Egy új módszerrel perceken belül kimutatható lesz a kannabisz használat

- 2 perces olvasmány
kannabisz szonda kábítószer 
kannabisz szonda kábítószer 

A marihuána a leggyakoribb törvénybe ütköző kábítószer napjainkban és bár egyre több országban legális már, Texas egyike azon kevés államnak az USA-ban, ahol még nem az. 

A folyamatosan változó kannabisz fogyasztást érintő törvények miatt nehéz kiszűrni a szer hatása alatt álló sofőröket, azonban ez most megváltozik. A Dallas-i egyetem hallgatói kifejlesztettek egy nyál alapú módszert, amellyel percek alatt kimutatható a THC fogyasztás. 

A találmány legfőbb előnye, az alkoholszondához hasonlóan a gyorsaság, így elsősorban a közúti balesetek megelőzése lesz a funkciója. Elméletben a használat mértéke is megállapítható lesz a módszer segítségével. 

Alkalmi használóknál körülbelül 1-3 napig mutatható ki a THC fogyasztás a nyálból, míg rendszeres fogyasztóknál ez akár 29 nap is lehet. Nagy-Britanniában és Ausztráliában már alkalmazzák ezeket a módszereket, de hozzá kell tenni, hogy az egészségügy is hasznot tud húzni a találmányból. Egyre gyakoribb világszerte az orvosi marihuána használata és ez a készülék az adagolást is megkönnyítheti bizonyos esetekben. 

Forrás: Phys.org