Így reagált a hazai közösség az elmaradt bulik kapcsán

- 4 perces olvasmány
kormány rendelet vészhelyzet buli éjszakai szórakozóhely 
kormány rendelet vészhelyzet buli éjszakai szórakozóhely 

Szerdán bejelentették, hogy a kormány rendkívüli jogrendeletekkel állt elő és a kialakult vészhelyzet miatt az egyéb megelőző intézkedések mellett, a legtöbb rendezvény megtartása is tilos a következő hetekben/hónapokban. Nyilvánvalóan nagy hatással van ez a helyzet a hazai klubszcénára is és sajnos egyenlőre nem világos, hogy miképp fog rendeződni például a már kifizetett belépők kérdése. A példa nélküli helyzet türelmet és megértést kíván mindenki részéről, hiszen világos, hogy a jegyvásárlók több ezret buktak a belépőkön, de a szervezők oldaláról ezek milliós összegek is lehetnek. 

Bizonyos esetekben nem utalják vissza a kifizetett pénzt az egyes ügynökségek, így a szervezők és klubtulajok rendkívül nehéz helyzetben vannak, sőt páran akár a csőd szélére is kerülhetnek. Azzal sem feltétlenül vannak beljebb, ha az elhalasztott esemény később pótlásra kerül mert a kifizetett fellépti díjak így is bizonytalan ideig le vannak kötve. 

A helyzetet leghitelesebben talán a Cinema Hall-t is igazgató, Kiss Krisztián posztja írja le. A poszt arra is felhívja a figyelmet, hogy nem csak a 100 fő feletti beltéri rendezvények lehetnek veszélyesek, hanem a különböző zártkörű és illegál partyk is. Az emberek egészsége és élete kétségkívül fontosabb, mint a szórakozás. 

Akkor eljött a tényleges összefogás ideje mind a szervezők, mind a közönség részéről. A 100 fős és 500 fős limit…

Posted by Kiss Krisztian on Wednesday, March 11, 2020

Jelenleg még vegyes képet mutatnak a rendezvények, jellemzően mindenki próbál új időpontot találni az elmaradt helyett, de a Supernova Techno, a szombati Nakadia és Robpm headlineolta buli kapcsán már jelezték, hogy teljes mértékben visszatérítik a megvásárolt jegyeket, azonban nem mindenkinek áll módjában így cselekedni és ezt kénytelen a közönség is megérteni. 

És úgy néz ki az elektronikus zenei közösség érzi a helyzet súlyosságát, csak elvétve olvashatóak olyan kommentek az események falán amiben visszaváltásról érdeklődnek.
Közben  több kezdeményezés is született, például a #neváltsvisszajegyet mozgalom, amely pontosan erre a problémára hívja fel a figyelmet. A Facebook-on kb. 1500 megosztásnál jár a bejegyzés, amelyet Szántai Péter, az Akvárium klub egykori programszervezője posztolt a kultúra támogatásának céljából. A kommentelők szép hányada szintén nem kéri vissza a belépők árát és támogatja a kezdeményezést:

ELINDULT EGY MOZGALOM. #NEVÁLTSVISSZAJEGYET . SZÁNTAI PÉTER KEZDEMÉNYEZÉSE. CSATLAKOZOM. ÉN MAGAM ÚGY GONDOLOM, MI FOGYASZTÓK ARÁNYAIBAN JÓVAL KEVESEBBET BUKUNK, HA BENYELJÜK A MEGVÁSÁROLT JEGY ÁRÁT. NYILVÁNVALÓAN NEM A SZÁNKTÓL VETTÜK EL A FALATOT. A SZÍNHÁZAKNAK A JEGYÁRBEVÉTEL A KÖLTSÉGVETÉS HARMADA. A SZÍNÉSZEK MEGHATÁROZOTT ELŐADÁSSZÁM UTÁN KAPNAK FIZETÉST, ÉS HA NINCSENEK NYITVA, NINCS ELŐADÁS. ÍGY AZTÁN A HÍRESEN JÓL FIZETETT MAGYAR SZÍNÉSZEK ADOTT ESETBEN NEM KAPNAK FIZETÉST, NEM IS LESZ MIBŐL.

Vannak, akik különböző alternatívákat próbálnak javasolni a rendelet megkerülésére, például, hogy költöztessék a Normafára az eseményeket, de a veszély így is fennáll. Közben már mindennemű rendezvény betiltásra került, nem csak itthon, de szinte mindenhol a világon, szóval fontos megérteni, hogy jelenleg a legtöbb amit mindenki tehet, hogy kibír pár hétvégét buli és egyéb közösségi aktivitás nélkül.
Legalábbis a megszokott környezetben, mert számtalan stream szórakoztatott most szombaton is, szóval ha nem is klubban, de nem kelle elektronikus zene nélkül tölteni a hétvégéket:

Maceo Plex – After Dark

With the state cancellation of all events until March 31st, Insomniac, Maceo Plex, and Factory93 have decided to share this night with the digital world for the love of the Music and our Culture. We hope you enjoy this private performance. #MaceoPlex #Factory93

Posted by Maceo Plex on Saturday, March 14, 2020