Mire számíts, ha csekély mennyiségű kábszival kapnak el

- 4 perces olvasmány
magyarország kábítószer rendőrség 
magyarország kábítószer rendőrség 

Magyarországon, mint tudjuk, még mindig komolyan büntetik szinte az összes kábítószer fogyasztását és birtoklását. Ha pedig ilyen helyzetbe keverednél jobb, ha tudod, hogy cselekedeteid nagyban meghatározzák az eljárás végkimenetelét. A Társaság a Szabadságjogokért gyorsatalapója ebben nyújt hasznos segítséget.

Előfordulhat például, hogy egy buliban vagy és nagyban élvezed a zenét, amikor egyszer csak felkapcsolják a fényeket és egyenruhások öntik el a helyet. Eszedbe jut, hogy van még a zsebedben egy paki, de már egy rendőr keresi is nálad. Ez egyike azon eseteknek, amikor sajnos büntetőeljárásra kell számítanod. 

Mik a lépései?

Igazoltatás 

Először felszólítanak a személyazonosságod igazolására, amit megtehetsz a személyiddel, jogosítványoddal és útleveleddel is. Alapvetően a rendőrnek is igazolnia kellene magát, ha nem egyértelmű, hogy ki is ő. Normál esetben csak akkor kerülhet sor motozásra, ha a rendőr bűncselekmény elkövetésére gyanakszik, és ennek okát közli is veled. Bizonyos esetekben, például ha fokozott ellenőrzés van hatályban, minden különösebb ok nélkül is átkutathatják ruházatod, csomagod vagy járműved.  A diszkórazziákat általában azzal magyarázzák, hogy egy „közbiztonságot veszélyeztető cselekményt” próbáltak megakadályozni. 

Fontos, hogy az igazoltatás során a rendőr ruházatod átnézheti, de nem vetkőztethet le és nem végezhet testüregmotozást. Jogod van tudni az átvizsgálás okát, de ezt úgyis kimagyarázzák többnyire. Semmiképp se tanúsíts ellenállást, mert már csak ezért is előállíthatnak. 

Előállítás

Ha már megvan a baj és a fogdában ülsz, kábítószergyanús anyag birtoklása miatt, valószínűleg kötelezni fognak vizeletvizsgálatra a 12 órás várakozási idő alatt. Ezt, kevesen tudják, de jogodban áll megtagadni, viszont akkor számíthatsz a vérvizsgálatra. Mivel a vérből kevesebb ideig mutathatók ki a drogok lehet, hogy ez a kedvezőbb opció. A katéterezés csak különleges esetekben lehet indokolt! Ha erre köteleznek, fordulj a TASZ jogsegélyszolgálathoz! (tasz.hu)

Házkutatás 

A 12 óra elteltével valószínűleg 2 nyomozó fog körülnézni otthonodban további „nyomokat” keresve. 

Kihallgatás 

Már az előállítás során is kérdezhetnek tőled, de fontos tudni, hogy nem vagy köteles válaszolni semmire, és ha alkut ajánlanak, valószínű jobban jársz, ha nem mész bele semmibe.
Nem árt tudni, hogy tanúként vagy gyanúsítottként vagy beidézve, mert különböző jogok illetnek meg. Gyanúsítottként nem vagy köteles vallomást tenni! Bizonyos esetekben előnyösebb valótlant állítani, ugyanis nem kötelezhetnek arra sem, hogy önmagadra vagy egy közeli hozzátartozódra terhelő vallomást tegyél. Ha vallomást teszel, azt célszerű előbb megtárgyalnod az ügyvédeddel és nagyon kell figyelni, hogy mit mondasz, mert a későbbiekben felhasználható ellened. Tartsd észben, hogy történetedben nem vádolhatsz meg hamisan konkrét személyeket, mert az is bűncselekménynek számít.

Elterelés 

A csekély mennyiségű kábszi fogyasztásának és birtoklásának beismerése célszerű lehet, ha ez az első ilyen esetről van szó, vagy a legutóbbi hasonlót követően már több, mint 2 év eltelt. Ilyenkor ugyanis, ha önként vállalod az elterelést és fél évig, kéthetente megjelensz a 2 órás gyűléseken, ejtik a vádakat, bírósági tárgyaláson sem kell részt venned és priuszod sem lesz. Ha azonban az elterelés elvégzését követően 2 éven belül ismét megfognak, már számíthatsz tárgyalásra és jó esetben egy felfüggesztettre. Az elterelés választásához nem kötelező a beszerzés és fogyasztás körülményeit részletezned és nem ajánlott többet beismerni, mint amivel megfogtak.
Ha a kereskedelem gyanúja beigazolódik, nem választhatod az elterelést. 


Forrás: issuu