Gary Beck 4 + 1 zenetörténeti pillanata

- 4 perces olvasmány
dffrntroom garyback techno dj producer
dffrntroom garyback techno dj producer

Gary Beck a 2007-es színrelépése óta az angol újgenerációs techno nemzedék egyik legmeghatározóbb alakjává nőtte ki magát. A zeneileg igen termékeny skót DJ – producer nevéhez az utóbbi évtized folyamán sok mindent hozzáköthettünk. Így hát volt miből szemezgetnünk, amikor arra adtuk a fejünket, hogy a számtalan emlékezetes kiadványa közül kiválasszunk 4-et, amik a jól ismert négypernégy mintán haladva kínálnak betekintést a skót Dj – producer karrierjébe.

Kezdjük is a sort a hazai vonatkozással is bíró Strange Fruit– al, ami Adam Beyer támogatását élvezve a Drumcode kiadónál jelent meg 2012-ben. Gary Beck és Jay Lumen két különböző hangzást és ezzel együtt két különböző világot hozz össze ebben a trekkben, egyetlen magasztos cél érdekében, hogy jól megtáncoltassák vele a hallgatóságot. A „különös gyümölcs” fogyasztását, azonban mértékkel ajánljuk, mivel a kellemes vokállal átitatott tech house kiadvány kellően erős ahhoz, hogy mély ütemeivel hamar elcsavarja fejünket. 

A 2012-ben napvilágot látott Before The Crash tracket valószínűleg mindenki ismeri, aki valaha megfordult már egy-egy hazai csarnok bulin. Azt viszont kevesen tudják, hogy ezt, zenéjét édesapja művészetével is ötvözte, mivel a lemezborítón található kutyát, ő rajzolta. A borítót díszítő négylábú háziállat legismertebb tulajdonsága a hűség, amire valószínűleg tudat alatt Beck is gondolhatott, amikor megalkotta ezt a melodikus témára húzott, táncparkett orientált trekket, ami végig hű marad a régi iskola house alapjaihoz.

A saját kiadóján a Bek Audio-n 2014-ben megjelent Get Together-t az angol Debra Debs-el közösen készítették el.  Az énekesnő egyébként korábban már Speedy J-vel és Green Velvet-el is együtt dolgozott, így valószínűleg innen már csak egy lépésre volt a közös egymásra találás, aminek a végeredményeként egy igazi energikusan pulzáló, középtempós trekk született. Igaz, Gary Beck munkásságát tekintve, ez a darab a megszokottnál visszafogottabbra sikerült, de még így is kellően határozott ahhoz, hogy ütemeivel berángasson minket arra bizonyos, fejünkben létező képzeletbeli tánctérre.

Gary Beck zsenialitását, és egyedi kemény hangzásvilágát talán a Video Siren című trekkje szemlélteti igazán, mivel egy borzasztóan meredek és sötét kiadványról beszélünk. Valószínűleg a trekk sem véletlenül kapta a görög mitológia csodás hangú, de gyilkos természetű tengeri nimfái-ról a címét, mivel az igen komor és hívogató ritmikus elektronikai elemekre, és a mélysötétbe rántó techno dobokra épít. Ez a táncparkett romboló bomba szintén a saját kiadóján debütált és 2013-ban éppen jó oldalról fogta meg a szcéna nagyjainak figyelmét, ezzel emelve Gary Beck nevét a világ legjobbjai közé. Ezt a megalapozott hírnevet pedig ma már mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Richie Hawtin, Adam Beyer, Speedy J, Slam, Len Faki és Chris Liebing is előszeretettel pörgetik ezt a zenét mind a mai napig.

A fentebb említett darabokat végighallgatva sejthetjük, hogy a Glasgow-i tehetség október 26-i fellépése az ősz egyik legerősebb estéjét vetíti előre, ami a lokális erőkkel, név szerint Julian Marcell-el, Kitti Kay-el és Bohumil-al kiegészülve mutatja majd be a sokszínű techno múltját, jelenét, és jövőjét.

Az eseményhez ITT tudtok csatlakozni, ITT pedig jegyet váltani.

+1 – ként nem tudtuk megállni, hogy ide ne tegyük a skót mágus tanító szettjét, melyben legjobb trekkjei-vel hullámoztatja a közönséget. A videó, ami a 2013-as londoni Boiler Room kapcsán került felvételre, jól mutatja be, hogyan pezsdíti fel Gary Beck zenéje a kis létszámú, de ugyanakkor annál lelkesebb közönséget.