Létezik olyan, hogy fesztivál utáni depresszió?

- 3 perces olvasmány
fesztivál utáni depresszió

Éreztél már olyat, hogy egy több napos fesztiválozás, esetleg egy „hosszú hétvége” átbulizását követően semmihez sincs kedved, legszívesebben elbújnál a világ elől, pedig oltári élményekben volt részed, és épphogy ezekből építkezve jó kedved kellene, hogy legyen, ha igen, akkor te is „fesztivál utáni depresszióban szenvedsz”.

fesztivál utáni depresszió

Elsőre talán viccesen hangzik, és lehet, hogy egy legyintéssel elintézzük a felvetést, de az a helyzet, hogy ez a lelki állapot nagyon is valós, akárcsak egy nyaralást követően, amikor nehéz visszazökkenni a hétköznapokba, az átélt élmények ellenére, vagyis pont azok miatt.
Dr. Rob Gardner, az oregoni Linfield Főiskola professzora több, mint 20 éves tanulmányt folytatott a témában, amiben egyébként ő maga is érintett, még ha nem is elektronikus zenei vonalon, de miután a tárgyalt állapotot bármilyen közösségi élményt követően megélhetjük nem is releváns ez a szempont.

„A probléma gyökere a természetünkből fakad, vagyis azon a tényen alapszik, hogy az ember társas lény. Mindenki számára fontos valahová tartozni, közösségben élményeket megélni. Mindez ugyan naponta megtörténik velünk, a munkahelyünkön, egy moziban vagy bevásárláskor vagy egy baráti összejövetelen, viszont a társadalmi normák miatt mindezt sokkal kötöttebben, mint mondjuk egy fesztiválon, ahol tényleg önmagunk lehetünk. Ott sokkal inkább felszabadultabban viselkedik mindenki, így az ott átélt élmények teljesen más jellegűek, de legfőképp nem hétköznapiak lesznek.
Így aztán ezek jó érzéseket keltenek bennünk, amikre jó emlékezni és mielőbb újra át is szeretnénk élni, de hétfőn a munkahelyen vagy délután, otthon mindez lehetetlen.

– magyarázza a fesztiválozás lélektanát a professzor.

Hozzáteszi, hogy az alkohol és a különböző szerek természetesen ráerősítenek mindezen élményekre, ám közel sem ez a döntő tényező a fesztivál utáni depresszió kialakulásában. Sokkal inkább az a kivételes közösségi, eggyé tartozás érzésének hiánya, ami a bulit követően azonnal fellép.

Az elképesztő méreteket öltő fesztiválláz kicsinálja a klubszcénát?


Jó hír viszont, hogy fesztiválok jövőre is lesznek, sőt manapság tulajdonképpen bármikor elugorhatunk egyre, mivel az év minden hónapjában pörög valahol a fesztiválszezon, szóval fel a fejjel az élet nem áll meg egyetlen mega buli után sem!

Forrás: Noisey