Két zene összemixelésétől senki sem lesz DJ

- 6 perces olvasmány
jeffmills facebook techno legenda előadó
jeffmills facebook techno legenda előadó

A detroiti techno legenda, „a mágus néven emlegetett” Jeff Mills az egyik legnagyobb művész és legtechnikásabb Dj a világon. A jelenleg 56 éves előadó innovatív gondolkodása és a több tízéves kitartó munkája, számos formában nyilvánult meg az évek folyamán, így nem csoda hogy a szcénában mindenki felkapja a fejét, amikor hangot ad véleményének. Ezúttal a Facebook-on tette mindezt, ahol az elektronikus zenei műfajok jövője, a technológia, és a művészeket ért kritikák kapcsán fogalmazta meg véleményét és mondta el tanácsait 10 pontban feltörekvő Dj-producereknek.

A szakmai véleményem szerint az elektronikus zene más zenei műfajokhoz viszonyítva nem csak unalmas és érdektelen zenék sorát eredményezi, ahogyan azt sokan állítják. Az elképzelés miszerint a techno egy olyan műfaj, amely már lecsengett a technológiától való túlzott függősége miatt, szintén nem bizonyított. Igen, bárki kereshet és találhat olyan zenét, ami nem tetszik neki, vagy nem érdekli, de ezt bármelyik zenei műfajról és művészeti formáról el lehet mondani. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a techno műfajban az emberek képesek bárhogyan, bármilyen szinten, bármilyen okból kifolyólag kifejezni önmagukat. A zenében nem létezik olyan hogy helyes és helytelen, jó vagy rossz a dolgok olyanok amilyenek, és kész. Ha te olyan vagy aki teljes szívből nem ért ezzel egyet akkor talán az elektronikus zene nem a te műfajod. Talán amit keresel, más műfajban találod. Kevés értelme van pazarolni az idődet, amikor erre nincs szükséged. Jelenleg is vannak, olyan elektronikus zenei előadók, akik tanulják az iparágat és annak művészeti formáit, hogy hogyan válhatnak zenésszé vagy jobb előadóvá, ahogy haladnak előre karrierjükben. Ez egyáltalán nem szokatlan, és az eszme miszerint indulástól kezdve már tudni kellene mindent, egyszerűen irreális. Csak a művészek tudják megtervezni a karrierjüket a közönség nem, ezért azoknak az előadóknak, akik úgy érzik, hogy a munkájukkal szembeni kritika a közönség részéről kemény és indokolatlan üzenném, hogy az egyetlen módja annak, hogy ezt elhallgattassák, ha jobbak lesznek abban, amit csinálnak. Ha zenésznek, producernek tartod magad, készíts rengeteg zenét, ha DJ-nek sajátítsd el a keverés művészetét a legmagasabb szinten, ha nem tudod hogyan, akkor pedig figyeld meg és tanulj.

Please allow me to get right to the vital point of this commentary. From my professional opinion, Electronic Music, in…

Posted by Jeff Mills on Wednesday, November 6, 2019

1. A zeneiparban olyan könnyű és néha vicces eltúlozni az egyes történéseket. A legjobb lenne, ha nem azt néznénk, hogy az adott előadók mit mondanak vagy csinálnak, hanem hogy mit hoznak létre: a tett többet mond a szónál.

2. Beszéljünk a zenéről! Ne a jó vagy rossz dolgok mentén, hanem hogy mit akart mondani vele az alkotó. Ha nehézségeid vannak a megértésével kapcsolatban, kérdezd meg az alkotóját.

3. A modern zeneipar mai formájában viszonylag új, alig száz éves. Ha nem viseljük gondját, ne higgyük, hogy nem fog eljutni egy pontra, ahol eltűnik, vagy legalábbis átalakul valami mássá. Azzal, amit szeretünk, kell igazán törődnünk.

4. Más dolog a zeneipar, és más a művészet. Nem gyakori, hogy valaki zenészként egyszerre mindkettő mesterévé váljon. Ez időbe telik, és meg kell érteni, hogy türelem, megfigyelés kell, a hirtelen bírálatok helyett.

5. Nem mindig a közönségnek van igaza, hacsak, nem mindenki automatikusan úgy született, hogy mélyen ért a zenéhez. Lehetséges, hogy a közönség alul vagy éppen túl értékel egy-egy zenét, de az igazság idővel úgyis láthatóvá válik.

6. A zene nem a tökéletességről szól, és ha azt gondolod a te ízlésed és észlelésed tökéletes, akkor gondold át ezt: Amikor hallgatod, a zenét, annak, amit a producer el szeretne mondani, csak egy részét, morzsáját hallod. Az érzelmek kifejezése mindig csorbul, nem lehet mindent tökéletesen kifejezni hangjegyekre és akkordokra lefordítva. Az alkotás folyamán mindig kompromisszumok kötődnek, szóval sosem mondhatjuk, hogy valami tökéletes.

7. Bár a zeneipar sok mindennel küszködik, fontos emlékeztetnünk magunkat arra, hogy az emberek úgyis a zenére fognak végül emlékezni. Nem a fesztiválra, nem a videoklipre, nem a kritikára meg a lemezajánlóra, hanem a zenére.

8. Két zene összemixelésétől senki sem lesz DJ. Az emberek kezelése speciális képességet igényel, ami magában foglalja az atmoszféra érzékelését, az időmenedzsmentet és a jó ítélőképességet is. És azt sem szabad elfelejteni, hogy soha nem lesz olyan, hogy mindenkit egyszerre boldoggá teszel.

9. Bárki bármit mondjon, nincs olyan, hogy legjobb DJ vagy előadó. Ezeket a listákat csak azért készítik, hogy pénzt keressenek vele.

10. Végül, mindenki, aki úgy dönt, hogy előadóként vagy zenészként a zenével foglalkozik, azt azért is teszi, mert kulturálisan szeretné gyarapítani a világot. Igen, talán ezek az emberek szívesen lennének gazdagok és híresek is, de ezt egyéb módokon is meg lehet valósítani.

Jeff Mills ezen észrevételeire, több a szcénában dolgozó híres előadó is reagált köztük Joseph Capriati aki megköszönte, és biztatta Jeff-et hogy továbbra is inspiráljon mindenkit. De Julia Govor és a techno veterán Francisco Ferreira (The Advent) is megköszönte Jeff-nek hogy leírta véleményét, amivel sokuk egyetért.