Az elektronikus zenei kultúra és a klímaváltozás

- 4 perces olvasmány
klímaváltozás elektornikus zene kúltúra
klímaváltozás elektornikus zene kúltúra

Mára már világos, hogy a globális felmelegedés egy valós probléma, és ahogy mindenkit a világon, az elektronikus zenei szcénában dolgozókat is érinti a dolog. Hamarosan radikális változásokra kell számítani a világ minden pontján, a déli területeken talán még korábban is. 

A helyzet az, hogy a szcéna és az abban dolgozók hatalmas ökológiai lábnyommal rendelkeznek, aminek egyik oka a repülés. Itt most a repülővel történő utazásra kell gondolni, amely rengeteg szén-dioxid kibocsátással jár együtt. Azon kívül, hogy a nyári fesztiválok, emberek tízezreit késztetik repülésre, ott vannak még a Dj-k, akik járatok százait veszik igénybe évente a fellépések közti távolságok kényelmes leküzdésének céljából.  

View this post on Instagram

come by @garagenoord tonight!

A post shared by Job Sifre (@jobsifre) on

Job Sifre egy holland dj, aki úgy döntött, kutatásokat végez a problémával kapcsolatban és arra jutott, hogy az évi 20 külföldi fellépésével is 4 tonnányi káros anyaggal gazdagítja a légkörünket. Viszont vannak olyan Dj-k, akik négyszer ennyit utaznak évente. Egy oda-vissza út London és Sydney között például 5.5 tonnányi CO2-t termel. Egy átlagos brit lakos kb. ennyit termel egész évben. 

Mindenki a megoldást keresi, de elvesznek a lehetőségekben. Változtatni akarnak, de nem tudják hogyan.” -mondta Sifre, aki jelenleg egy környezettudatos megoldáson dolgozik a Dj-k számára. Az ötlet lényege az, hogy nyomon követhető a saját szén-dioxid kibocsátás mértéke és egy kb. ezzel arányos pénzösszeget lehet egy olyan projektekbe adni, ami ez ellen küzd. Nyilván nehéz megítélni, hogy van-e valódi haszna az ilyen jellegű kiadásoknak, de az egésznek egy pszichológiai veszélye is van, tette hozzá Sifre. Az emberek azt gondolják, ha adakoznak, nyugodtan utazhatnak továbbra is repülővel. 

Nem Job Sifre az egyetlen, aki nagy figyelmet szentelt a problémának az elmúlt években. A berlini Dj Darwin egy ideje már a korallzátonyok védelmére fordítja a fellépésekből befolyó pénzt. Most pedig a POLY ügynökséggel karöltve egy úgynevezett „Clean Scene”-t indítanak, ami tartalmazni fog egy környezetvédelmi kalkulátort is a Dj-k és ügynökségek számára.

Sok Dj egyébként már bele is kezdett a környezettudatos életmódba. Ben UFO például egy online kalkulátorral követi nyomon ökológiai lábnyomát és erdő konzervációs projekteket támogat.  A Climate Neutral Now rendelkezik a legátfogóbb ilyen jellegű kalkulátorral.

Az egész egyszerű és nem is annyira drága.

-tette hozzá Ben. 

Páran még tovább mentek, azzal, hogy teljesen fel is hagytak a repüléssel. Matthew Herbert például 2005 óta nem utazik repülővel.

Mindig a környezettudatosságról papoltam embereknek, közben meg nekem volt a legnagyobb ökológiai lábnyomom a teremben. A következő 3 évben az évi 200 repülőútból csináltam 0-át.

Pár évvel később azonban már nem tudta megengedni magának repülésmentességet, de amikor teheti, inkább a távolsági buszt választja. 

Az Amszterdami DGTL fesztivál már évek óta mutat példát az öko-barát fesztiváloknak mindenre kiterjedő „körforgás” jellegű rendszerével, amiben semmi sem vész kárba. A legtöbb hazai fesztivál is követi ezt a mintát, például azzal, hogy többször használatos poharak vásárlására kötelezik a vendégeket. 

A DGTL fesztivál fentarthatósági menedzsere, Xander Kotvis szerint az igazi probléma az, hogy az emberek dobálják a pénzt a projektekbe, hogy jobban érezzék magukat, miközben továbbra is szennyezik a környezetet. 

A helyzet a nagyobb cégek szponzorációjával sajnos tovább romlik, de Sifre szerint a megoldás az lehetne, ha a Dj-k többsége példát mutatna rajongóinak és rávenné őket a környezettudatos gondolkodásra, mert globális változásokra van szükség. 

Forrás: Resident Advisor