelni október 11-én. Erre az éjszakára a Cinema Hallba költözött a berlini klubkultúra és egy valóban autentikus élményben lehetett részünk. Ezúttal nem csak azért volt a naptárunkba vésve ez az esemény, mert az ikonikus világszerte imádott berlini Watergate klub a 10 éves fennállását nálunk ünnepelte, hanem azért is, mert a szervezők ennek apropóján három nagyon aktuális underground nevet hoztak el az Adana Twins, Extrawelt és Tiefschwarz személyében.
Na-ná hogy ott voltunk, hogy elmerüljünk a vágyott mély ütemek bugyraiba.

A hazánkat képviselő Subotage kezdte a sort 11-kor és szépen lassan meg is telt a hely szettjének végére, ami mellesleg tökéletes volt bemelegítés gyanánt.
Az Extrawelt-es srácok még várattak magukra egy negyed órát, így megnyúlt a magyar lemezlovas szettje, de végül kárpótoltak mindenkit élő előadásukkal. Egy érzelmi hullámvasútként lehetne jellemezni szettjüket, néhol energikusság dominált, néhol pedig transzba ejtő kiállások, melyeket néhol talán túl toltak picit, de egy élvezhető másfél órát kaptunk tőlük. 

Őket váltották a frankfurti nagyágyúk, a várva várt ikerpár, szintén negyed órás csúszással, de megérte rájuk várni, mivel jogosan mondhatjuk, hogy ők voltak az este fénypontjai. Erősen kezdtek és szinte végig hozták a tőlük elvárt szintet. Szettjük egyszerre szólt a testnek és a léleknek, melyben szintén megfigyelhető volt az eufórikus, de ugyanakkor mély hangvételű dallamok és az energikus, táncolható ütemek fúziója. Mellesleg a srácok legfrissebb, nagy durranása, a My Computer is felcsendült a szett vége felé.

A német Adana Twins duó-ról ha mást nem, annyit mindenképp érdemes megjegyezni, hogy zenéjükkel a rejtélyes légkörteremtés igazi nagymesterei. A formáció őszhangja, egyszerűen zseniális mivel, mindig sikerül nekik az aktuális pillanat hangulata mentén keverni, a sötétebb és világosabb techno elemeket. Ez persze erősen fel is fedi előttünk egyedi stílusú zenéjüket, ami ha nagyon fénytelenbe és elszállósba váltana, old rajta egy vocal, amit meg kordában tart a melodikus dallam, nehogy túl kemény techno-ba forduljon át.

Ezt talán a tavalyi Watergate mixre általuk készített, Patrice Baumel – Roar című trackjének újragondolása szemlélteti leginkább, mivel ez a darab sem véletlenül kezdett a Beatport listák legtetején és maradt is ott tavaly november óta. Sven Vath és többek között a Tale Of Us duó is pörgette ezt idén számtalan helyen világszerte. Szerencsénkre ezúttal is lejátszásra került ez a szívünket megfertőző, kellemes ritmusokkal teletűzdelt track, ami ugyan nem egy főidős bomba, hanem inkább az biztonságos és dallamos anyag, amit mindig jól esik betolni. A jelenlévőknek pedig igencsak jól esett, mivel a hamburgi ikrek játéka hatalmas hangulatot teremtett.  

Akárcsak az őket váltó Tiefschwarz-é, aki nyers és experimentális de ugyanakkor színes szettel érkezett, ami leginkább a deephouse és a techno hangzás keverékéből táplálkozott, de néha azért kísérleti jelleggel merített az electro hangzásvilágából is. 

Igazi német precíz techno-t játszott, de olyan megvalósításban, ami számtalanszor okozott a fejünkben és közönség fejében is egyfajta akusztikai rövidzárlatot. Persze pozitív értelemben mivel Tiefschwarz sokszor, olyan elszállós frekvenciákkal játszott, amire még csukott szemmel is táncol, pontosabban lebeg az ember, pár centivel a föld felett. Az egész szettjére jellemző volt ez az agyas techno, de nem csak ezzel az erényével tűnt ki, hanem szokatlan misztikus elhajlásaival is.

Összegezve tehát senkinek sem lehetett egy szava sem, a berlini hatást erősítette az is, hogy érdekes és egyedi figurákban sem volt hiány, miközben Tiefschwarz és az előtte fellépők játéka pillanatok alatt teremtett olyan berlini underground hangulatot ezen az estén a Cinema Hall-ba, amit bármikor szívesen felidéznénk, és reméljük fel is tudunk majd a jövőben, egy hasonló eseményen.

Szerzők: Dave, Té