Ezekre a fesztiválokra éri meg leginkább jegyet váltani

- 4 perces olvasmány
fesztivál jegy tomorrowland sziget 2020
fesztivál jegy tomorrowland sziget 2020

A fesztiválok népszerűsége évről-évre töretlenül növekszik. A környezetre gyakorolt káros hatásaival, és a szcénára ható súlyos következményeivel is kénytelenek leszünk szembenézni a jövőben. Mindezek ellenére úgy tűnik, hogy szórakozni továbbra is jobban szeretünk, legalábbis a növekvő tendenciákat elnézve, így felmerül a kérdés, hogy hol, azaz melyik fesztiválon, milyen előadók, és zenei kínálat mellett, tudjuk jelenleg mindezt a lehető legkedvezőbb módon, a pénztárcánkat leginkább kímélve megtenni. Persze nem számít újdonságnak, hogy a fesztiválok látogatása, különösen a hatalmas lineup-al rendelkezőké meglehetősen költséges lehet, így íme néhány, ahol a belépőjegy ára, és a kapott zenei élmények ár-érték arányát tekintve a legjobbnak néz ki.

A fesztiválok a hagyományos koncertekhez képest jóval megfizethetőbbek, ráadásul, ha figyelembe vesszük, hogy az adott belépőjegy áráért nem csak egy fellépőt hallgathatunk meg, rögtön világossá válik, hogy többet kapunk a pénzünkért. Hazánk egyik leghíresebb és legnépszerűbb fesztiválja a Sziget, amit ha összevetünk a többi európai „hasonló kaliberű” fesztivállal, akkor rá kell jönnünk, hogy bizony az egyik legpénztárcabarátabb fesztivál, legalábbis ahhoz képest, amit nyújt. Persze hazai viszonylatban kijelenthetjük, hogy sokak számára megfizethetetlenül drága, nem csak a belépő, hanem a fesztiválon uralkodó árak tekintetében is. Mégis ha Európa szerte vizsgáljuk a kérdést és megnézzük a fesztiváljegy árakat, simán a Sziget kerül ki győztesen, mint az egyik ár-érték bajnok. 

A Szigeten 7 nap alatt, több mint 400 előadó lép fel évente, amiért előadónként körülbelül 0,7 Euro-t fizetünk ki amennyiben a kedvezményesen 289 euróért sikerül bérletet szereznünk. De nem csak az előadók, hanem a sör szempontjából is olcsóbbnak mondható a Sziget. Átlagosan 6 euróért 1,5 liter sört kapunk, míg ugyanezért az összegért kevesebbet, 0,5 litert a többi környező európai fesztiválon, mint például a Tommorowland, vagy a Primavera Sound.

Meglepő talán, de belgiumi Tommorowland-re olcsóbban válthatunk kedvezményesen bérletet, mint a Szigetre, feltéve ha sikerül lecsapni a 225 eurós bérletre. Az idén 678 előadót felvonultató fesztivál mindenképp csábító úti cél lehet, azonban az étel és ital árai valamivel magasabbak, mint a Szigeté így ajánlott ezt is számításba venni mielőtt döntünk.

A holland Mysteryland és a spanyol Primavera Sound fesztivál is szélesebb tömegekhez szól, hiszen akárcsak az előzőek, nem csak elektronikus zenei előadókat szerepeltet line-up-jaiban. Előbbire 100, utóbbira 150 euróért tudunk kedvezményesen behoppanni. A fesztiválon uralkodó árak pedig valahol az elviselhető kategórián belül mozognak, mivel hozzák az átlagos európai mércével mérve megszokottat.

A szerbiai Exit a legolcsóbbnak nevezhető az összes európai fesztivál közül, mivel a több mint 500 előadót felvonultató fesztiválon átlagosan 0,3 eurót fizetünk ki a fellépőkért, ha kedvezményes bérletet váltunk, ami kb. 110 euró. A sör tekintetében hasonló árakkal találkozunk, mint a Szigeten, enni viszont olcsóbban tudunk, átlagosan 8 euróért már bőven jól lakhatunk.

Általános jó tanács, hogy a fentebb említett fesztiválok bármelyikére a bérletet kedvezményesen „early bird jegyek” formájában a legcélszerűbb beszerezni. Ezek általában 24 óra alatt kipörögnek, de van, hogy gyorsabban, tehát ajánlott az adott fesztivál honlapján regisztrálni, hogy az elsők között értesüljünk a jegyek elérhetőségéről. Ha megtesszük 50, 100, 150 eurót is spórolhatunk a belépőn. Ha pedig végképp arra törekszünk, hogy az anyagiak tekintetében a legelőnyösebben járjunk, azaz ingyen jussunk be kedvenc fesztiválunkra, akkor önkéntesként számtalan különböző pozícióra jelentkezhetünk a fesztiválok honlapjain.

Forrás: Viberate