Eszékről a Berghain Dj pultjába

- 4 perces olvasmány
insolate techno dffrntly save the rave 
insolate techno dffrntly save the rave 

Insolate évtizedes utat tett meg, de mindvégig kitartott az álmai és a techno mellett.

 

„Egy kisvárosból, a horvátországi Eszékből, származom, ami eléggé távol esik a fővárostól, Zágrábtól , így aztán nem volt egyszerű belekerülni
a körforgásba. Talán azzal sem árulok el túl sok újdonságot, hogy nőként érvényesülni ebben a szakmában, szintén nehezítő tényező, már ha nem
a kinézeted, hanem a tudásod alapján szeretnél előrejutni. Így aztán többszörösen hátráltatva, kétszer annyi energiát kellett szánni mindenre. Ettől függetlenül imádom, amit csinálok, így visszatekintve, valószínűleg megint belevágnék, ha újra kellene kezdenem. Megtanultam harcolni magamért és azt is, hogy minden egyes akadály leküzdésével csak több leszek.”

A nehéz indulást követően, így közel 20 évvel, valóban nagyon sok mindent elért Insolate, aki alig 3 éve vette fel ezt a művésznevet, ugyanis eredetileg, az eléggé happy hardcore hangzású, Miss Sunshine alterego alatt kezdte el bontogatni szárnyait.

Ha a név, a környezet és a lehetőségek változtak is a techno mindig egy állandó, stabil pont az életében.

 „Horvátország mellett Berlin szintén óriási jelentőséggel bír számomra.  
A város életem egyik legnehezebb időszakában fogadott be, és az ott átélt élmények hatására formálódtam igazán azzá a művésszé, aki ma vagyok.

A party sorozat, a Traum, ami németül ugye álmot jelent, szintén ennek az időszaknak az eredménye. Az elnevezés nem véletlen, kettős jelentéssel bír: egyrészt az utat jelenti az eszéki álmodozásból a nagyvilági sikerekhez, miközben igyekszünk lehetőséget biztosítani, azaz álmokat megvalósítani az ott fellépő művészek által.”


Közben a saját álmai is megvalósulni látszanak, például azzal, hogy a klubok klubjában, a Berghain-ben zenélhetett, na meg azzal, hogy az európai színtér után a tengeren túlra is egyre többször hívják.

 „Életem egyik legemlékezetesebb pillanata volt a Berghain-ben való első fellépésem, de a második is óriási élmény volt. Ugyan sokszor jártam oda szórakozni, szóval a terep az érzés nem volt ismeretlen, na de napjaink Studio 54-ben játszani az teljesen más. Nagy volt a nyomás, hiszen egy olyan Dj pult mögött álltam ahol előttem legendák léptek már fel, egy olyan klubban, ami jelentős mértékben alakítja napjaink kultúráját, és aminek köszönhetően a techno, mint műfaj, ismertebb és elismertebb, mint valaha.”

Miután az utóbbi években több kontinenst is magába foglaló turnékon van túl, ahol fesztivál és klubközönség előtt egyaránt volt lehetősége fellépni, adódik a népszerű kérdés, hogy a megarendezvények színpadán vagy a kisebb helyek Dj pultjaiban érzi-e inkább otthon magát:

 „Fesztiválon fellépni mindig óriási lehetőség, hiszen rengeteg emberhez jut el az, amit képviselsz, ráadásul mindez nagyon profi és látványos csomagolásban. Óriási energiák szabadulnak fel ilyenkor, de pont a méretekből adódóan nem feltétlenül élhető meg annyira, mert szinte lehetetlen kapcsolatot teremteni a közönséggel. Ezzel szemben egy pár száz fős klub, ahol gyakorlatilag karnyújtásnyira van a közönség, látod, érzed őket, sokkal valósabb élmény. Ott azonnal érzékelhető, ha valami nem működik, és az is, ha egy zene robban. Egy jól sikerült este után nem csak a közönség, de én magam is elképesztő módon feltöltődöm, nem csak szellemileg, fizikailag is, olyannyira, hogy gyakran napokig pörgök a hétvégén átélt események hatására.”

Február 23-án, a DFFRNTLY szervezésében, a Save The Rave debütáló eseményén, pontosan ilyen menetre lehet számítani, hiszen a Trip hajó tökéletesen underground hangulata, Insolate mellett Ben Dust és a hazai különítmény, azaz  Julian Marcell, Belocca, Kitti Kay, Technicolour és Newground adja majd a megfelelően savas és indusztriális energiákat. Ráadásul két teremben, ugyanis Bohumil vezérlésével a jövő tehetségei: Zwei Maskara , Universe , Dynamic Material és Mate Horvath is bemutatkoznak majd.