Már dokumentumfilmen az e-zenei ipar leállása

- 2 perces olvasmány
covid 19 pioneer film elektronikus zene ipar 
covid 19 pioneer film elektronikus zene ipar 

Mind tisztában vagyunk a ténnyel, hogy a jelenlegi helyzet elég erősen sújtotta a legtöbb iparágat, de talán az élőzenei szcéna az egyik leginkább sújtott terület. Az iparágban dolgozók többsége igencsak nehéz helyzetbe kényszerült és ezt mutatja be a Pioneer Dj csapata által készített dokufilm is, ami a Distant Dancefloors: COVID-19 and the Electronic Music Industry nevet kapta. 

A 30 perces alkotásban Dj-k, ügynökésgvezetők és szakemberek szólalnak meg a kialakult helyzet kapcsán és osztják meg gondolataikat.
Luciano, Eats Everything, Blond:ish, Honey Dijon és Rebuke elmeséli azt is, hogy hol zenéltek utoljára és hol tudatosult bennük igazán, hogy ez most komoly és drasztikus változások következnek. 

NEM FOGOK MEGÁLLNI, CSAK MERT ILYEN A HELYZET. SZÁMOMRA A ZENE OLYASVALAMI, AMI ÖSSZEKÖT ENGEM EGY VILÁGMÉRETŰ KÖZÖSSÉGGEL ÉS EZ NEM FOG VÁLTOZNI.

Luciano megosztotta gondolatait a felelősségvállalásról, mint magánszemély, és mint művész, de terítékre kerültek olyan témák is, mint az alkalmazkodás eszközei (pl. a streaming) vagy az, hogy miképp látják az elektronikus zene jövőjét az előadók. 

Honey Dijon például Lucianoval ellentétben nem támogatja a streaming trendet: 

AZ ÉN GYÖKEREIM AZT SUGALLJÁK, HOGY A KLUBKULTÚRA, AZ ELEKTRONIKUS ZENE A KÖZÖNSÉG ÁLTAL MŰKÖDIK IGAZÁN, A STREAMING VISZONT INKÁBB CSAK SZÓRAKOZTATÁS.

Blond:ish pedig a Twitch előnyeiről beszélt, mint platform.

Kiderült azt is, hogy 2019-ben 7,3 milliárd dollárt ért az iparág, ami mára 56%-ot zuhant, így nem meglepő, hogy az előadók többsége az előző évet tartja az egyik legjobb évüknek karrierjük szempontjából, 2020 pedig egyenlőre határozottan a legrosszabb több szempontból is. 

A promoterek és szervezők arról beszélnek, hogy milyen változások várhatók például a booking folyamatában, de abban egyetért az összes résztvevő, hogy a bizonytalansággal elképesztően nehéz szembenézni. Ezzel szemben egyesek szerint még az is lehet, hogy jót tesz ez az időszak hosszútávon az iparágnak.