Én szeretnék lenni a house arca!

- 5 perces olvasmány
erick morillo legenda június 2019
erick morillo legenda június 2019

Erick Morillo nem ma kezdte pályafutását, és ha megnézzük 30 éves karrierjét, világos, hogy egy legendáról van szó. Az elektronikus zene egyik legjelentősebb alakjaként, aki már több mint 20 éve vezeti nem kevésbé legendás kiadóját, a Subliminal Records-ot, nem kisebb cél által vezérelve, mint hogy a house zene arcává váljon.

Én szeretnék lenni a house arca! Nincs olyan Dj- producer, akit egyértelműen a house-hoz társíthatnék jelenleg. Vannak a tech-house formák és a technos arcok, de a house műfajhoz nem tudok társítani senkit. Manapság a dallamos, atmoszférikus és mély hangzás van rám nagy hatással, amit szeretek némi vokállal feldobni, de semmi dívás, popféleség, inkább a Björk féle melankólikus vokál fekszik.

Morillo mellesleg nem csak a house műfajban remekel, ugyanis a Subliminal mellett két másik kiadóval is rendelkezik. A Subliminal Soul a fent említett mély, atmoszférikus deep house hangzást képviseli, a Sondos pedig a techno kiadó, ahol mellesleg a zenék 80%-a az ő szerzeménye. Újabban azonban már csak a szcéna művészi oldalával kíván foglalkozni, az üzletelést inkább hanyagolná.

Nem akarok üzletember lenni többé, kizárólag az alkotásra szeretnék fókuszálni, ezért a kiadók napi menetrendjébe sem folyok bele. Manapság egyébként is kb. kéthetente adunk egy EP-t, de az olyan, ami tényleg minőséget képvisel. Végre elmondhatom, hogy jól érzem magam és eszméletlenül hálás vagyok ezért.

Nem volt ez mindig így, ahogy a Dj-k élete általában, az övé sem csak mese habbal. Egy korábban készült dokumentumfilmben , ami a Dj-k mentális problémáit dolgozza fel, ő is megszólalt. A 2016-os Why we Dj, slaves to the rythm-ben, Pete Tong-nak beszélt ketamin függőségéről. Amikor kezdett elterjedni az Államokban az EDM, ő éppen karrierje csúcsán volt és úgy érezte a sok ifjú titán beárnyékolja sikereit, akik nagy részét nem mellesleg ő fedezett- és futtatott fel. Itt vett mélyzuhanást a karrierje.

Ezek a fiatal Dj-k egyszer csak berobbantak és az egom ezt nem tudta elviselni. Már nem én voltam a szenzáció. Elindultam a lejtőn. Elkezdtem olyan zenét írni és játszani, amiket nem szerettem. Nem volt kivel megbeszélnem ezeket a dolgokat, mert nem akartam, hogy ennyire szétcseszve lássanak.

Meglepően részletesen és őszintén meséli el az interjú során az összes mélypontot és függőségének természetét. Háromszor is próbálkozott a rehabbal és számos alkalommal tartóztatták le drogbirtoklás miatt.
A végén eljött az a pont, amikor már fellépni sem volt képes.

A terápia segített ráébredni, hogy mi a sikerem valódi titka: Maradj hű magadhoz és a zenéhez, amit szeretsz! Ne próbálj meg más lenni a hírnév és a pénz miatt! Rájöttem, hogy akkor is elég sikeres voltam, amikor magamat adtam és azt a zenét játszottam, amit szeretek. Kaptam egy második esélyt az élettől és élni akarok vele.

Két év elvonókúra után tehát visszatért a kolumbiai származású nagyágyú és mondhatjuk, hogy azóta ismét nyeregben van. Azóta producerként is újra remekel. Számos trekkel állt elő, együttműködve többek között Jamie Jones-al is. A Medication egyértelműen tartalmazza Morillo stílusának jellegzetességeit, miközben rendkívül addiktív house muzsika, amely visszarepít minket a régi szép időkbe.

A törzsi elemek, amelyek annyira egzotikussá teszik track-jeit és a beígért vokálok persze ebből sem hiányoznak. Bár már maga a cím eléggé erősen utal a Dj sötétebb múltjára, ő kivágta magát azzal, hogy az elnevezés lehet maga a  zenei utazás is.

Ez a zene a bassline-al tűnik ki. Sok idő megfelelően összetenni, de ez az alkotás leglényegesebb része, ezért fontos rászánni a kellő időt. Számomra ez a legundergroundabb track, amit egy jó ideje kiadtam.

Június 9-én a hazai közönség is része lehet ennek az utazásnak, ugyanis a Cinematiné 20. kiadása alkalmából érkezik Eric Morillo Budapestre, hogy N’to, Yaya és a hazai rezidensekkel karöltve végre tényleg elinduljon a nyári buliszezon, a város erre legalkalmasabb helyszínén, a Rio klubban.

Az eseményre az early bird jegyek ugyan máris elfogytak, a kedvezményes belépőkre viszont itt lehet lecsapni.

Forrás: Edm.com, Mixmag,