Mégis veszélybe kerülhet az idei Exit fesztivál??

- 3 perces olvasmány
exit fesztivál szerbia járvány hírek 
exit fesztivál szerbia járvány hír

Az idén 20 évfordulóját ünneplő újvidéki fesztivál, az Exit eddig is egyedülálló kezdeményezésnek számított és ez a pozitív értelemben vett különcség a járvány alatt is megmutatkozott. Azzal, hogy mindvégig kitartottak az idei rendezés mellett, ellentétben számos fesztivállal, ami lemondásra került ők pusztán egy hónappal későbbre tolták az eredeti, júliusi időpontot, ami így most augusztus 13 és 16 között fog megtörténni.

View this post on Instagram

Dear friends, Having in mind that in several municipalities in Serbia the health situation has deteriorated, the festival will have to additionally reduce its capacity. Novi Sad, the home of EXIT festival, is not among the municipalities that declared an emergency situation but having in mind that your health is our top priority, we need to be extra cautious. Please be patient as we follow the development of the health situation in the next few days and consult the health officials about additional measures that will have to be applied. Dragi prijatelji, Prvo da razvejemo sve sumnje – EXIT nije otkazan. Ono što jeste izvesno je da, zbog nepovoljnog razvoja epidemiološke situacije u pojedinim opštinama u Srbiji, festival nije moguće realizovati u kapacitetu na koji ste navikli i koji smo najavili. Iako Novi Sad nije među opštinama koje su uvele vanrednu situaciju, imajući u vidu da nam je vaše zdravlje na prvom mestu, odlučili smo se za drastično smanjenje kapaciteta koje, u zavisnosti od razvoja zdravstvene situacije, može biti i preko 90% u odnosu na uobičajeno. S obzirom na to da se situacija menja iz dana u dan, ključna reč u ovom trenutku je strpljenje. Znamo da smo svi na ivici istog, svima nam je dosta ove situacije i svi smo se uželeli normalnog života, ali moramo svi sagledati u narednim danima u kom pravcu će se zdravstvena situacija razvijati i na osnovu toga, zajedno sa nadležnim zdravstvenim organima, doneti ispravnu i odgovornu odluku o tome šta će biti moguće ovog leta.

A post shared by EXIT Festival (@exitfestival) on

A május végi bejelentést követően számos újabb fellépőre derült fény, többek között Solomun 4 órás fesztiválzáró szettje, Maceo Plex és a Tale Of Us b2b-je  vagy éppen Nina Kraviz visszatérése okozott nagy örömet a látogatók számára, miközben mindenki bizakodóan állt, az ugyan némileg csökkentett kapacitás mellett, de mégis zavartalannak remélt lebonyolítás előtt. Az utóbbi napok hírei, az ismét növekedésnek indult fertőzési és halálozási arány, illetve a kormány által újabb szigorítások bevezetése ellen kialakult tüntetések nyomán több, hazánkból a fesztivált látogatni tervezőt is elbizonytalanított. Mivel a szervezők hivatalosan nem adtak ki egyértelmű közleményt például a pontos kapacitás meghatározása kapcsán, vagy a beutazást esetlegesen korlátozó intézkedésekre vonatkozóan, megkerestük a fesztivál magyarországi kommunikációjáért felelős ügynökségét, akik az alábbi közleményt juttatták el szerkesztőségünkhöz:

SZERBIÁBAN ISMÉT ERŐSÖDNI LÁTSZIK A JÁRVÁNYVESZÉLY, EZÉRT ÚJABB KORLÁTOZÁSOK LÉPTEK ÉLETBE. EZ LÉNYEGÉBEN AZT JELENTI, HOGY AZ EXIT EREDETI TERVE, AMELY AZ AUGUSZTUSI IDŐPONTRA A JÁRVÁNY LECSENGÉSÉT PROGNOSZTIZÁLTA, SAJNOS NEM JÖTT BE. A SZERVEZŐK EGYELŐRE A FESZTIVÁL KAPACITÁSÁNAK TOVÁBBI DRASZTIKUS CSÖKKENTÉSÉBEN LÁTJÁK A MEGOLDÁST (TEHÁT EGYELŐRE NEM HELYTÁLLÓ AZ A HÍR, MISZERINT VÉGLEG LEFÚJTÁK AZ IDEI RENDEZVÉNYT). ARRÓL EGYELŐRE NEM SZÜLETETT DÖNTÉS, HOGY EZ A LÁTOGATÓSZÁM CSÖKKENTÉS PONTOSAN MEKKORA LESZ, A SZERVEZŐK CSAK ANNYIT JELEZTEK FELÉNK, HOGY AZ EREDETI NÉZŐSZÁM LIMIT 1%-A ESETÉN (TEHÁT 99% CSÖKKENTÉS MELLETT) IS MEGTARTJÁK AZ ESEMÉNYT. ARRÓL SINCS JELENLEG INFORMÁCIÓNK, HOGY A MAGYAR-SZERB HATÁR EGYÁLTALÁN NYITVA MARAD-E A RENDEZVÉNY IDŐPONTJÁIG. ÖSSZEFOGLALVA: JELEN PILLANATBAN FIGYELJÜK A JÁRVÁNNYAL KAPCSOLATOS HÍREKET ÉS A SZERVEZŐK REAKCIÓIT.


Ezek alapján továbbra is eléggé bizonytalannak néz ki a helyzet, már ami a külföldi látogatók lehetőségeit illeti biztosan, ugyanis gondot jelenthet az országba való bejutás és akár az ott tartózkodás is. A kormány tegnap életbe léptetett intézkedése alapján a hazai látogatók például csak egy egészségügyi vizsgálatot követően térhetnének haza, miután több országgal egyetemben, Szerbia is úgynevezett sárga besorolást kapott, ami azt jelenti, hogy mérsékelten veszélyzónának minősül virológiai szempontból.
Ettől függetlenül viszont a helyi arcok elképzelhetően minden gond nélkül részt vehetnek a megmozduláson, míg a fesztivál nemzetközi rajongói minden bizonnyal az élő közvetítések által követhetik az eseményeket.
További fejlemények esetén frissítjük cikkünket.