Tíz éves az All Inn Records

- 3 perces olvasmány
dunai norbert polarize all inn
dunai norbert polarize all inn

Lehet abban valami, hogy a névválasztás nem véletlen, ahogy abban is, hogy az adott névben kódolva van a sors is. Az All In Records esetében ezek a tételek maradéktalanul igazolódtak: vittek mindent, aztán majdnem el is úszott minden, de végül, mint ahogy sokszor a pókerben is, nem a szerencsén, inkább az okos döntéseken múlott a történet végső kimenetele, ami a kiadó esetében az abszolút siker lett. Az idén pont 10 éves hazai kiadó fejével, Dunai Norberttel, ismertebb nevén Polarize-al, nemrég a tekintélyes gazdasági lap, a Forbes készített interjút.

kép: Sebestyén László

A történet 2009-ben indult, a piaci rést pedig a bakelit formátum jelentette, akkor ugyanis még erősen a digitális formátum dübörgött, miközben bakeliten igen kevés kiadvány jelent csak meg. Pont ez jelentette a kiugrási lehetőséget a kiadó számára, ugyanis az ilyen formátumban megjelenő zenék már akkor is presztízs értékkel bírtak, és sokkal nagyobb figyelmet is kaptak. Persze az sem mindegy, hogy mit karcolnak a hordozóra. Az All Inn Records esetében szinte kivételnél nélkül, szomszédjaink robbanás előtt álló, zenei szcénája szolgáltatta a kiadnivalót.

„Amikor elindultunk, épp krízis volt a lemezpiacon. 200-300 darab fogyott el a kiadványokból, mert csak szűk réteg vásárolt lemezt, inkább a CD ment. Eltaláltuk az időszakot, mert hamarosan a vinyl újra hájpolt dolog lett. Míg 2010 és 2011 között ezeket a zenéket csak két-három kiadónál lehetett megszerezni, ma már szinte brandként kezelik a műfajt, és rengeteg kiadón elérhető. Az All Inn Records az elsők között volt, akinél az ilyen típusú zenét bakeliten megvehetted, így hamar kialakult egy hájp a kiadó körül.”

Az időzítés tehát tökéletes volt, a kezdeti lendület pedig egészen 2015 kitartott, ám akkor sem az ő hibájukból tört meg, hanem a nemzetközi disztribútor, az Intergroove csődje miatt. A csőd a kiadót rendkívül érzékenyen érintette, de nem adták fel. Elkönyvelték a jelentős veszteséget és új disztribútort kerestek, amit azóta már le is cseréltek, mert, mint mondja, rendkívül körültekintően járnak el és sokat tanultak az első évek tapasztalataiból.

A több lábon állás itt is alap, így a lemezkiadás mellett rendezvényszervezéssel is foglalkoznak, ráadásul nem is alapszinten:

„A több száz fős közönséggel bíró All Inn Showcase-eket Európa legnagyobb klubjaiban tartják, volt már rendezvényük a londoni Fabric klubban, a frankfurti Cocoonban, de pörgették a lemezeket Ibizán is.”

Az interjú teljes egészében ide kattintva olvasható.