Teljes összeomlással fenyeget a brit fesztivál szcéna

- 3 perces olvasmány
fesztivál szezon program esemény 2020
fesztivál szezon program esemény 2020

Egy új beszámoló szerint, Nagy-Britannia független fesztivál szcénája az összeomlás szélére került a vírus és a kormány támogatásának hiánya miatt. 

A Független Fesztiválok Szövetsége, melynek tagja mellesleg a Boomtown, a Bluedot és a Field Day, azt állítja, hogy tagjainak 92%-a néz szembe olyan mértékű költségekkel, amelyek miatt tönkretehetnek.
A Guardian szerint ez az óriási összeg a kb. 800 millió fontnyi visszatérítésből és a kb. 375 ezer font értékű egyéb kifizetésekből, mint például reklám, személyzet és marketingköltségekből tevődik össze. A szövetség arra is kitért, hogy tagjainak 98%-a nem rendelkezik biztosítással ilyen esetekre. 

Paul Reed, a szövetség igazgatója így nyilatkozott  a hír kapcsán:

Nem egy átmeneti leállásról van szó, hanem egy egész évnyi bevételkiesésről.

Állítása szerint, számos fesztivál nem felel meg a kormány által állított mentőcsomag feltételeinek, így azok nem számíthatnak segítségre.

Itthon is hasonló a helyzet.
A Magyar Fesztivál Szövetség felmérése szerint a fesztiválok 15-20 százaléka biztosan elmarad, további 20-25 százalék az esemény elhalasztásán gondolkodik, a maradék 60 százalék pedig egyelőre kivár. Hozzá kell tenni, hogy a fesztiválok Magyarországon körülbelül 37 ezer embernek adnak közvetlenül munkát, közvetve pedig 300-350 ezer ember megélhetését érintik, beleértve az árusokat, vendéglátósokat, a szobakiadással foglalkozókat  és a szállásadókat.

Áprilisban a magyar fesztiválok jelentős hányada kért türelmet a bulizni vágyóktól egy nyílt levélben és rávilágítottak, hogy a jelenlegi a gazdasági helyzet nekik sem kedvez. Jelenleg tehát úgy állunk, hogy B my Lake és Strand még lehet, hogy megrendezésre kerül, ráadásul az eredeti tervek alapján, már ami a fellépőket illeti. A Volt, Sound, Sziget és Ozora pedig idén biztosan elmarad. Némelyik fesztivál, mint például a Kolorádó vagy az EFOTT egy későbbi időpontot jelölt ki. 

Pontos tanulmány nem készült, de valószínűsíthető, hogy több milliárd forintos károkra lehet spekulálni itthon is.
A Vibrate oldalán nyomon is követhetjük a világ fesztiváljainak állapotát, így elkerülhetjük a felesleges jegyvásárlást és az egyéb komplikációkat. 

Forrás: Dj Mag, HVG