Anyaként vagy apaként leszel nagyobb hatással gyermeked zenei ízlésére?

- 2 perces olvasmány
gyerek zene ízlés 
gyerek zene ízlés 

A Deezer friss kutatása szerint a szülők bizony nagy hatással lehetnek a gyermek zenei ízlésére, főleg 10 éves kor előtt, ugyanis ez egy kritikus időszak. A 2 000 brit szülő és 18 év alatti fiatal illetve a York-i Egyetem zene részlegén dolgozó Dr. Hauge Egermann irodalmi áttekintését ötvöző kutatás eredménye rámutat arra is, hogy melyik időszakban vannak a szülők a legnagyobb hatással a gyermek zenei ízlésének formálására.

Kiderült, hogy a szülők 72%-a próbálja befolyásolni gyermeke ízlését és ezeknek a szülőknek a zöme az apák. Ennek ellenére az anyák 38%-a jár sikerrel, míg az apáknak mindössze a 30%-a.

A válaszadók 79% jelezte, hogy gyermeke pozitívan reagált a zenére 10 éves kor alatt, ami alátámasztja Dr. Egermann tanulmányát, miszerint 8 és 10 éves kor között lehet a leghatékonyabban befolyásolni egy személy zenei ízlését.

Egy különálló kutatás pedig azt mutatta ki, hogy a kedvelt zenei műfajok széles skálája elősegíti a szocializációt és barátságok, párkapcsolatok kialakítását. Az is kiderült, hogy a szülő és gyermek kapcsolatát is erősíti a közös rajongás, hiszen a zene kellemes gyerekkori emlékeket idézhet elő. A válaszadók fele mellesleg már vitte gyermekét koncertre vagy zenei rendezvényre a közös élmények gyűjtése érdekében.

A műfajok tekintetében a pop járt a legnagyobb sikerrel a gyerekek meggyőzését illetően, azt követte a dance és a rock, majd a hip-hop és a metal.

Dr. Egermann szerint:

„A különböző zenei műfajok széles körű ismerete előnyös, hiszen segít az embernek kezelni érzelmeit, segít az ismerkedésben és segít könnyebben megérteni más kultúrákat.”

A Deezer összerakott egy zenei listát, hogy segítse a szülőket a szép emlékek felelevenítésében és a gyerekek ízlésének igazgatásában. A lista  itt tekinthető meg.
Forrás: Decoded Magazine