2019-es őszi – téli klubkörkép

- 6 perces olvasmány
elektonikus zene budapest klubkörkép 2019
elektonikus zene budapest klubkörkép 2019

A hazai fesztiválszezon végével az elektronikus zenei rendezvények nagyobb része visszatér eredeti helyszínére, azaz a klubkörnyezetbe, így összegyűjtöttük a főváros és az ország klubjainak következő havi programjait, kiegészülve a releváns szervezőcsapatok rendezvényeivel.

A sort a fővárossal kezdjük, annak is az egyik legkülönlegesebb helyszínével, a Lock klubbal, ami épp csak az első évadán van túl, de máris rengeteg beszédtémát szolgáltatott a szcénában. Például azzal, hogy a hazai lemezlovasokat előtérbe helyező klubestet szervezett, de sejtelmes, szexi hangulatú és nagyon beszédes Blacklist sorozatuk szintén feltűnést keltett a budapesti éjszakában. Az új évadban a hétvégék a jól bevált programok mellett számos újdonsággal is szolgálnak, erről bővebben a már korábban megjelent cikkünkben lehet olvasni:

Egy másik budapesti klub is debütáló évadon van túl, már ami a lokációt illeti. A Cinema Hall egy évvel ezelőtt vette birtokba új otthonát a Városliget parkokkal ölelt és egyedi kulturális hangulatot árasztó környezetében, ahol gyakorlatilag visszatértek az underground gyökerekhez, mind megjelenés, mind pedig a programok tekintetében.

Az új évad rendezvényei is elképesztő változatosságot mutatnak, house, tech house, melodic, goa,progie, techno, trap de még rap bulik is lesznek, többek között olyan fellépőkkel, mint Brennan Heart, Reinier  Zonneveld, Sasha Carassi, Astrix, Worakls, N’to, Joachim Pastor, Adana Twins, Extrawelt, Tiefschwarz, Krúbi, Magdalena, Undercatt.

A főváros másik, nagy klubjának számító helyszín, az Akvárium is erős programmal készül. Indamellett, hogy számtalan koncertnek ad helyet, 3 termében idén ősszel is az elektronikus zene kap főszerepet, köszönhetően a Deadcode Production-el folytatott együttműködésnek. Így a jó pár, visszatérő névnek számító Jan Blomqvist + Band, Deborah de Luca, Hernan Cattaneo, Adriatique és természetesen a Kollektive Turmstarsse mellett érkezik még Klaudia Gawlas, I Hate Models, SNTS, Pan-Pot, Paula Temple és egy korábbi dátumát, Enrico Sangiuliano is pótolja.

A drum & bass-t továbbra is a Bladerunnaz szállítja a klubba, az általuk szervezett bulikon többek között Black Sun Empire, a Foreign Beggars, Rony Size, Krafty Kuts, Current Value, Camo & Krooked, Andy C, Dilinja várható.
Az újkori tört ütemeket pedig a Next Level garantálja, akik 5. szülinapjukat tartják majd itt, mind a három teremben egyszerre, Joyride, Stööki Sound, Axel Boy, Franky Nuts, Answered és további 18 hazai fellépő főszereplésével.

Mint rendesen, az ősz jó pár újdonsággal szolgál a klubszcénában, általában ilyenkor nyitnak teljesen új helyszínek is, jelenleg kettő ilyenről is beszélhetünk. Az egyik a house és elektronikus zene könnyedebb válfajaival operáló, designban Ibiza-t hozó Heaven club, a másik pedig pont ennek a vonalnak a szöges ellentéte, a techno és az underground vonalat képviselő DFFRNTroom. Itt a következő hetekben többek között  Garry Beck, Dustin Zahn, Kaiser és Pfirtert, Ben Dust, Axel Karakasis, Wex10 és Kaiser is megfordul.

A kis klubok sorában, különleges programot kínálva a LÄRM sem marad el. A klub hatodik évadja a legkülönlegesebb techno, house és tört ütemek mellett kinézetében ismételten megújult, áthelyezésre került a Dj pult és a fények tekintetében is újat kapunk. A következő hetek fellépő gárdája, a teljesség igénye nélkül, pedig így néz ki: Ramin Sayyah live, Sibil, Asquith, Supreems, Route 8, Carrageenan, Dj Skull, Lingua Ignota, Black Merlin, Imre Kiss, Dj Crimson.

A közel 4 éve megnyitott Aether a bulinegyed kellős közepén, a Gozsdu Udvar egyik pincéjében került megvalósításra, egyedi led fénytechnikával és hibátlan Funktion 1 hangrendszerrel. A lokáció ellenére a vonal itt is szigorúan underground, amit a klub saját rendezvényein túl olyan estek biztosítanak, mint például a Sobek által szervezett Sobekin.
A house és a tech house széles skáláján olyan előadókra lehet itt majd bulizni, mint Monolit, Captain Knuckles, Shlomi Aber, Whitesquare, Bill Patrick, S.A.M. vagy éppen Coloboma.

A főváros egyik legkülönlegesebb klubhelyszíne az A38 hajó, ahol a programok is legalább annyira egyediek, mint maga a klub. Multikulturális helyről beszélünk, ahol a zene és a művészet széles spektruma található meg napról napra. Az elektronikus vonal szempontjából abszolút relevánsak például a Supernova Techno által szervezett Dark Rave bulik, amelynek következő állomásán a SHXCXCHCXSH duó is hallható lesz.
Szintén ide kell jönni, ha Stimming live, Ajja live, Fideles, Denise Rabe, Stef Mendesidis, Hallucinator, vagy Sinister Souls szettjeire buliznánk.

A vidéki színtér egyik legerősebb bázisa Győr, az idén 20 éves The Etiket sorozatnak köszönhetően, amelynek rendezvényei nyaranta a szabadtéri Mundo klubban a hűvösebb hónapokban pedig a Vertigo klubban dübörögnek. Az idei szezon is techno-ban gazdag lesz, például Perc, Setaoc Mass vagy I Hate Moddels-nek köszönhetően.

Az ország egyik kultikus klubjának számító Amper a pécsi éjszakát ragyogja be elektronikával. Amiért ebben az évadban is érdemes lesz leutazni akár az ország másik feléből is, az egyedi hangulaton túl az például Andrey Pushkarev all night long-ja.

A mindig napos, és megával ragadó hangulatú Szegedre, a Badgirls csapat által szervezett Hungi Vigadós bulik miatt érdemes figyelni. Ha csak azt itt készült képeket nézzük, azt is gondolhatnánk, hogy valamelyik európai nagyváros underground klubjában készültek, a látvány ugyanis bárhol a világban megállná a helyét. A line-up nem kevésbé: az Alliwant Music rezidencia keretében szeptember 21. Pat Duff születésnapi partyjával startol, majd érkezik többek között Nick Curly és Hector is.