A jó DJ szett titka!

- 5 perces olvasmány
dj technika mix lejátszó skill

dj technika mix lejátszó skill

Te, aki most ezt a cikket olvasod, két okból kattinthattál a cikkre.
Az egyik, hogy tényleg érdekel mitől lesz egy szett jó, a másik pedig, hogy elolvasd mit tudálékoskodik itt valaki feleslegesen és röhögj egy jót a szerencsétlenen. Nos, ha a cikkben valóban azt taglalnánk, hogy mitől lehet jó egy mix, akkor a második okból kattintó olvasóknak lenne igazuk, ugyanis nincs jó recept, bárki meg akarja mondani neked a tutit, ne higgy neki.

Nagyon fontos, hogy mindenkinek nem lehet megfelelni, nem is érdemes ezzel próbálkozni, mert erőltetetté válik és átlátszó a megfelelési szándék. Ezzel szemben van egy személy, akinek muszáj megfelelned, hogy hiteles legyél: Önmagadnak. Leginkább erről fog most szólni ez a pár sor, hogy miképp maradjunk meg azok, akinek a bőrében stabilan jól érezhetjük magunkat miközben zenélünk. Aki technikai megfejtésekre számított, vagy zenei kioktatásra attól most elnézést is kérek a clickbait cím miatt, de annak is megvolt az oka…ezt viszont a cikk végére hagyom. Addig is jöjjön egy kis pszichológia meg filozófia és feltételezzük azt, hogy technikailag mindenki pöpecül kever..

Először is tisztáznunk kell magunkban, hogy mi a célunk.
Az, hogy saját zenei ízlésünket tükrözve pakoljuk fel a korongokat a közönségnek, vagy az, hogy minél több embernek megfelelve nagyobb babérokat arathassunk le? Az első verziónál lehet, hogy a kutyát se fogja érdekelni az az ízlés amivel rendelkezünk, a második esetben viszont nem is minket fognak szeretni, hanem egy maszkot amit épp felvettünk annak reményében, hogy kedveljenek. Sarkosítva, ha önmagunkat adjuk akkor az a szándékunk, hogy adjunk, ha megfelelni akarunk, akkor kapni szeretnénk (sok sok pozitív visszajelzést).

Nem kötelező, de erősen ajánlott felismerni a saját belső határainkat, hogy mi az a mezsgye ameddig nem billen át az egónk az előtérbe. Persze természetesen szükség van az egóra, hiszen az lesz, ami folyton azt súgja majd nekünk, hogy ne adjuk fel önmagunkat és támogat az önkifejezésben, de amint átbillen az egész a ló túloldalára, akkor pillanatok alatt képzelhetjük magunkat kicsit többnek, mint amik vagyunk és szerénytelen túlpozícionáltságunkban lazán mindenféle kifordult pózban találhatjuk magunkat a DJ pult mögött, mint egy messiás. Ilyen helyzetekre sose felejtsük el, hogy nem csodát teszünk, hanem csak összekevertünk két zenét (amit az esetek jelentős részében még csak nem is mi írtunk, máséval verjük a csalánt).

Tudnunk kell tehát, hogy hol a helyünk és miért is állunk a lejátszók mögött: a közönségért! Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a szerény jómagunk és pofátlan egónk között. Ettől ugyan a szettünk nem lesz jobb, de hamar kiderül, hogy van-e helyünk a pultban vagy nincs. Aki nem a zene miatt zenél, az könnyen dőlhet kardjába, ha mindenféle megfelelési kényszerének kielégítése ellenére sem akad követőkre. Bár még mindig kevésbé veszélyes ez a verzió, mint az, ha valakit egy felvett zenei szerepköréért követnek sokan. Egészen egyszerűen azért, mert akit kellemetlen csalódás ér, az hamarabb láthatja át, hogy valami nem jó és keresni fogja a hibát…talán előbb-utóbb el is jut önmagához, sőt talán még a felismerés is szembejöhet, hogy nem is hibázott ő, egészen egyszerűen mást zenei réteget szeret a nép. Na bumm. Nem született mindenki erre a színpadra. 

Fontos nagyon az alázat is. A zene és a közönség iránt egyaránt. Szóval tiszteljük meg a hallgatóinkat azzal, hogy legjobb tudásunk szerint tárjuk eléjük a gondosan szelektált repertoárunkat. Nem kell torrentről pakkban lehúzni a Beatport top100-at. Egyrészt mert millió más zene van még, ami nincs ezekben az eladások alapján összeszedett sablonokban, másrészt meg semmi kreativitás sincs benne. Mint ahogy abban sincs, hogy kedvenc DJ-ink chart-jaiból vagy mixeiből szemezgetünk csak és leragadunk néhány kiadónál. Utánozni oviban sem volt divat, a csőlátás pedig sosem lesz. Légy tehát kreatív és keress hosszú órákon keresztül, meg fogod találni azt, ami te vagy!

Így a cikk vége felé vissza is térnék a címre. Mi a jó szett titka? Az, hogy ne akard tudni. Egyszerűen csak zenéljt és mindig minden pillanatban légy hű önmagadhoz. Ne várj cserébe pultba repülő plüssmackókat, ne képzeld, hogy több vagy, mint bármelyik hallgatód. Ha kell fogadd el, hogy a stílusod csak nagyon keveseknek tetszik. Zenélj akkor csak magadnak, ha annyira szereted. A kulcs pedig ebben az utolsó félmondatban rejlik:  Szeress zenélni és átadni! Csak ez a fontos! 

A CIKKET A REZIDENCIA – ONLINE STREAM STÚDIÓ ÉS UNDERGROUND ELEKTRONIKUS ZENEI CSATORNA DJ-ÉKNEK ÉS PARTIARCOKNAK – VENDÉGSZERKESZTŐJE OLAVI ÁLLÍTOTTA ÖSSZE.