A kölcsönös viszony a közönséggel, ami folyamatosan inspirál

- 4 perces olvasmány
cinemahall joris voorn dj producer album 
cinemahall joris voorn dj producer album 

Joris Voorn idén a negyedik stúdió albumával jelentkezik, aminek szimplán csak a Four nevet adta, ezzel is minimalizálva az esélyét annak, hogy a figyelmet a jól csengő nevek elvonják a tényleges tartalomról, azaz a zenéről. A november 15-én érkező kiadványt, leginkább Joris fiatalon megélt zenei élményei inspirálták.

A Four album valójában egyfajta tisztelegés tőlem az európai elektronikus zene 90-es évei előtt.

A holland származású művészt, friss, innovatív hangzása és az általa 2005-ben létrehozott, úttörőnek számító Green és Rejected Recordings az elmúlt évek alatt a legismertebb DJ-k közé katapultálta. A pályafutása elején, 2002-ben jelent meg az első albuma, a Keynote kiadónál Muted Trax néven, melyre a szakma nagy nevei Carl Craig, Laurent Garnier és Derrick May is felfigyelt.

A kezdeti sikernek köszönhetően a Dj karrierje is kibontakozni látszott, így alig egy évre rá 2003-ban elkészítette második albumát Lost Memories címmel, ami igazi underground bombaként robban a köztudatban ezzel megalapozva nevét a szcénában.

A holland elektronikus zenei géniusz készített válogatás albumot a Mixmag-nek, a Cocoon-nak és a Fabric-nek is, de a legemlékezetesebb az EQ Recordings által kiadott Balance 014 mix-lemeze volt, amin nagyjából 100 trekket kevert össze. Ennek meghallgatását erősen ajánljuk, már csak azért is, mert ezt akkoriban rajta kívül csak Richie Hawtin tudta elkövetni.

Soha nem állt szándékomban hogy a lehető legtöbb számot egy mixen belül sűrítsem össze. Csak folyamatosan zenéltem, és felfedeztem a trekkeket, megnéztem, hol hiányzik valami, és a zene melyik részéhez adhatok hozzá valami pluszt, valami igazán érdekeset. Összekeverhetem őket, és ennek az eredménye lett ez a nagyon gazdag mix lemez.

A kiadója és ő maga is a house és a techno dallamos, mély, meleg vonalát képviseli és azon belül is könnyen felismerhetőek a jegyei, mint például ebben a széles körben ismert nagy népszerűségnek örvendő 2009-es Ibizát is megjárt himnuszban, ami a nevéhez hűen söpri fel velünk a táncparkettet.

Imádom az embereket. Zenéimmel mindig más módon próbálom táncra bírni őket. Egy részem szeret tanítani, irányt mutatni valami új, és inspiráló felé, egyszóval valami olyat, amit már ismernek csak éppen nem az általam játszott formában. Ez a kölcsönös viszony a közönséggel, ami folyamatosan inspirál.

Joris Voorn zsenialitását az is mutatja, hogy a legkülönbözőbb e-zenei stílusok között mozogva, 4-5 zenét is gyakran összekever egyszerre.

Imádom, hogy a mai technológiával darabjaira szedhetem, átrendezhetem, módosíthatom a zenéket Ableton-ban, akár élőben a fellépésem alatt. Ennek köszönhetően tényleg megmutathatom a saját hangzásom.

Azt, hogy ízlése és művészete hol tart most, és mindez a zenékben hogyan teljesedik ki, legújabb albumánál mi sem szemlélteti jobban.

A 90-es évek közepe a zenei fejlődésem szempontjából nagyon fontos volt számomra. Szerencsés vagyok, hogy megtapasztaltam ezt az időszakot, amelyben rengeteg minden történt. Ez a korszak olyan volt, mintha a zene minden nap más lett volna. A Four című albumommal szeretném megmutatni, hogy a zenék, amelyet akkoriban készítettek, továbbra is jelentőséggel bírnak napjainkban.

A korszak amelyre Joris, ebben az albumában visszatekint valóban színes történelemmel bír, akárcsak a Cinema Hall, ami 9 éves születésnapja alkalmából szolgál majd helyszínéül, november 22-én, amikor is a Budapest Calling csapata ismét elhozza nekünk Joris Voorn-t, hogy egy újabb rendhagyó este keretén belül élvezhessük az általa kreált ütemeket. Az esemény már majdnem teltházas, így ha nem akarsz lemaradni itt tudsz jegyet váltani rá.