Így volt: Electronic Beats: Hotel Budapest

- 4 perces olvasmány
electronic beats hotel budapest 2019
electronic beats hotel budapest 2019

Múlt héten, szombaton 14:00-kor startolt el a Telekom Electronic Beats, Hotel Budapest rendezvénye, melyet hatalmas érdeklődés övezett. A fullasztó hőség ellenére már nyitás előtt kígyózó sor állt a helyszín előtt, több százan vártak a bejutásra. Mivel az esemény saját fizetőeszközzel bírt, az első egy – két órában némi fennakadást okozott a tokenek beszerzése, ugyanis pusztán egyetlen standnál volt erre lehetőség. Kénytelen volt mindenki kivárni a sort, ha élvezni akarta a TELEP, a Gastro Trash, a Központ, a Kelet Kávézó és Galéria, a Bar Pharma és az Élesztőház kifejezetten erre a napra szabott kínálatát.

A terasz, ahol maga a buli volt, ibizai hangulatot idézett, és ahogy az várható volt viszonylag hamar megtelt az egész hely, így a későn érkezőknek muszáj volt a bentiek távozására várni, ha be akartak jutni.
3-kor kezdődött a Budapest SPOTS sajtótájékoztató és beszélgetés, mely a másfél óra helyett, a fülledt meleg miatt végül 40 percre szűkült.
Itt a 60 legjobb budapesti „szpot” került kihirdetésre, melyek most első körben érdemelték ki a projekt figyelmét, vagyis olyan budapesti vendéglátóegységek, szórakozóhelyek, kávézók és bárok, amelyek hozzájárulnak a helyi kultúra ápolásához, miközben értéket is teremtenek.

A körszálló legfelső szintjén lévő „secret rooms”, vagyis a szürreális ruhát öltött szobákat 5 óra után lehetett megtekinteni, de a tömeg miatt ide is nehézkes volt a bejutás.
A 6-kor kezdődő „Éjszakai kihívások a Visegrádi országok fővárosaiban” kerekasztal-beszélgetés viszont már kényelmesebb körülmények között zajlott, ventilátorokkal és angol nyelven. A résztvevők nagyobb része már javában kint bulizott, pedig valóban érdekes témákat feszegettek a beszélgetés során, Pozsony, Prága, Varsó és Budapest éjszakai nagykövetei.

A kerekasztal-beszélgetésen olyan témák voltak terítéken, mint például a turizmus káros hatásai a helyi éjszakai életre nézve, a biztonság, a hatóságok felkészültsége, a kivándorlás, a bulinegyedek állapota, a politikusok közönye a témával kapcsolatban.

Pozsonyban a maffia jelenléte is komoly hátrányt jelent, Prágában legalább annyi helyi arc pörög az éjszakában, mint turista, mert nem igazán jellemző a kivándorlás, ugyanis ott elégedettebbek az emberek, de összességében a környező országok is hasonló problémákkal szembesülnek az éjszakai életet illetően. Ilyen például a turisták túlzott számú növekedése, akik látogatása könnyen a helyiek nyugodt életének rovására mehet, ugyanis a bulinegyedek komoly fejfájást okoznak a környék lakosainak, akik jellemzően a klubok bezárása mellett kampányolnak.
Megoldásként felmerült a szórakozóegységek külvárosba telepítése, hiszen több környező országban is sikeresen működnek szórakozóhellyé alakított raktárépületek a külvárosban. Budapesten ugyanakkor ez akadályba ütközik, amíg a megfelelő tömegközlekedés nem kerül megoldásra például egy egész várost átszelő éjszakai metróvonal üzemeltetésével. A hatóságok felkészületlensége is komoly probléma több országban, így itthon is, ugyanis a legtöbb rendőr nem beszél angolul, így nehézkes a részeg turisták kezelése. Pozsonyban például egy programot indítottak, melynek lényege a helyi hatóságok felkészítése turistákkal kapcsolatos szituációk kezelésére. Itthon több belvárosi kerületben is hiányolják a rendőrség jelenlétét a szemetelés és a randalírozás miatt. Ezt jelenleg közteresek alkalmazásával próbálják mérsékelni, de a sajnos a részeg bulizók ritkán veszik komolyan őket.
A kábítószer – fogyasztást illetően pedig a legnagyobb probléma a környező országokban és itthon is, hogy nem állnak rendelkezésre naprakész adatok, ugyanis tabuként kezelt a téma, pedig fontos lenne foglalkozni vele, mert tetszik vagy sem, az éjszakai élet szerves része.

A programok végeztével San Proper sokszínű szettjével búcsúztunk a tűző naptól, melyen 20:30-kor még bőven teltház volt, miközben továbbra is meglepően sokan várakoztak kint a bejutás reményében.