Kiállítás nyílt a Loveparade-ről Berlinben

- 2 perces olvasmány
loveparade fesztivál berlin kiállítás 2019
loveparade fesztivál berlin kiállítás 2019

A legendás utcafesztivál 30. évfordulója alkalmából ideiglenes tárlat tekinthető meg.

„Béke, öröm és palacsinta” – jelszó alatt indult el 30 évvel ezelőtt a berlini Loveparade, ami a helyi legenda, Dr. Motte fejéből pattant ki. A nagyszabású vállalkozás egy spontán ötletből született, Dr. Motte szülinapját ünnepelte és úgy döntött az utcán folytatják a mulatságot, melyhez aztán tömegek csatlakoztak. Akkora népszerűségnek örvendett a „parádé”, hogy minden évben megismételték egyre több látogatóval és egy idő után olyan más világvárosok is átvették a megmozdulást, mint Bécs, Leeds, Buenos Aires vagy Tel Aviv. 

A kultikus Loveparade történelme most teljes egészében megismerhetővé válik a nemrég nyitott ideiglenes kiállítás által, aminek természetesen Dr. Motte a kurátora. A kiállításnak a Nineties Berlin, történelmi múzeum ad otthont, ahol exklúzív fotók, videók, tárgyak és vetítések által ismerhető meg, sokaknak meg élhető át újra a kilencvenes évek kultikus menete. 

A parádé fejlődésének egészen kalandos története van, amit vállalkozók és zenészek egyaránt érdekfeszítőnek találhatnak. Szó esik a szponzorvadászatról, a pénzügyi nehézségekről és a 2010-es katasztrófáról is, melyben 21 ember vesztette életét. A tárlat január 31-ig várja a látogatókat.

Forrás: Fazemag, Zene.net