A zeneírás örömet kell, hogy okozzon

- 4 perces olvasmány
Fagin’s Reject psy trance
Fagin’s Reject psy trance

A Twist Oliver gonosza által inspirált névválasztás, nem az egyetlen figyelemreméltó pontja Fagin’s Reject pályájának, aki a pszichedelikus rock világából érkezett a londoni psy trance bulik magával ragadó környezetébe, még 1992-ben, hogy aztán a stílus őshazájának számító Goa-n tett kiruccanását követően végleg magával ragadja az érzés. Első produceri munkái ugyan még a techno és az acid határán mozgó Lost Sector egyik tagjaként történtek meg, de 2003-tól már intenzíven a psy trance irányába orientálódott, hogy végül 2008-ban megszülessen a Fagin’s Reject projekt.

„ Szerintem egyáltalán nem ellentmondásos, hogy Led Zeppelin vagy Hendrix rajongóként, azaz rocker múlttal vágtam bele ebbe a zenei műfajba. Számomra egyébként mind a mai napig rejtély, hogyan is alkották meg azt a hangzást, de azt gondolom csodálatra méltó, számomra pedig mind a mai napig inspiráló minden egyes zenéjük.”

2014-ben a Wild Things Records gondozásában megjelent debütáló, és ez idáig egyetlen albuma mind a 9 trackje kb. ebben a szellemben született, azaz nem sok, a műfaj szabályai szerint íródott részlet fedezhető fel bennük, ellenben rendkívül dinamikus és újító anyag lett a Dirty Protest.

„A zenei tanulmányaim alatt, a technikai tudás mellett, a zeneírással kapcsolatban valószínűleg a legfontosabb tényezőt is elsajátítottam, mégpedig azt, hogy a folyamat boldogsággal kell, hogy eltöltsön, örömet kell, hogy okozzon az alkotónak, csak így születhetnek olyan zenék, amiket aztán mások is szeretni fognak.”

A mindennapok egziszetnciális kötelezettségei mellett nem mindig egyszerű, ezt a gondtalan környezetet megteremteni. Debütáló albuma megírása közben is gyakran küzdött a megfelelő körülmények és a kellő mennyiségű idő előteremtésével, talán ezért is van az, hogy 5 év elteltével talán idén várható egy teljesen új anyag tőle.

„Úgy, hogy hetente 6 napot dolgozom, nem mindig egyszerű a zeneírásra koncentrálni. Az alkotási folyamat ugyan összességében jó élmény, de azért frissen egy olyan kiadóhoz szerződve, mint a Wildthings, miközben az aktuális turné miatt folyamatosan mozgásban vagy, elég nagy kihívás kreatívnak is lenni. Persze végül meg tudott születni a Dirty Protest, amit tulajdonképpen a londoni underground szcéna és rocker múltam inspirált. Azt hiszem mindez tetten érhető a hangzásban és a hangulatában egyaránt.”

Ez történt tehát négy éve, mostanában pedig igyekszik saját maga számára is érdekesebbé tenni a hangzást, miközben nem csak a hallgatóságra, de a szakmára is szeretne hatást gyakorolni, és arra ösztönözni napjaink producereit, hogy merjenek újítani, merjenek kockáztatni, mert csak és kizárólag így érhető el változás és azáltal fejlődés.

Energiával teli tánctereket szeretnék látni. Nem őrült veretéseket és soha véget nem érő elszállós kiállásokat, hanem több funky-t a sötétebb hangzások mellett, és kísérletezést. A 2000-es évek hangzásán túl is van élet, ideje lenni felfedezni ezeket a dimenziókat is, rövid időn belül jó lenne a goa megújulásáról hallani.”

Hogy mindez mostanság pontosan, hogy is néz ki, azt Fagin’s Reject maga fogja megmutatni pénteken a Labirhytm buliján, a Supersonic – Blue Hell & KVLT termeiben, ahol Blastourist, Dj Gahabbi, Dr Space és Dj Tsubi társaságában lesz hallható.

Forrás: The Ozorian Prophet, Wildthings Records