Az 500 utópiája

- 5 perces olvasmány
fesztivál buli party sorozat kormányrendelet 
fesztivál buli party sorozat kormányrendelet 

Kivártunk. Reménykedtünk. Most pedig elfogadunk és alkalmazkodunk. 

ASSZIMILÁLÓDNI KELL, ASSZIMILÁLÓDNI MONDTA MÓZES

Na meg keresni a rosszban a jót. Nincs fesztivál? Nincs. Akkor maradnak a kisebb bulik, ami nem is biztos, hogy annyira borzasztó kényszermegoldás, mint amilyennek hisszük. Oké, szerényebb a hangtechnika és a vizuális élmény is halványabb, de egy fulladozó szegmens állhat szépen helyre országszerte. Ráadásul ebből jól is kijöhetünk, hiszen számtalan előnyei vannak egy meghitt kis underground dorbézolásnak, mint nagyobb testvéreinek. Amíg egy fesztiválon több ezer ember kerülgeti egymást jobbra-balra – legyen szó aranyárú bárpultról, mosdóról (már ha vagyunk elég bátrak, hogy a plasztik-pottyantóst így csúfoljuk), vagy esetleg ruhatárról – addig egy klub ezt sokkal gördülékenyebben levezényli a kis közönségének. Nyilván nem lesz ez vezető érv, de ki ne élt volna át kellemetlen sorbaállásokat egy pohár frissítőért? Arról nem is beszélve, hogy a tokenekhez sem fél perc alatt vezet legtöbb esetben az út. Vannak tehát kényelmi előnyei is a klubkörnyezetnek, mindamellett, hogy sokkal családiasabb, mint egy sok ezer létszámos megmozdulás. Egészen egyszerűen van lelke.

Talán pont ebben rejlik a kulcs, amiért sokakat jobban vonz egy eldugott párszáz fős esemény, hiszen hiába szerényebb a technika, kisebb a hype, mégis otthonosabb és a maga nemében hangulatosabb is. Főleg, ha már rendszeres látogatója valaki egy partysorozatnak vagy helyszínnek, mert mikro közösségek szokhatnak össze hétről hétre és ha jó a társaság akkor kialakulhat egy mag, ami fixen támogatja a hely rezidenseit és magát a szórakozóhelyet. A körforgás minden apró részlete pedig egymást formázza, finomítja és erősíti. Sokat számít az, hogy van-e egy olyan klub a közvetlen környezetünkben, ahová tudjuk, hogy hétvégente mehetünk és stabilan hozza az elvárt minőséget. A kisebb helyek működésére most rásegít ez az egész újonnan kialakult helyzet. Akár át is értékelődhetnek az alapok, zeneileg is és itt jönnek képbe a DJ-k.

A nagyobb rendezvények szinte sorban ugyanazokat a neveket vonultatják fel, ezt le is tudhatjuk annyival, hogy ez van, ezt kell szeretni, belemenni is felesleges. A tehetségeket mindig is a kicsi klubok fedezték fel, hiszen el kell valahonnan indulni és ha csak nincs brutál háttere vagy piszok mázlija az embernek akkor kicsiben kell elkezdenie. Ehhez viszont az kell, hogy legyen party élet, amihez a party kultúra fejlődése vezet. Lépésrõl lépésre.
Mégis hogyan ismerhetnénk meg újabb és újabb lemezlovasokat, ha nincs hol fellépniük. Kiváltképp, ha folyton külföldi fellépőket hívunk. Ha körbenézünk a szomszédos országokban, akkor nagyon kevés helyen tapasztalható az, hogy a hazai produktum másodlagos a határontúlival szemben, ez mondhatni hungarikum, hogy a szomszéd kertje tényleg mindig zöldebb. Most viszont sanszot kaphat a hazai szcéna, hiszen 500 fővel sok esetben képtelenség kitermelni a sztárok csillagokba lőtt gázsiját.
Tényleg egy vírus kell ahhoz, hogy megtaláljuk és felfedezzünk kishazánk értékeit? Nem kényszerből kellene ennek lennie, hanem pusztán felismerni a tehetséget, majd elismerni, aztán segíteni. Talán majd most. Talán most így, hogy nem viszi el egy fesztivál felturbózott hype-ja az élmény reális értékeit tévútra, esély teremtődhet arra, hogy soha nem hallott srácok bukkanjanak fel a semmiből olyan szettekkel, hogy letérdelünk, mert rengeteg a nagyon jó. Még a végén olcsóbb lenne a pia, a jegy, a minden is, mert nem kell kitermelni a sztárgázsit? Elképzelhető.

Fejlődni kell. Ki a gödörből egy előremutató rendszer felé. Újraértékelni dolgokat és átértelmezni a trendeket. Kilépni a biztonsági zónából és copy paste helyett új irányokat nyitni. 500-an vagyunk arra rendezvényenként, hogy felelősségteljesen alakíthassuk a jövőt. Nem túlélni kell ezt az időszakot, hanem megragadni és kihasználni. Van e ehhez útmutató? Nincs. Vakon megyünk és egy dolgot tehetünk, egyénileg levonni a konzekvenciákat a party szegmens összes létező résztvevőjének. Mert korszakot lehetne alkotni 500-al. Sokaknak ez utópia, nekünk lehetne a jövő…

A CIKKET A REZIDENCIA – ONLINE STREAM STÚDIÓ ÉS UNDERGROUND ELEKTRONIKUS ZENEI CSATORNA DJ-ÉKNEK ÉS PARTIARCOKNAK – VENDÉGSZERKESZTŐJE OLAVI ÁLLÍTOTTA ÖSSZE.