Mihez vezetnek az egyre inkább elészabaduló Dj díjak?

- 7 perces olvasmány
dj lemezlovas fellépés díj 
dj lemezlovas fellépés díj 

Világszinten évente több ezer fesztivált rendeznek meg, ezek száma ráadásul évről-évre egyre tovább növekszik. A kialakult helyzetben „a fesztiváltársadalom” nem meglepő módon, jelenleg a klubkultúra válságával nézz szembe. Ezúttal nem a kormány, a média, vagy a kapzsi önkormányzatok jelentik a fenyegetést a szcénára. A válság oka sokrétű, de kiváltó gyökere visszanyúlik a szabályozatlan DJ díjak egyre növekvő problematikájához. Sokan úgy vélik, ha a fellépők díjai szabályozatlanok maradnak és tovább növekednek, az a jelenlegi „klubszcéna buborék kipukkadását”, más szóval, a klubok eltűnését fogja eredményezni.

Az Egyesült Királyságban a szcénában dolgozok, vagyis a DJ-k, az ügynökök és a promóterek is, egyetértenek abban, hogy a probléma valós, és megoldásra szorul, azonban közülük csak kevesen akadnak olyanok, akik valóban látják, hogy kik a valódi felelősök. Vannak, akik szerint a jelenlegi legnépszerűbb és ezáltal legkeresettebb top DJ-k, az előadók körülbelül egy százalékának kapzsisága a probléma, akik aránytalanul nagy szeletet hasítanak ki, abból a bizonyos képzeletbeli tortából, gyakran morzsákat sem hagyva a többieknek. Mások úgy vélik, hogy leggyakrabban a booking ügynökök azok akik, nem hajlandóak tárgyalni, alkudni a DJ-k fellépési költségét illetően, ennek hatására a független promóterek és kisebb kaliberű rendezvények, küszködnek a szcénában való érvényesüléssel.  A független promóterek azt állítják egyszerűen lehetetlen pénzt keresni az események népszerűsítésével, mivel a dolgok jelenlegi állása szerint ez fenntarthatatlan. Az elmúlt négy évben Bristol-ban, Sheffield-ben Manchester-ben, és Leeds-ben is szűntek meg emiatt rendezvények, míg végül komplett klubok zártak be, a növekvő üzemeltetési, és promóciós költségek miatt, de leginkább azért, mert a csillagászatian magas DJ költségeket nem tudták kifizetni, illetve a tárgyalások során, ésszerű keretek közé szorítani. Akadnak olyanok is, akik úgy gondolják, hogy a promóterek felelősek a jelenlegi helyzetért, mivel, a nekik köszönhető fesztiválokkal, feltornásszák az árakat. 

Nem akarok senkire sem újjal mutogatni, de mindannyian közreműködtünk abban, hogy a szcéna idáig jutott, és most töréspont előtt áll.

– nyilatkozott őszintén Andy Blacket, a londoni Fabric klub vezető promótere.

Az elmúlt évtizedben rengeteg dolog változott az elektronikus zenei színtéren. A zeneipar becsült értéke 2012-ben meghaladta a 4 milliárd dollárt, ami 2018-ra már 7 milliárdra nőtt, az IMS legfrissebb üzleti jelentése szerint. Az elektronikus tánczene, az EDM a harmadik legnépszerűbb stílus a világon több mint másfél milliárd rajongóval világszerte. Ilyen adatokat elnézve nem meglepő, hogy a különböző márkák is próbálnak bekapcsolódni a zeneiparba. A világsztár DJ-ket egyre gyakrabban szponzorálják nagynevű cégek, így az előadók igazi merchandise nagykövetekké válnak. Az ilyen Dj-k az általuk képviselt cégek termékeinek globális eladását 30-40%-kal növelték, a 2014 és 2016 között. Ráadásul ezen előadók, utazásaik révén bejárják az egész világot, rengeteg pénzt keresve az újabb és újabb tömegek eléréséért. Ez a terjeszkedés, a feltörekvő, nem A listás DJ-k előtérbe kerülésének jelenségét hozta magával. Ezen előadók korábban kiegészítő jövedelemforrást láttak a havi pár alkalmas  fellépésükben, a lemezeladások és az általuk szervezett bulik mellett, most viszont a globális piacok fellendülése, és a fapados légitársaságok által kínált olcsó repülőjegyek miatt elkezdtek nemzetközileg is fellépni, magasabb díjakat kérve. Egyszóval hirtelen a kevésbé ismert Dj-k, akik korábban a húzónevek előtt warm-up-oltak is headlinerekké váltak és elkezdtek mindenfelé utazgatni egész jól megélve ebből. Az egy szinttel lejjebb elhelyezkedő, pályakezdő zenészeket és DJ-ket viszont, a lemezeladásaik csökkenése és az alternatív jövedelemforrásaik elvesztése, bizonytalan helyzetbe hozta, ami további problémákat eredményez a szcénában. 

Angliában a rendezvények marketingköltségei 2 év alatt a duplájára nőttek, ezzel párhuzamosan pedig az országban található összes klub mintegy 21%-a bezárt a 2018-as adatok alapján, ami elképesztő szám, ha figyelembe vesszük, hogy ez az érték csupán 1% volt 2013 és 2017 között. Persze ezeknek a kluboknak a többsége különböző okok miatt zárt be, de ne higgyük, hogy a szcénában egyre növekvő bérleti díjak, a dzsentrifikációs verseny a fesztiválokkal, és a különböző társadalmi tényezők és trendek nem kapcsolódtak közvetlenül a bezárásokhoz, hiszen ezek mindegyike megnehezíti, és egyben, gerjeszti is a problémákat, amivel leginkább a promótereknek kell szembe nézniük. Az Egyesült Királyságban jelenleg, ha egy adott klub rendezvénye még teltházas is lesz, pusztán arra elegendő, hogy továbbra is képes legyen küzdeni az életbenmaradásért.
Leginkább ezt nem veszik észre a DJ-k és ügynökeik. Ráadásul rengeteg a kezdő ügynök, aki most ismerkedik a szakmával és hajlamos azt hinni, hogy az általa képviselt előadó minden alkalommal egyre több pénzt érdemel, mivel az előző buli teltházas volt.

Eladtatok minden jegyet! Ezt hajtogatják, és képtelenek megérteni, hogy nem tudunk többet fizetni, mert a költségeink két év alatt a duplájára növekedtek.

 – panaszkodik Andy Blacket.
Hozzá hasonlóan sok más londoni promóter szerint is a piacon jelenlévő túlzott telítettség okozza a bevételek kiesését, valamint felelős a növekvő promóciós költségekért.

Az egész unalmassá vált! Ha visszatekintünk 5 évvel ezelőttre nem volt sok választásunk, ha Londonban akartunk bulizni, ez a Fabric malmára hajtotta a vizet. Most ott van a Printworks, a Tobacco Dock, Krankbrother és persze a rengeteg, minden hétvégén országszerte dübörgő fesztiválok, amik mind ugyanazokat a nagynevű Dj-ket szerepeltetik. Túlságosan telített a színtér és eltűnt belőle minden egyediség.

Mivel a „headliner kultúra” imádata odáig gyűrűzött, hogy ismeretlen nevekre az emberek gyakorlatilag alig járnak el, a szervezők kénytelenek a Dj-k között a költségvetési keretet 80%-20%-as arányban elosztani. Értelemszerűen a fellépési büdzsé 80 százalékát a headliner kapja, míg a maradék 20-at, a helyi, gyakran pályakezdő Dj-k bookingjára költik. Ennek hatására folyamatosan tűnik el a középréteg, azaz azok a Dj-k, akik már a szakmában vannak egy ideje, de még nem annyira ismertek, mint az A listás előadók.

Odáig jutottunk, hogy ezek a hatások egy egészségtelenül működő szcénát teremtettek. Felmerül a kérdés, hogy a jövő headlinerei honnan érkeznek majd?

– teszi fel a kérdést Andy Blacket.

Akárcsak külföldön, idehaza is nehezen tudnak versenyezni a klubok a fesztiválok monopolhelyzetével, és megbirkózni a növekvő költségekkel. A külföldi szcénát érintő problémák itthon vélhetően még súlyosabbak lehetnek, hiszen kis ország révén nem rendelkezünk sok A listás előadóval, ráadásul a hazai klubok a túlszabályozások, a folyamatos ellenőrzések, és az egyre inkább csökkenő közönség miatt is a túlélésre játszanak. Az elmúlt években történt klubbezárások is megnyirbálták a hazai szcénát, de ettől valószínűleg súlyosabb csapásra is számíthattunk a jövőben, ha a fentebb említett problémákat mihamarabb nem orvosoljuk. 

És hogy mit hoz a jövő? Nos, az valamilyen szinten rajtunk is áll, mivel a mostani helyzetért a felelősség mindenkié, amin ha változtatni akarunk, mint kiderült, nemcsak a saját érdekeinket szem előtt tartva kell megtennünk.

Forrás: Resident Advisor