Forradalmi, hazai gyártású lemezalátét

- 5 perces olvasmány
hexmat technica bakelit rezonancia audio 
hexmat technica bakelit rezonancia audio 

Napjainkban a hanglemezek keresletének növekvő tendenciája egyértelműen azt mutatja, hogy egyre többen helyezik előtérbe a minőségi zenehallgatást. A népszerű hanghordozó gyűjtőinek, akárcsak a formátummal ismerkedő kezdő rajongóknak valószínűleg a legfontosabb a hangzás és az, hogy milyen eszközök, kiegészítők segítségével nyerhetünk nagyot, annak minőségén. Ezen témakör megszámlálhatatlanul sok lehetőséget rejt, vannak jó megoldások, de buktatók is akadnak bőven. A bakelitek hallgatásánál nem elhanyagolható terület például a rezonancia leküzdésének problémaköre, valamint az ezzel összefüggő különböző megoldások, mint például a különféle speciális anyagokból készült „izolátor” lemezalátétek. A hanglemezre ható számtalan rezgés közül a legdirektebb maga a tányér forgó tömege, ezért nagyon fontos a jó lemezalátét megválasztása, mivel a rezonancia kerülendő, ami egy saját magát erősítő folyamat, így ez egyáltalán nem jó lemezek hallgatásakor.

A HEXMAT „Yellow Bird” is egy lemezalátét, ami egy első szériás, belépőszintű eszköz ráadásul magyar termék, egy budapesti manufaktúrában készül.

MINDEN EGYES DARABOT EGYENKÉNT, KÉZZEL GYÁRTUNK ÉS ELLENŐRZÜNK, ÍGY TUDUNK FELELŐSSÉGET VÁLLALNI A TERMÉKÜNK MINŐSÉGÉÉRT.

A HEXMAT izolátor, a nevéből adódóan hatszögletű, így aztán nem is fedi le a teljes lemeztányért, ettől függetlenül az alátét a szélein kialakított pici félgömböknek köszönhetően, a ráhelyezett hanglemez kiválóan támaszkodik fel. A rezonancia maximális elnyelésének titka a HEXMAT formájában, és a speciális anyagában rejlik, amit nemzetközi szabadalom véd. Ez persze nem meglepő, mivel a HEXMAT egy 15 évet felölelő kutatómunka és fejlesztés eredménye.

TÖBB, MINT 100 PROTOTÍPUS KÉSZÜLT A LEGKÜLÖNBÖZŐBB ANYAGÖSSZETÉTELEKKEL. A TELJESSÉG IGÉNYE NÉLKÜL: A LEGKÜLÖNFÉLÉBB POLIMEREK, STABILIZÁLT FAFAJTÁK, TRÓPUSI FÁK, IPARI FÉMEK, KERÁMIA, ARANY, EZÜST, KRISTÁLYOK, DRÁGAKÖVEK, KÜLÖNFÉLE BEVONATOK, STB. EZ IDŐ ALATT KITAPASZTALTUK, MI AZ, AMI MŰKÖDIK, MI AZ, AMI NEM, MI, HOGYAN GYÁRTHATÓ. SZINTE KIMERÍTHETETLEN A KOMBINÁCIÓK TÁRHÁZA. MIVEL A FELHASZNÁLT ANYAGOK VÁLTOZTATÁSA DRÁMAIAN HAT A HANGZÁSRA, TÖBBFÉLE TERMÉKVARIÁCIÓ KIADÁSÁT TERVEZZÜK.

Korábban már volt szerencsénk parafa, gumi, és akril valamint ezek különböző keverékéből készült lemezalátétekhez ezért kíváncsiak voltunk, hogy a HEXMAT mennyivel, és miben nyújt többet a hangminőség tekintetében. A teszt során a gyári filc lemezalátétet hasonlítottuk a HEXMAT izolátorhoz. Három lemezt választottunk ki.

1. Zorg – Eclipse 001

2. Lee Burridge, Lost Desert – Melt

3. SHXCXCHCXSH – Word EP

Az első albumnál a HEXMAT hatása a normál filchez képest egyből érezhető volt. Zorg – Magma trekkjénél a basszusok megjelenése karakteresebb, kontroláltabb volt. A hangkép pedig összeszedettebb, egyensúlyosabb egyszóval a dinamika is nőt. A második MELT című albumnál a legnagyobb változás talán a Christina – daydreaming trekknél vettük észre, mivel jelentősen javult a magas tartomány és tisztábban, szeparáltabban szólaltak meg a zongora hangok. Az utolsó Word EP-nél pedig végképp egyértelművé vált, hogy a súlyosabb mélyek között megbúvó részleteket a HEXMAT letisztultabban adja vissza.

Végeredményben a HEXMAT és a gyári filc lemezalátét között a legszembetűnőbb különbség a mélyerős, analóg vagy bármilyen elektronikus úton létrejött zenéknél figyelhető meg. Leginkább azért, mert ezek a zenék hatalmas rezgéseket eredményeznek. A legtöbb gyári filc lemezalátét mossa a hangot, mivel ilyenkor a mély rezgések a hangfalból visszaverődnek a lemezlejátszóhoz vagy a hangszedőhöz és kontrol nélkül megjelennek a zenében, ami eléggé zavaró tud lenni főleg akkor, ha nagy hangerőn hallgatjuk a zenéinket. A HEXMAT lemezalátét használatánál ezek a zavaró, búgó hangok nem jelennek meg és egy visszafogottabb, szeparáltabb, irányítottabb hangképet hallhatunk, de ami a legfontosabb, hogy csak azt halljuk, ami zenében fellelhető, nem pedig azt, amit a rezonancia generál.

A HEXMAT használatánál egyértelműen megnyíltak, olyan zenei részletek, amik a filc esetében szimplán eltűntek. A zenéket hallgatva térérzetben is megfigyelhető volt a HEXMAT egy újabb, a filccel szembeni pozitív tulajdonsága, ugyanis rajzosabb, kivehetőbb volt a megszólaló hangok iránya. Ez a tű pontosabb barázdakövetésének köszönhető, mivel a rezonancia csillapítás hatására kevesebb a zaj a lemezlejátszás közben. Persze nem ég és föld a normál filc és a HEXMAT közötti különbség, de érezhetően hallottuk a kettejük közötti kontrasztot természetesen az utóbbi javára. 

Ha rendelkeztek már lemezlejátszóval és megvásárolnátok a HEXMAT lemezalátétet biztosak lehettek abban, hogy egyértelműen előnyére válik majd a hallgatott zenéiteknek. Mi bátran ajánljuk mindazon zenerajongónak, bakelit gyűjtőnek, aki komolyan gondolják a zenehallgatást. A HEXMAT „Yellow Bird” lemezalátét jelenleg 34.000 Ft-os áron vásárolható meg a gyártó honlapjáról ide kattintva.