Újabb techno legenda lép fel Budapesten!

- 2 perces olvasmány
lavalava techno legenda juan atkins

Dübörög az őszi klubszezon, alig, hogy túl vagyunk, az egyik bulin már megint indulhatunk az éjszakába. Október végén ráadásul egy olyan techno legenda látogat hozzánk, aki miatt most még inkább érdemes lesz táncos cipőt húzni. A techno egyik őstehetségének számító Juan Atkins látogat október 31-én Budapestre, a Lavalava jóvoltából.

A detroiti születésű Dj – producert nem véletlenül emlegetik a techno egyik úttörőjeként, hiszen számos alteregó alatt, például Cybotron, Model 500 és Infiniti neveken is tevékenykedett és terjesztette a hamisíthatatlan detroiti techno hangzást. Már korai éveiben is imádott kísérletezni a funk dallamok és futurisztikus ritmusok összedolgozásával, ennek köszönhetően két iskolatársával Derrick May-el és Kevin Saunderson-al a nyolcvanas évek vége felé együtt alkották a Belleville Three elektronikus zenei formációt, amivel lefektették az éppen akkor kialakulóban lévő, ma már történelmi jelentőségű, detroit techno-nak nevezett műfaj alapjait.

Szerencsére a rokonlelkű előadók egymásra találását számos gyönyörűen maró kiadvány is megörökíti. Például ki ne ismerné? a legendás 1983-ban Richard Davis-el közösen kiadott „Clear” és „Alleys Of Your Mind” című trekkeket, amit a mai napig sokan tartanak a proto-techno műfaj alapjainak.

1977-ben 15 éves koromban, az egyik boltban hosszas próbálgatás után megvettem, pontosabban sikerült rábeszélnem a nagymamámat, hogy vegye meg nekem az első analóg szintetizátoromat, a Korg MS10-et. Ezután kísérletezésbe kezdtem, demók egész arzenálját felépítve. Persze a Kraftwerk zenéi is inspiráltak, mivel ebben az időben a rádióban állandóan az ő számaikat hallgattam.

Juan Atkins idén lett 57 éves, és több mint 35 év produceri munkával a háta mögött sem veszített zene iránti szeretetének lendületéből. Egyedi stílusát és zsenialítását pedig ajánljuk, elsősorban a hazai fekete techno hadsereg katonáinak élőben is megtapasztalni, amire valószínűleg valamilyen nyers belterű helyszínen kerül majd sor október utolsó napján.