Fontos, hogy csupán ne egyetlen zenei stílussal azonosítsanak

- 5 perces olvasmány
cinemahall undergorund raresh minimal house 
cinemahall undergorund raresh minimal house 

A napokon át dübörgő partykról, és fellépőiről „akik úgy védik a zenék címeit, mintha aranyból lenne” is híres a micro, és minimal house zenei irányzat, melynek legnagyobb úttörője a szomszédos Románia. A sokak által csak rominimal néven emlegetett műfajnál és előadóinál, keresve sem találunk megosztóbbat, azaz olyat, ami több vitát és néha ezzel együtt zavarodottságot kelt az elektronikus zenei szcénában. Persze ez nem véletlen, hiszen a korlátozott darabszámban kiadott vinyl lemezek, a szokásos „művészi gyakorlatok” (interjúk, online jelenlét, vagy a közönséggel való kapcsolattartás) hiánya mind-mind megosztják a közönséget és meghatározzák a stílust, ami elutasítja a zenék kommersz módon történő terjedését. 

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a román Rares Ionut Iliescu-ról, előadói nevén csak Raresh-ről sokáig nem sok mindent lehetett tudni. A tehetséges előadó Bákó városában született és a helyi klubokban először 15 évesen kezdett el játszani.

Mindenféle stílusú zenét kellett játszanom, a legkülönbözőbb tömegek számára. Nem volt a klubban lemezjátszó csak két ősrégi CD lejátszó és egy eléggé megviselt alap keverő. Ezeken zenéltem a fellépéseimen, melyek általában késő délutáni bulik voltak. 2001-ben miután már egy éve itt játszottam esélyt kaptam, hogy rezidens legyek egy másik klubban, a Zebra-ban, ahol város egyetlen csak house-t és techno-t játszó all night long eseményei zajlottak. Nagyon örültem, hogy végre house-t és techno-t játszhattam. A klubban volt két Technics 1210-es, amin megtanultam keverni, és később teljesen a rabjává váltam. Elkezdtem gyűjteni a lemezeket is.

Folyamatos sikereinek köszönhetően később a fővárosba, Bukarestbe költözött, ahol az egyik jó hírű ügynökségnél írt alá, melynek eredményeképp folyamatos szerepléshez jutott a Sunrise és később a Sunwaves eseményeken.

A Zebra-ban 2005-ig voltam rezidens, mivel tanulmányim miatt Bukarestbe kellett költöznöm, de amikor tehettem, hétvégenként, mindig lementem Bákóba zenélni, ez busszal oda-vissza kb 300 km-t volt. Vegyészmérnöknek tanultam, de 2006-ban otthagytam az egyetemet, mert a zenével egyre többet szerettem volna foglalkozni. Rá kellett jönnöm nem tudok egyszerre két dologra összpontosítani. A zenét választottam és semmit sem bántam meg.

A döntés hibátlannak bizonyult, mivel Raresh lemezjátszók mögötti tehetségére Richardo Villalobos is felfigyelt. 2006-ban, egy buliban ahol Raresh is fellépett, annyira megtetszett a zenéjei, hogy a buli után egy privát afterparty keretén belül is folytatták a közös zenélést. Ennek a meghatározó estének és persze kitartásának köszönhetően Raresh mára a világ egyik legtechnikásabb DJ-jévé nőtte ki magát.

Az évek folyamán nem változtam semmit. Oké lehet, hogy még több éjszakát bírok ki alvás nélkül és több a másnaposság is az életemben, de a zene iránti lelkesedésem ugyanaz. A szenvedély, hogy az új zenéket és hangokat keressem folyamatosan erősödik bennem, mióta a pályán vagyok.

Raresh lelkesedésének újabb bizonyítéka hogy a legfiatalabb sarokköve az [a:rpia:r] kiadónak, amit barátaival a szintén román Rhadoo és Petre Inspirescu-al közösen alapított. A számos kiadvánnyal büszkélkedő kiadó mára az egyik legmeghatározóbb a stíluson belül és gyakran, olyan trekkekel jelentkezik, mint például ez is.

A barátság számomra fontos szempont és az is, hogyan hozhat létre a zenében valami újat, valami igazán gyönyörűt. Amikor ugyanazt a rajongást, ami a zenékkel kapcsolatban benned él megosztod a barátaiddal is, automatikusan valami nagyobbat hozol létre.

Raresh a román house zene mély, kifinomult, lineáris basszusaira szettjeiben előszeretettel húz rá egy-egy kövérebb filtert vagy mutat be más egyéb trükköt a pult mögött a minimal és house stílusok között kalandozva, így nem csoda, hogy a most 35 éves előadó zenei tehetsége messze túlmutat kortársainál.

Szerintem nagyon fontos az, ha Dj vagy, hogy az emberek ne azonosítsanak csupán egyetlen zenei stílussal. Jó dolog, ha az ember gondosan válogatja ki és tölti meg a lemezes táskáját felkészülve az estére, de ügyelni kell arra is, hogy több stílusból álljon a felépíteni kívánt szett. Én nem szoktam teljesen megtervezni, hogy mit fogok játszani, mert szeretem meglepni a közönségem egy-egy olyan darabbal, amire nem számítanak az adott pillanatban.

A kiszámíthatatlan szettjeinek köszönhetően a klubok és fesztiválok is gyakran szerepeltetik line-up-jukban estéken és reggeli aftereken egyaránt. Az eddigi fellépéseit elnézve valószínű, hogy agyas zenéjével Raresh az utóbbit részesíti előnyben, azonban hozzánk most mégis egy éjszakai buli keretén belül látogat el a Cinema Hall-ba november 29-én a Rokoko csapat jóvoltából. Ráadásul ezúttal két barátja is vele tart, Vayna és Mera, akik a hazai erőkkel karöltve Flixon-nal és Martin M-el egy közös zenélés keretén belül teszik fel a pontot az estére. Annyi már biztos, hogy ez a november végi nap egy hamisíthatatlan román underground bulit vetít előre, ahol garantáltan élvezhetjük az igazi lötyögős, taposós, ugrálós, parkettába gyaloglós ütemeket.