A techno soha nem a pénzről szólt, hanem a rendszer elleni lázadásról

- 4 perces olvasmány
dffrntly advent techno elektronikus zene 
dffrntly advent techno elektronikus zene 

A portugál techno veteránt már nem kell bemutatni a hazai közönségnek. Francisco Ferreira eredetileg hangmérnöknek tanult, ami kétség kívül hasznos ebben a szakmában, majd az iskola végeztével 1986-ban elstartolt karrierje, szóval mondhatjuk, hogy nem ma kezdte a zenélést. A keményvonalas techno egyik legjelentősebb alakjáról beszélünk, akinek kapcsolata a műfajjal sem hétköznapi. 

Amikor először hallgattam technot, olyan volt mintha a hangok egy új formáját hallanám, mintha ismeretlen tájakat fedeznék fel. Egyből vonzani kezdett. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer eljutok oda, ahol ma tartok. Mindezt természetesen a szcéna üzleti oldalának köszönhetem, de eleinte csupán lázadásból csináltam, mint egy punk.

Annak ellenére, hogy sokat köszönhet a techno elkommerszesedésének, ő próbálja tartani az underground vonalat és igyekszik hű maradni önmagához. Nem hagyja, hogy a pénz tönkre tegye a műfaj művészi oldalát. 

Számomra a techno mindig a minőségi zenéről fog szólni és arról, hogy a művészek kísérletezéssel létrehozzák saját egyedi hangzásukat, nem pedig a mainstream áramlatot követik és mennek a pénz irányába. A techno soha nem a pénzről szólt, hanem a rendszer elleni lázadásról.

Arról nem is beszélve, hogy a minőségi zeneírás bizony sok gyakorlást és hozzáértést igényel. 

A hírnév helyett előnyösebb a kevesebb figyelem, mert több időd marad művészként fejlődni és tovább gondolni a saját stílusod. Szerintem a jövőben számos alfajjal fog rendelkezni a techno, pontosan emiatt.

Ha a jövő helyett picit a múltba is tekintünk, megérthetjük a portugál művész hangzásának kialakulását is, aki a megújulás mellett, fontosnak tartja azt is, hogy hű maradjon gyökereihez. Elmondása szerint a legnagyobb hatást például Jeff Mills, UR, Dopplereffekt, Joey Beltram és az Aphex Twins gyakorolták rá. 

A techno újra és újra feltalálja magát, így olyan, mint egy élő tudat a gépekben.

Ebből is látszik, hogy valóban példaértékű hozzáállása a műfajhoz és magához a zenéhez, mert nem szabad elfelejteni, hogy a zene a kommunikáció leguniverzálisabb formája és lenyűgöző mennyire összeköti az embereket.  

Az elektronika fejlődésével ezek a műfajok már szavak helyett csupán ritmusokkal kommunikálnak, mint egy törzsi zene. A törzsi zenéknek is az volt a célja, hogy a béke és harmónia segítségével összehozza az embereket. Pontosan ezen szociológiai tényezők miatt fontos, hogy a zene maradjon a fókuszban, nem pedig más önös érdekek.

90's Techno at PRISM Barcelona

Back in Barcelona at PRISM pres The Advent 90s Techno Live tonight for some good old 90's techno LIVE… 💣Video by Artaphine at Unpolished 2019

Posted by The Advent on Friday, June 28, 2019

Július 6-án az osztrák Grelle Forelle-ben fogja összehozni az embereket a D F F R N T L Y csapat szervezésében, ami underground hangulatával a tökéletes helyszín Cisco hangzásvilágához. Mellette Philipp Straub, Julian Marcell, Episode1 és Kitti Kay is fellép Ausztria talán legjellegzetesebb underground elektronikus zenei klubjában, ami Bécsben található a Duna-csatornájának partján. Ez is egyike azon kevés helyeknek, ahol még a telefon nyomkodás helyett a zene élvezete áll a központban, így azok számára, akik még a Corvin-t gyászolják, ideális célállomás lehet. 

A hely szándékosan nincs szem előtt, megtalálásában a környéken elhelyezett, minimalista módon stílusos, ><> szimbólumai segítenek. Ez az ezer főnél is több férőhelyes klub hatalmas tánctérrel rendelkezik és 2011-es nyitása óta egy terasszal és egy étterem résszel is bővült. Az egyedi hangtechnika mellett a plafonra szerelt neoncsövek dobják még fel a hely hangulatát. Tartsuk szem előtt amikor úgy döntünk, lenézünk, hogy a korhatár 21 és a telefonokkal történő felvétel készítést nem tolerálják! 

Forrás: MedellinStyle, Partae