A tánc és a közösség mindenekelőtt!

- 3 perces olvasmány
elektronikus zene tánc szabadság
elektronikus zene tánc szabadság

Amikor az egész elindult, még minden a béke, a szeretet, az egység és az egymás iránti tiszteletről valamint a zenéről, a szabadságról és táncról szólt, P.L.U.R. ( Peace, Love, Unity, Respect).

Az emberek összefogtak, közösségekben szerveztek bulikat, amihez mindenki hozzáadta a saját tudását, hogy egy másféle, jobb úton éljék az életüket. Sorsok változtak meg és indultak új irányokba, rengetek emberre volt és van hatással, mind a mai napig, ami immár generációkat ölel fel.

A szcéna exponenciális növekedése által elképzelhetetlen dolgok fejlődtek ki.

Biztosan mondható, hogy a partykultúra fejlődése napjainkban csúcsosodik, a legnagyobb érdeklődés övezi, már a mainstream világba is betörvén, óriási üzletté és iparággá fejlődött, ami kicsit torzítja is az alapkoncepciót, mely nem az üzletről és a meggazdagodásról szólt.

Alapvetően nincs ezzel semmi baj, a világ változik, fejlődik, de ezért is kell odafigyelnünk, mivel rajtunk múlik és kötelességünk, mint a közösség tagjai, mit viszünk, örökítünk át, a kultúra gyökereiből, szem előtt tartva  az eredeti célokat.

A tánc és a közösség mindenekelőtt

Rengeteg felvétel őrzi annak nyomát, hogy az emberek nem a Dj-ket nézték, mivel sokkal jobb dolguk volt annál, inkább elmerültek a zene által keltett mély utazásokban, sokszor a Dj pult nem is volt emelvényen, a tánc tér szélén vagy az emberek között foglalt helyet, mivel nem a Dj volt a party élmény középpontja. A tánc a kulcs mindenhez, aktív meditáció, miközben nem gondolkodunk, nincs ego, eggyé válunk a létezés pillanatával. Az egész lényege, hogy az emberek együtt mozognak, ugyanarra a ritmusra, és közösen élik meg a „trance élményt”, fantasztikus energiák születnek és mindenki egynek érzi magát az egésszel. Egyek vagyunk, eggyé válunk a minket körülvevő univerzummal.

Nyilván jó szélnek ereszteni a gátlásokat, azt is tudjuk, hogy kutatások bizonyítják, bizonyos szerek hogyan kapcsolódnak a tudat tágításához és fejlődéséhez, de  amikor  csak ez kerül a középpontba, akkor a jelek torzulnak. Sokkal többről szól az egész mint trippelésről, ívásról. Szeretetről, együttlétről, új barátokról, közösségről, közös energiákról, akik pedig túllőnek a célon, pont a lényeget hagyják ki.

Peace, Love, Unity, Respect: P.L.U.R. nem csak egy divatos szó, de életmód, értékrendszer, hogy miként gondolkodunk a világról, aminek nem csak a partykban kellene működnie, hogy a világ egy még jobb hellyé válhasson. A szeretet a központja, a mozgatórugója mindennek, ennek ellenére manapság egyre ritkábban találkozunk az eseményeken mindezzel, pedig vissza kell hozni a jelentőségét a tánccal együtt, hogy egymásra, és a rave élményre tudjunk fókuszálni.