Mikor bulizhatunk újra és addig is mit tehetünk ezért??

- 4 perces olvasmány
magyarország buli korlátozások dj szövetség

magyarország buli korlátozások dj szövetség

Mint az már pár hete tudható és ahogy arról korábban már mi is beszámoltunk, a helyzet jelen állása szerint augusztus 15-e után indulhatnak újra a zenés, táncos rendezvények, vagyis ettől az időponttól kezdődően nyithatnak ki újra a klubok, a szabadtéri szórakozóhelyek és ekkortól rendezhetőek a fesztiválok is.

Egyértelműen látszik, hogy a nyár nagyobb része így elvileg bulizásmenetsen fog eltelni, legalábbis abban a formában, ahogy eddig a bulizást ismertük, mert az utóbbi napok, hetek folyamatos enyhítése kapcsán, több, szórakozóhelynek nem minősülő, szabadtéri helyiség nyithatott, ahol mindamellett, hogy lemezlovas szolgáltat zenét, a jelenlegi tiltás ellenére, bizony még tánc is kialakult. Ezek után a szó hagyományos értelmében vett klubok és szórakozóhelyek jogosan érzik igazságtalannak a jelen helyzetet, még úgy is, hogy a korábban említett helyszínek befogadóképessége esetenként nem éri el a több száz főt, de nyilván pár ember is elég egy fertőzési gócpont kialakulásához.

Felmerül a kérdés, mit lehet tenni a jelen helyzetben, kihez fordulhat a szakma és hol jelezheti véleményét a bulizni vágyó közösség?
Szakmai oldalról, a Dj Szövetség által ma látott napvilágot egy friss jelentés, ami összegzi a márciusi korlátozások bevezetését követően általuk tett lépéseket, illetve a jövőre való tekintettel is olvasható némi iránymutatás.
Ebből kiderül, hogy a A DJ Szövetség a korlátozások kezdete óta igyekszik az állami döntéshozók felé képviselni a szakma érdekeit,megismertetni a döntéshozókkal a szektor problémáit és megoldásokkal szolgálni az iparág résztvevői számára. Ennek kapcsán sikerült elérniük, hogy az előadói tevékenységet végző vállalkozások is részesüljenek az adófizetési kötelezettség alól.

A jelentés rávilágít arra is, hogy ugyan sokan elégedetlenek a szövetség tevékenységével (nem csak a mostani helyzetre való tekintettel), de mivel ezt az iparágat fenntartani a legkevésbé nemzetgazdasági érdek, így egy válságos helyzetben nehezebb annak érdekeit is érvényesíteni.

NAGYON FONTOS AZONBAN TISZTÁBAN LENNI A REALITÁSOKKAL. EGYRÉSZT A DJ-K, BÁRMENNYIRE IS SZERETNÉNK EZT HINNI, DE NEM A VILÁG LEGNAGYOBB, LEGFONTOSABB SZEREPLŐI. DE NEM CSAK A DJ-K, HANEM A TELJES ZENÉS-TÁNCOS SZÓRAKOZTATÓIPAR NEMZETGAZDASÁGI SÚLYA, JELENTŐSÉGE ELTÖRPÜL SOK-SOK MÁS TERÜLET MÖGÖTT. EZÉRT BÁRMIFAJTA ÉRDEKÉRVÉNYESÍTŐ KÉPESSÉG CSAK KORLÁTOZOTT TUD LENNI. AZ ÁLLAMI FORRÁSOK PEDIG VÉGESEK, ÍGY ELSŐSORBAN ÉPP A NEMZETGAZDASÁGI SÚLY, A HOZZÁADOTT ÉRTÉK AZ, AMI ELDÖNTI, HOGY MELY SZEKTOROK MILYEN MÉRTÉKŰ TÁMOGATÁSBAN TUDNAK RÉSZESÜLNI.

– olvasható az igencsak kijózanító és reális érvelés.
A mindenkit foglalkoztató, miért nem lehetnek még bulik kérdésre külön fejezetben válaszolnak. Ebből kiderül, hogy a hasonló létszámmal működő egyéb kulturális rendezvények vagy sportesemények ugyan szintén kockázattal bírnak ám ennek mértéke elhanyagolható egy olyan megmozdításához képest, ahol például többen egyszerre tartózkodnak a bárpultnál, vagy a táncparketten, ahol a tevékenyégből eredően is felszabadultabb a hangulat, így az érintkezés esélye is hatványozottan nagyobb. Mindettől függetlenül, a várakozások alapján, reálisnak tartják az augusztus 15-e előtti, újabb enyhítő intézkedéseket, mindeközben továbbra is folyamatos egyeztetést ígérnek a döntéshozókkal.
A teljes jelentés itt olvasható. 

Pár napja napvilágot látott egy egyéni kezdeményezés is, petíció formájában, ami mihamarabbi és jelentős enyhítéseket sürget a szektorban. Ezt máris közel 9000-en írtak alá, de ahhoz, hogy a döntéshozók érdemben foglalkozzanak vele, vélhetően több százezer aláírásra lenne szükség, szóval ide kattintva máris lehet és valószínűleg érdemes is csatlakozni!