13 ikonikus film Ibiza-ról

- 6 perces olvasmány
ibiza film buli szex kultúra
ibiza film buli szex kultúra

Az ikonikus „fehér sziget” már nagyon régóta közkedvelt helyszín a filmesek számára, köszönhetően aurájának, ami csak úgy ontja magából a spiritualitást és a hedonizmust. Mindenki tudja, hogy miről híres Ibiza, így nem csoda, hogy az itt forgatott filmek nagyrészt a buliról, a szexről és a tömérdek mennyiségű drogról, illetve az ehhez kapcsolódó alvilági dolgokról szólnak. Ha már van “eki műfaj” a filmek közt, nyugodt szívvel létrehozhatunk egy Ibiza kategóriát is, melynek gyöngyszemeit ezúttal is kronológiai sorrendben prezentáljuk.

Az első filmmel vissza is megyünk egészen 69-be, szóval a hippi kultúra fénykorába. A More középpontjában elsősorban a szex és a drogok állnak, amelyekben a főszereplő párnak bőven van része, de végül sajnos a heroin függőségnél kötnek ki. Fontos megjegyezni, hogy a soundtrack-et a Pink Floyd-nak köszönhetjük meg, illetve, hogy a jelenetekben valódi heroint, marihuánát és LSD-t használtak. 

A következő filmhez ugrunk egyet az időben, a Summer Night Fever78-ban készült.
A rendező, Sigi Rothemund számos filmet forgatott a szigeten, így egyértelmű, hogy ez az alkotás is szenvedélyes munka az eredménye. Bár mozifilmnek aligha nevezhető, a sziget szerelmesei élvezni fogják a viszonylag még érintetlen területeket bemutató képsorokat. 

A következő film valamelyest kilóg a sorból, ugyanis ez egy dokumentumfilm, ami Ibiza fénykorát örökítette meg, legalábbis a klubkultúra tekintetében. Feltűnik benne a volt Privilege, ami akkoriban Ku néven futott, és az Es Paradis is. A zenéket pedig a korszak legnagyobbjai biztosították, olyanok, mint Bocca Juniors és a Primal Scream. Mellesleg a Short Film About Chilling volt az első ilyen jellegű doku film a fehér szigetről.

A most 20 éves, Kevin & Perry Go Large című film a mai napig az egyik legemlékezetesebb elektronikus zenei szatíra, két népszerű brit humorista főszereplésével. A Dance Music fogalma ekkoriban tört be igazán a pop kultúrába, olyanokkal az élen, mint Sonique, Madison Avenue, Spiller és Modjo. A film lényegében bemutatja a jelenséget, ahogy a bulizni vágyó fiatalok a fehér szigeten keresik a szerelmet, a kikapcsolódást és Dj álmaik beteljesülését. Mindezt némi fekete humorral és Fatboy Slim soundtrack-jével színezve. 

Elérkeztünk a lista itthon talán legismertebb filmjéhez, ami nem más, mint az ikonikus Nesze Neked, Pete Tong.
A film, Frankie Wilde Dj karrierjének bukását mutatja be, ami elsősorban megsüketülésének és kokain függőségének köszönhető, bár az ok-okozati összefüggések kérdésesek. A soundtrack listáján megtalálható többek között Ferry Corsten és a Deep Dish neve is, de Carl Cox, Fatboy Slim, Paul Van Dyk és Tiesto is szerepeltette magát egy-egy track erejéig, Pete Tong pedig önmagát alakította a filmben. Bár a kritikusok nem voltak oda érte, a nagy raverek imádják, hiszen szinte az összes nagy klub megjelenik az alkotásban, a DC:10-et és az Amnesiat is beleértve. 

A szintén 2004-es People egy francia „nemes-ről” szól, aki elveszti rangját és Ibizán próbál új életet kezdeni, mint buli impresszárió. Összességében ezt a filmet inkább jelölnénk bohózatnak, mint vígjátéknak, de a sziget nagy hangsúlyt kapott itt is. 

And The Beat Goes on… szintén egy doksi, Jimi Mistry főszereplésével, aki Ibizára utazik, hogy megnézze miről is szól ez a nagy hype és, hogy még él-e Ibiza varázsa. Ha azt nézzük, hogy a film idejében megugrott a sziget népszerűsége, biztosak lehetünk az alkotás sikerében. A filmben olyan interjúalanyok tűnnek fel, mint David Guetta, Andy Cato, Danny Tenaglia, Oakenfold és Walker, helyszínek tekintetében pedig a Pacha és az Amnesia. Ez a film már valamivel aktuálisabban mutatja be a fehér szigetet, mint az előzőek. 

A következő film a listán a 2011-es Weekender, ami az acid house korszakot mutatja be. A középpontban két haver áll, akik elkezdik felfedezni a rave szcéna bohém aspektusait és végül annak sötétebb, alvilági oldalán kötnek ki, ahol kénytelenek küzdeni a túlélésért és barátságukért. A soundtrack természetesen csak úgy hemzseg a house slágerektől. 

A 2012-es Formentera valamelyest kitűnik ebből a listából, főleg szolidsága miatt, de a helyszín sem teljesen stimmel, ugyanis egy szomszédos szigeten játszódik, amelyről a címét is kapta a film. Itt a romantikáé a főszerep, valamint egy páré, akik magánéleti nehézségekkel küzdenek. 

Ha jártál már az Amnesia-ban vagy a Pikes-ban, jó esély van rá, hogy összefutottál ennek a filmnek a főszereplőjével, BayBjane-el, aki a sziget egyik leglegendásabb performansz előadója. A „party királynő” még 2008-ban érkezett Ibizára, David Guetta F*ck Me, I’m Famous bulijára a Pacha-ba, és azóta sztárvendégnek számít a Cocoon bulikon. Ez a film az ő és társa történetét mutatja be. 

Nem összekeverendő a 2002-es olasz vígjátékkal és a klubbal, az Amnesia szintén nem a bulizásról szól. Ez egy megindító történet egy újonnan érkezett berlini Dj és egy nő kapcsolatáról, aki már 40 éve él a szigeten egyedül. 

Egy volt Dj, aki kilépett a szcénából, visszatér a fehér szigetre, annak is az alvilági oldalára, mivel kénytelen megmenteni legjobb haverját, aki nagy pácba keveredett. A páros együtt néz szembe a helyi maffiával, miközben a filmben mellesleg feltűnik többek között Carl Cox is. 

A Born Balearic egy dokumentumfilm és egyben a legfrissebb alkotás a listán. Főszereplőnk a brit származású Jon Sa Trinxa, aki Angliában született, de végül magával ragadta Ibiza szépsége és hangulata. Hetente pörgeti a lemezeket már sok éve a sziget déli partjainál, ahol már szinte mindenki ismeri. 

Forrás: Mixmag