Veszélyben a frankfurti elektronikus zenei múzeum

- 2 perces olvasmány
frankfurt múzeum elektronikus zene
frankfurt múzeum elektronikus zene

Napjainkban a legnagyobb elektronikus zenei kulturális élet Európában, azon belül is Németországban van. Ennek köszönhetően tavaly nyílt meg Frankfurt belvárosában a MOMEM nevű múzeum, ami az elektronikus zene történelmét és műfajait mutatja be a látogatóknak.

Az intézmény a tavaly júniusi nagyszabású nyitóünnepséget követően valójában, csak decemberben vált mindenki számára látogathatóvá. Az akkoriban keringő pletykák szerint a döcögős indulásnak, politikai okai lehettek. Most viszont úgy tűnik, hogy a szóbeszéd beigazolódni látszik és az alig pár hónapja üzemelő múzeum végleg bezárásra kerülhet amennyiben az üzemeltetők és a német konzervatív párt, a kereszténydemokrata unió nem jut közös megegyezésre. 

Korábban a német szociáldemokrata párt polgármestere, Peter Feldman pártfogásba vette a projektet és biztosította a múzeum számára a helyet, Frankfurt központi részén, a Hauptwache pláza szomszédságában, azonban a kereszténydemokrata néppárt miniszterelnöke Stephan Weil új feltételekhez kötné a múzeum további működését. 

 A felek közötti heves vita egyik forrása, hogy az új feltételek értelmében a MOMEM üzemeltetőinek 2020 végéig vissza kellene fizetnie az 500.000 eurós indulási támogatás összegét, valamint, további 350.000 eurót a következő egy évben. A múzeum igazgatója Alex Azary szerint viszont ezek, olyan szélsőséges elvárások, amiket ennyi idő alatt nem lehet teljesíteni.

A feszült helyzetet ráadásul tovább fokozza Thomas Dürbeck a kereszténydemokrata néppárt szóvivőjének kijelentése, miszerint a MOMEM illetékesei nem tartották be a múzeumi projektekkel kapcsolatos határidőket, megszegve ezzel a működési feltételeket. A MOMEM csapata mindezt tagadta.  A dobállózás tehát tovább folytatódik, miközben az üzemeltetők bíznak a kedvezőbb feltételek megítélésében és remélik, hogy a MOMEM nem válik a politika áldozatává, mivel az, a projekt teljes kudarcát jelentené. 

Jó hír viszont, hogy a politikai nyomásra reagálva B tervként jövő áprilisban Londonba költözik a kiállítás, így ha Frankfurtban nem is a brit fővárosban még látogathatjuk MOMEM-et. 

Forrás: Fazemag.