Döbbenet lejátszót mutatott be a Denon

- 4 perces olvasmány
denon dj audio technica lejátszó
denon dj audio technica lejátszó

A tegnapi nap folyamán a NAMM 2020-on bemutatta legújabb professzionális DJ médialejátszóját a Denon DJ. A Kaliforniában 1901 óta minden évben megrendezésre kerülő esemény, a világ legnagyobb zenei eszközöket bemutató termékkiállítása. A rendezvény első napja hatalmasat szólt a Denon legújabb Dj-nek szánt eszközének köszönhetően, ugyanis ilyen hamar senki sem számított a japán cégtől újabb, a Dj-ket célzó médialejátszókra. A most bejelentett lejátszók az SC6000 és SC6000M nevet viselik, és magukba foglalják a Denon szabadalmaztatott technológiáinak legjavát, valamint bámulatosan szemléltetik a jövő elképzeléseit.

A Denon alig 2 évvel ezelőtt dobta piacra az SC5000 Prime-ot, amivel nem titkolt szándéka volt a Pioneer DJ-t „mostmár AlphaTheta” és annak CDJ-2000 Nexus termékét megszorongatni. Valamit biztosan jól csinálnak a Denon-nál, mivel a most bemutatott lejátszók nemcsak funkciókban és anyaghasználatban vernek köröket a Pioneer Nexus-sorozat lejátszóira, hanem még innováció és árazás tekintetében is. 

Az SC6000 Prime és SC6000M Prime lejátszók az elődjüknél nagyobb 10.1’ inch-es érintés érzékeny és multi-touch gesztusvezérlésű, HD felbontású OLED kijelzővel, valamint a korábbi 8’ inch-es jogtárcsa helyett valamivel nagyobb 8.5’ inch-esel érkezik. A jogtárcsa közepén továbbra is megtaláljuk a kijelzőt, viszont a közelében elhelyezett továbbfejlesztett gumihatású gombok (trigger pad-ek) sokkal kifinomultabbak lettek, felhasználás és design tekintetében is. Természetesen a jogtárcsa és a körülötte elhelyezett gombok is RGB világítást kaptak, ami az új fekete modern designhoz is jobban passzol. Az újdonságok sorát bővíti, hogy a lejátszókban egy belső 2,5’ inch-es HDD-t vagy SSD is rakhatunk, amit a médialejátszó 1TB-ig képes kezelni, de akinek ez nem lenne elég, az további külső forrást is csatlakoztathat, a lejátszó 3db USB portjának valamelyikére vagy használhat SD kártyát a beépített kártyaolvasónak köszönhetően. 

Az egység a Denon saját Engine OS-ét használja, ami jelenleg a piacon egyedülállóan képes, helyileg, laptop használata nélkül a Traktor, Serato, Rekordbox és egyéb más Dj szoftverek által létrehozott könyvtárak valósidejű analizálására. Egyszóval az elmentett cue pontjaink, loopjaink, és lejátszási listáink sem vesznek el, ha más gyártó szoftverét használtuk korábban, és most a Denon felé nyitnánk. A japán cég PC-re és Mac-re szánt a lejátszókkal kompatibilis Engine Prime szoftvere ingyenesen elérhető a gyártó honlapján, ezzel is ösztönözve a DJ-ket a váltásra. 

Az SC6000 Prime és SC6000M Prime is beépített Wi-Fi-vel és LAN kimenettel rendelkezik így biztosítva a zenei állományok, valamint a digitális hálózati és kommunikációs képességek megosztását, megfelelve a legmagasabb szintű rendezvények és klubok elvárásainak. A Denon médialejátszói képesek a zenéket Soundcloud-ról, Tidal-ról és Beatportról is streamelve betölteni, ráadásul közben nem kell tartanunk attól, ha a hálózat megszakad, mivel a zenéket a lejátszók egy biztonsági funkciónak köszönhetően előre bepufferelik, ezzel kivédve az esetlegesen hirtelen megszakadó hálózati kommunikáció problémáját.
Az új Instant Double technológia lehetővé teszi, hogy egy lejátszón belül az aktuálisan játszott „szóló” zene mellé egy másikat is betöltsünk, annak sublayer-re, ezzel gyakorlatilag egy lejátszót két lejátszóként használva. Az új médialejátszók valamikor tavasz végén érkezhetnek meg a boltok polcaira. Az SC6000 1499 dolláros, míg a SC6000M (a cserélhető motorikus joggja miatt) valamivel többért, 1699 dolláros áron válik majd elérhetővé. Annyi biztos, hogy a Pioneer (AlphaTheta) mérnökei ennek hatására vakarhatják a fejüket, hogy idén a DJ közösség irányába, mivel rukkoljanak ki, hiszen egyre inkább körvonalazódni látszik, hogy a Denon évről-évre komolyabban gondolja a DJ piacra történő betörését, és a Pioneer monopol helyzetének megszüntetését a professzionális DJ eszközök világában. Ráadásul a Pioneer a legfrissebb adatok szerint a tavalyi évet veszteséggel zárta, ami további intő jel arra, hogy egyre inkább kezdik elveszíteni a lojális vásárlóikat.