A magyar lemezlovasokra nem jut sem idő sem pénz

- 6 perces olvasmány
plusbeats_hallgass_hazait_buli 
hallgass hazait buli 

A hazai termékek, ötletek és megvalósítások támogatása mindig szimpatikus, kiváltképp, ha az egyben magas szintű minőséget is képvisel.
A művészetek terén, azon belül is az elektronikus zenei vonalon hazánk is büszkélkedhet jó pár olyan előadóval, akikre méltán figyel a világ is, így aztán mi magunk is büszkék lehetünk rájuk, de ezen túl, talán egy kicsit többet is bulizhatnánk az őket prezentáló partyk-on.
A Lock klub, legújabb szervezése pontosan ezt kívánja pótolni, így a Lock The House – Hallgass Hazait, roppant találó elnevezésű sorozat, számukra biztosít lehetőséget, na meg a party-k népének, a megfelelő környezetben való bulizásra.

https://www.instagram.com/p/BttcHxkgJvR/

Chriss Ronson, a rendezvény egyik ötletgazdája szerint fontos lenne egyensúlyra törekedni, egy – egy party fellépőinek kiválasztásakor, de mostanában, amikor a line-up-ok, nem ritkán 3-4 külföldit is felvonultatnak, egy este vagy éppen nappal folyamán, a helyzet nem feltétlenül a kiegyensúlyozottságról szól.

„Azon túl, hogy a magyar lemezlovasokra nem jut sem idő sem pénz, a szervezőkre is óriási terhet ró pénzügyileg a rengeteg külföldi név kitermelése, miközben pont ők lehetetlenítik el a hazai lemezlovasokat, még ha nem is ez az egyértelmű szándék. A végeredmény hazai viszonylatban végül senkinek sem kedvez. Az ország kezd önbizalom hiányban szenvedni, nem hiszünk magunkban, nem hisszük el, hogy jók vagyunk, de miért is?”

A kérdés valóban jogos, hiszen míg a szomszédos Romániában például hétről hétre jó pár rendezvény dübörög pusztán helyi lemezlovasokkal, addig itthon mintha félnénk, már – már másodfokú bulinak számítana az olyan, ahol pusztán hazai lemezlovasok lépnek fel, miközben nem egyszer pont a vendég Dj okoz csalódást a közönség soraiban is.

 

„Nem minden arany, ami fénylik… Nem minden külföldi producer/Dj jó, illetve jobb mint mi. Régebben nagyon is működtek a magyar bulik, ideje lenne picit balanszba hozni ezt és több hazai line-up-ot felvonultató megmozdulást szervezni, szerintem jót tenne a klubéletnek, de összetartás nélkül ez sosem valósul meg…”

Természetesen azért akadnak kivételek is, mint például a Lock klubbal közös kezdeményezés, a Hallgass Hazait, ami igazi hiánypótló a budapesti éjszakában. Már az első két rendezvény kapcsán is kiderült, hogy igenis lehet építeni egy bulit pusztán hazai fellépőkre, nem kell mindenáron külföldit hívni, hogy emberek is legyenek. Itt az is meg tud valósulni, hogy a hazai lemezlovasok normális időpontban játszanak, mert manapság ez sem jellemző a bulikban.

 

„Nálunk szempont az is, hogy a meghívott vendégeink közönsége végre, úgymond főidőben tudja élvezni kedvencét, aki így nem üres háznak játszik a buli elején vagy épp a végén. Bármennyire is furcsán hangzik, manapság ez szinte már új koncepciónak tűnik, de a jobbára külföldi fellépők uralta éjszakában, általában pont ennek az ellenkezőjére van példa. Így mi más irányt vettünk, igyekszünk előtérbe helyezni a hazai lemezlovasokat.”

Adódik a kérdés, hogy ezek a vitán felül, nemes gondolatok és igyekezet milyen szintű támogatást élvez a közönség vagy akár a szakma részéről. Ez ügyben kétségkívül van még mit fejlődni, de bizakodásra ad okot, hogy időről időre, ha a szervezők lehetőséget adnak rá, a közönség igenis vevő egy zeneileg jól felépített estre, ami akár gazdaságilag is megállja a helyét, mert ugye az sem egy utolsó szempont.   

„Számtalanszor bizonyítottunk már, hogy több ezer főt tudunk produkálni. Erre jó példa a Kriko által szervezett The Debüt szülinapi és farsangi bulik, ahol mindig rengetegen vannak, pedig csak mi játszunk. Igaz nagy meló és ezt nem lehet folyton összehozni, nyilvánvaló, de a megfelelő koncepcióban nagyot tud sütni. A Hallgass Hazait is ezt tudja nyújtani. Hangsúlyozom sok – sok jó előadó jár hazánkba, így megértem, ha izgalmasabb sokszor egy külföldi, de igenis nagyon jók a magyarok és nem kell majmolni a másod és harmadrangú producerből lemezlovassá avanzsált külhoniakat, akik nem tudnak játszani és szórakoztatni.”

A zenei koncepció tehát egyértelmű és adott, a pontos line-up összeállításakor a fő szempont, hogy az legyen színes, miközben szakmai és szórakoztatóan eklektikus is egyben. A történet úgy lesz kerek, ha mindez megfelelő környezetben kerül elhelyezésre, amit a Lock igényessége, kapacitása és hangulata tökéletesen kimerít.

„Persze van akinek a Lock nem underground, mivel itthon ez a fogalom egyenlő a sötét, picit mocskos helyszínnel, de én ezzel nem feltétlen értek egyet. Itt is szeretnék példával élni: a mindenki által kedvelt és elismert Pacha sem egy igénytelen sötét hely, és mégis működik, megfér egymás mellett több stílusú rendezvény is. Ezzel szemben itthon, ha egy undergroundnak titulált buli olyan helyre van szervezve, ahol máskor más jelegű buli is van, akkor az már nem lehet egy hiteles helyszín. Ugyan már, lássuk be, hogy ez így ebben a formában irgalmatlan nagy butaság.”

A szombati buli viszont biztosan irgalmatlan nagy menet lesz, Chriss Ronson mellett ezt Pöli, Yvel & Tristan, Indigo Theory és Sam Monori garantálja ezúttal.