Miért vágynak az EDM sztárok az underground-ba?

- 3 perces olvasmány
edm techno underground dj előadó
edm techno underground dj előadó

Ezek a producerek konkrétan a mainstream fogalmának megtestesítői és dollár milliárdokat kaszáltak már, de most mégis lecserélnék a nagyszínpadot egy pincebulira. Vajon Calvin Harris és David Guetta miért hozott létre egy underground alias-t és Deadmou5 újabban miért gyárt techno-t, Richie Hawtin kiadójára? Vajon miért próbálnak világhírű előadók most visszatérni a gyökereikhez?

View this post on Instagram

Couple more tunes out next week @loveregenerator

A post shared by Calvin Harris (@calvinharris) on

Calvin Harris azt mondta, most igyekszik visszatérni ahhoz az állapothoz, amiben 22 évvel ezelőtt volt, amikor elkezdett zenét írni. Azokban az időkben még nem törődött azzal, hogy a külvilág hogyan fogadja be alkotásait, „tiszta élvezetnek és kísérletezésnek” nevezte azt az állapotot. 

A vélemények a váltás kapcsán megoszlanak. Special Request például biztatta Calvin-t, de sok olyan komment is érkezett, mint pl.: „A csávó ott volt az első hullámba, de mégis ezzel a szarral sikerült kitörnie, mert az igénytelen hulladékot választotta.” vagy „pontosan olyan a zene, mint amilyenre számítanál egy EDM-es formátol, aki próbál valami normálisat gyártani.” 

A legjobban kereső Dj-k listáján egyből Calvin után jön David Guetta, akiről szintén elmondható, hogy a popularitás megtestesítője. Ennek ellenére az is igaz, hogy párizsi meleg bulikban és gyárépületekben kezdte karrierjét, hip-hop-ot és acid house-t játszva. 2018-ban pedig bejelentette, hogy ő áll a technosabb ütemeket képviselő Jack Back alias mögött. 

ZENÉT AKARTAM ÍRNI CSAK A MÓKA KEDVÉÉRT, BÁRMIFÉLE KOMMERSZ MEGKÖZELÍTÉS NÉLKÜL.

– nyilatkozta akkor Guetta.

Deadmou5 is technosra vette a figurát, és az eredményt ki is adták a Plus 8-on. 

MINDIG IS ÚGY ÉREZTEM, HOGY AZ UNDERGROUND VONAL VAGYOK IGAZÁN ÉN. SZERETEM A TECHNO-T ÉS A VALÓDI, KLASSZIKUS, ÜTŐS FAJTÁT IS.

Veteránokkal beszélve kiderül, hogy ezek nem véletlenszerű esetek, hiszen a legtöbb Dj az undergroundban kezdi. Egy újságíró elmondása szerint számos hatalmas nevet ismer, akik valójában szívesebben lennének Seth Troxler. Ez azért van, mert számít nekik a többi Dj véleménye.
Mások szerint meg semmi értelme, mert picit növelik az underground szcéna hírnevét, de valójában csak szórakoznak egy jót, gyűjtik a „hitelességi pontokat”, majd visszatérnek eredeti formájukhoz, miközben semmit sem tettek le az asztalra. 

Ennél azért komplexebb a dolog. Tény és való, hogy minél nagyobbak vagyunk, annál nagyobb az elvárás velünk szembe és csak nő a nyomás, ahogy ez kiderült Avicii esetében is. A leghelyénvalóbb itt az aranyhörcsögkerék metaforája lehet, melyben ezek a művészek ragadtak és ez a stílusváltás valójában egy segélykiáltás. Lehet, hogy nem gond, ha hagyjuk nekik, hogy visszatérjenek művészi énjükhöz, ha azt őszintén teszik. Irigykedni meg felesleges, hiszen mint kiderült, hosszútávon annyira mégsem kifizetődő a túlzott hírnév és a vele járó vagyon. 

Forrás: Mixmag