A drum & bass Dj akit az EDM is megkörnyékezett

- 3 perces olvasmány
Subtension_drum & bass_tehetség_plusbeats

A hétvégén egy igazi drum & bass tehetség érkezik hozzánk a szomszédból, Szlovákiából ezért úgy gondoltuk időszerű lenne a nagyérdemű közönségnek bemutatni az ifjú Subtension-t.

Mário, édesapjának hála, már gyerekkorában zenei neveltetésben részesült. Megtanult zongorán játszani, majd később, egyetemi évei alatt a jó alapokat megtámogatva Prágában filmzenét és sound design-t tanult.

Mindezek fényében már relatív korán, 2009-ben, 16 évesen produceri pályára lépett. Kezdetekben egy honfitársával, Minor Rain-nel alkotott soundNbeats név alatt, ahol elsősorban a lágyabb dallamokon volt a hangsúly.

 

Pár évvel később – ekkor már szólóban –  A-Cray közvetítésével, Subtension híre eljutott a legendás Noisia-hoz, akik rögtön többet akartak hallani Máriotól. 2014-ben első, de szerencsére nem utolsó alkalommal kiválasztották egy szerzeményét, a Break&Go-t, ami felkerült a Invisibel Recordings 12. megjelenésére, ezzel fordulópontot hozva a még mindig csak 20 éves srác életébe.

Nem sokkal ezután Kasra és a Critical Music is bejelentkezett, és rögtön kért egy öt számos EP-t a kísérletibb zenéket bemutató Binary sorozatukhoz, ahol egyedi hangzását trap-tech elemek által átitatott drum & bass-ként definiálták. Ezekkel a jelzőkkel Subtension is teljesen tud azonosulni, olyannyira, hogy stílusát saját maga sem tudná jobban leírni.

Ezt követően egy rövid ideig pihenni hagyta a drum & bass-t és más vizekre evezett, hogy inspirációt gyűjtsön. Ebben az időszakban születtek olyan felezett tempójú zenék mint például a Plasma Collaborative jóvoltából megjelent Overground.

A gyökerekhez való visszatérést a nagy múltú Cause4Concern kiadója támogatta meg, ami kifejezetten jót tett Subtenison hangzásának. A korábbi években kezdett egyre több EDM és a rossz értelemben vett trap-re hajazó elemet építeni zenéibe, viszont Optiv, CZA és többiek sikeresen visszacsábították a műfaj sötét oldalára az ifjú producert.

Első körben a VDTM/I Know párossal – ami osztatlan sikert aratott a tech-esebb, kicsit zúzósabb irányzat kedvelői között – legutóbb pedig ugyanitt, négy számos, Nestbox névre keresztelt EP-jével örvendeztette meg a hallgatóságot.

Ha téged is magával ragadott Subtension egyedi hagnzása és kíváncsi vagy fejlődésének jelenlegi szakaszára ne hagyd ki szombati fellépését a Dürer Kertben, ahol a The Hive Budapest jól megszokott rezidensei, egy ígéretes újonc és a Bassmant sorozat egyik alapítója társaságában mozgatják meg az egybegyűlteket.

_EVENT: The Hive: Subtension